Hirdetés

Magyarázó: mire képes az Unreal Engine 5?

|

Nagyon látványos lett az Epic új motorjának demója: a PS5-ön, mindenféle előzetes renderelés nélkül futó animáció részleteit szövegben és magyar feliratos magyarázó videóban is kielemezzük.

Hirdetés

Kétféleképpen is szívmelengető érzés volt megnézni az Epic Games által kiadott Unreal Engine 5 demót: egyrészt végre valami újabb kézzel fogható dolog érkezett a PlayStation 5-tel kapcsolatban, másrészt pedig a látvány és hang valóban lenyűgöző, főleg annak tudatában, hogy a videóban semmi sem előre renderelt vagy utólag foltozgatott elem, minden élőben, közvetlenül a játékmotor "teremtménye". A tegnap közzétett hivatalos videóban az Epic Games két szakembere boncolta részekre a látottakat, ezt összegezzük most is. 

Hirdetés

Brian Karis, az Epic Games műszaki igazgatója Jerome Platteaux-val, a demó elkészítéséért felelős művészeti vezetővel kommentálja az újdonságokat. Ebből sok minden kiderül arról, mi került be újdonságként a motorba, és milyen elemeken finomítanak például a napokban megjelent 4.25-ös verzióhoz képest. Ezt magyarul is feliratoztuk, ehhez megtekintéséhez kattintsátok be a lejátszó jobb alsó sarkában a CC gombot, ha nem jelenne meg automatikusan.

Az Unreal Engine 5 fénybe borul

A két újdonság egyike a Lumen, amely a teljes fénykezelést reformálja meg. Ez nem csak arra képes, hogy a fényforrások pozíciójának megváltozásával egy időben dinamikusan kezelje az összes elem megvilágítását és az árnyékok átalakulását, de a fénytörések és fényvisszaverődések is azonnal, automatikusan változnak meg a beeső fények irányának és egyéb tulajdonságainak függvényében. A technológia még valószerűbben adja vissza a fém és egyéb tükröződő felületről visszaverődő fény tulajdonságait is.

A Nanite pedig egy olyan technológia, amely képes akár a játékokban használtaknál jóval részletesebb, filmes szintű elemeket importálni a jelenetekbe úgy, hogy ezeket minőségvesztés nélkül alakítja át úgy, hogy közben ne füstöljön el a gép és a grafikus vezérlő összes memóriája. Ezt úgy érik el, hogy az akár több milliárd háromszögből álló, 8K felbontású elemeket a rendszer dinamikusan alakítja át jóval kevesebb poligonra, kiszűrve azokat, amelyek éppen nem láthatóak a játékos szemszögéből. A magyarázó videóban az egyik leginkább megdöbbentő pillanat az, amikor lebontják háromszögekre az épp látható képet - a sok millió poligon legtöbbje egyetlen képpontként, sőt inkább képzajként látszik, pedig mindegyiküket külön-külön kezeli a Nanite technológia.

Poligonokat számolgatva

A demó végén látható szobrok mindegyike 33 millió poligonból áll, és a megjelenítésükhöz semmilyen csalást nem használtak, így azt sem, hogy amikor távolabbról látjuk őket, egy kisebb poligonszámú modellt alkalmaznak, esetleg sima felületre bump mapeket helyeznek. És igen, ez érvényes arra a jelenetre is, ahol szobrok százai láthatóak: mindegyik a maga 33 millió kis háromszögével szerepel az elejétől a végéig.

A két teljesen új funkció mellett további apróságok és fejlesztések is szemügyre vehetők a demóban. A barlangból kirepülő denevérek, vagy a fényre dinamikusan reagáló bogarak viselkedését a Niagara nevű rendszer végzi, amely folyamatosan figyeli a környezetet, valamint kommunikál az egyes elemek között is, tehát a denevérek raja vagy a bogarak úgy mozognak, mintha egy tényleg sok élőlényből álló, a környezet változásaira csoportként válaszokat adó közösséget látnánk.

Reszeltek azon is, ahogy a karakterek és a környezet elemei alkalmazkodnak egymáshoz, a sziklán mászó főhős esetében ez a láb elhelyezésének valószerűbb megoldásán, a végtagok hajlításán és a test elhelyezkedésén látható. A folyékony anyagok fizikája is még valósághűbb lett, és az Unreal Engine 4-ben megismert, szilárd anyagok viselkedését szimuláló Chaos-t is frissítették.

Végül pedig sokat dolgoztak a hangrendszeren is, a valós helyek visszhangját még tökéletesebben adja vissza az új motor, ahogy azt is valószerűbbé változtatták, ahogy az egyes valós térbeli hangok átkerülnek a virtuális térbe.

Még azért várni kell

Nagyon kíváncsiak vagyunk, hogyan használják ki az új és frissített lehetőségeket az Unreal Engine 5-re épülő játékok, amelyeket a hivatalos információk szerint 2021-től várhatunk majd, tehát a PS5 és az Xbox Series X (elvégre természetesen nem csak a Sony konzolján, hanem a Microsoft új gépén, és egyébként a jelenlegi generáción, valamint PC-én és mobilplatformokon is futni fog a motor) megjelenése napján még senki ne várjon ilyen eredményeket, ahogy ez lenni szokott, a hardveres teljesítményt csak 1-2 évvel később kezdik el jól optimalizáltan használni a fejlesztők.

Azt már egyébként tudjuk, hogy - nem túl meglepő módon - a Fortnite is átáll majd az új grafikai motorra (nem a megjelenéskor, hanem később), illetve a jelenlegi generáció és a mobiljátékok sem maradnak UE5 támogatás nélkül.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)