Hirdetés

MeeGo - közös operációs rendszert fejleszt az Intel és a Nokia

|

Mindkét cég fejlesztett eddig külön Linuxos oprendszert. Az Intel Moblin néven, a Nokia Maemo néven - most összefogtak.

Hirdetés

Az új operációs rendszer neve pedig MeeGo lett.

A "régi" rendszerek már néhány eszközön működtek - a Maemo például a Nokia N900-ban működött, a Moblin pedig néhány okostelefonban és netbookon volt várható. A meeGo gyakorlatilag az asztali PC-ken szinte kívül minden létező eszközön alternatívát kínálhat majd, legyenek azok netbookok, okostelefonok, televizókészülékek, navigációs és multimédia rendszerek. A dolog pikantériája, hogy bár az egyik fejlesztő az Intel, a MeeGo nem csak Intel processzorokon, hanem más architektúrákon is futni fog.

Ez azért is nagyon fontos, mert a mobil eszközök világában nem épp az Intel, hanem az ARM a piacvezető processzorgyártó - ezzel a "házassággal" az elemzők szerint a MeeGo sikerrel veheti majd fel a versenyt az iPhonenal, az Androiddal vagy az Ubuntu Linux netbookos változataival.

A Nokia azonban más operációs rendszert is használt eddig - és nem is akarja a Symbian támogatását feladni, hiszen a Symbian alapú Nokia a legsikeresebb okos-telefon platform volt eddig az eladott 330 millió példánynal. A Nokia alelnöke, Kai Ostamo szerint a két rendszer képes lesz egymás mellett élni, bár valószínüleg a prémium-kategóriás készülékekhez MeeGo-t használnak majd.

S hogy asztali PC-kre lesz-e MeeGo? Ki tudja...

 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)