Hirdetés

Megfőznek minket az LCD-monitorok?

|

Egy, az LCD monitorokban és a félvezetőkben használt vegyület nagyobb hatással lehet a globális klímára, mint a szénerőművek.

Hirdetés

A Geophysical Research Letters június 26-i számában megjelent tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a nitrogén-trifluorid is az üvegházhatást okozó gázok közé tartozik. A gázt az iparban az úgynevezett kémiai gázfázisú leválasztáshoz használják, ezzel a módszerrel készülnek például az LCD kijelzők, a félvezetők és a szintetikus gyémánt is.
Michael Prather kémikus, a tanulmány egyik készítője a New Scientistnek úgy nyilatkozott: a vegyület előállítása 2009-ben megduplázódhat, és elérheti az évi 8 ezer tonnát. A globális felmelegedésben szerepet játszó nitrogén-fluorid 17 ezerszer erősebb, mint a szén-dioxid, és a gáz 550 év után bomlik szét az atmoszférában.

 

A digitális átállás miatt nő a kereslet >>> 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)