Hirdetés

Marad a Blu-ray, csöndben ért véget a háború

|

Az évek óta húzódó formátumháború végleg lezárul, a Toshiba is kihátrál a HD DVD mögül, nemsokára a Blu-ray fejére kerül a korona.

Hirdetés

Ugyan a hír még nem hivatalos, de úgy tűnik, a formátumháborúból a Blu-ray kerül ki győztesen. A Toshiba hivatalos bejelentésére ugyan még várnunk kell, de az már biztos, hogy nem számíthatunk több HD DVD-s szórakoztató elektronikai termékre, legalábbis belső információkból ezt tudhatjuk meg. Kicsit mi is utána érdeklődtünk a témának és kiderült, hogy ezt a tényt idehaza is meg tudják erősíteni, több nagy cég, köztük például a Samsung sem foglalkozik többet HD DVD-vel, 2008-ban már csak Blu-ray termékskálára gyúrnak. A nagyobb gyártók és filmfogalmazók kihátrálása mellett a háborút pár hete a Warner Brothers döntötte el végérvényesen. A HD DVD támogatását visszavonva egész egyszerűen átállt a Sony táborába, ezzel a Blu-ray már a piac 70 százalékát tartja a markában filmekkel és a játékokkal. A Microsoft korábbi kommentárja meglehetősen szabadon értelmezhető, de valószínűleg ők sem maradnak sokáig a süllyedő hajón és az XBOX 360-hoz csatlakoztatható külső HD DVD olvasót, előbb-utóbb úgyis lecserélik majd Blu-ray olvasóra.

HD DVD Vs Blu-ray

A helyzet kísértetiesen hasonló ahhoz, amikor anno húsz éve a Sony egyébként jobb minőségű Betamax megoldása és a gyengébb minőségű VHS küzdött egymással az életben maradásért. Akkor a Sony vesztett, most viszont nagyon úgy tűnik, a történelem nem ismétli meg önmagát. Ezt a győzelmet a jó taktikázásnak, és legfőképpen a PS3-nak köszönhetik. A kezdeti HD DVD előny mára olyannyira eltűnt, hogy az utolsó reménység, a pornó ipar is átpártolt inkább Blu-ray formátumra.
Azon kívül, hogy a Toshiba mikor szedi össze a bátorságát és jelenti be a HD DVD hivatalos elhalálozását, már csak az a nagyobb kérdés, hogy vajon mi lesz azokkal a befürdetett vásárlókkal, akik HD DVD lejátszókra, filmekre, konzol kiegészítőkre szórták el a pénzüket? Egy biztos, nem szívesen lennék a helyükben, mikor kiderül, hogy mindent dobhatnak a kukába és térhetnek át Blu-rayre...

UPDATE: A Toshiba ma hivatalos közleményben is bejelentette, hogy nem kívánják tovább folytatni  a HD DVD termékek gyártását és értékesítését, pár hét múlva pedig végleg leállnak a gyártósorok is. Hivatalosan is győzött a Blu-ray.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)