Hirdetés

Meghitt játékok pihenéshez, ha kellemesen kikapcsolódnál

|

Mutatunk néhány léleksimogató címet, amelyekkel garantáltan stresszmentesen töltheted az év első napjait, vagy akár a hétvégét.

Hirdetés

Ha játékokról van szó, a stressz levezetésének leginkább kézenfekvő módja a Doom-, a Diablo- vagy az Destiny-szerű daráldákhoz nyúlni, ahol egy kiadós tombolással masszírozhatjuk kocsonyásra az idegeinket, ám ezek a műfajok egyfelől nem mindenkinek fekszenek, másfelől nem is kell mindig az erőszak. Ezzel pedig el is érkeztünk a gaming világ egyik aktuális trendjéhez, az úgynevezett "cozy" címekhez.

A cozy szónak szövegkörnyezettől függően több jelentése is lehet, de a játékok kapcsán talán a "meghitt" a legtalálóbb fordítás: ez a kategória olyan műveket takar, amelyek nem igényelnek éveken át csiszolt skilleket és nem kényszerítenek versengésre, hanem inkább egyfajta szórakoztató relaxációs élményként foghatók fel. A műfaj ugyan már régebben létezik, de csak az utóbbi években nyert nagyobb figyelmet, főként a pandémia farvizén, amikor is a cozy játékok királya, az Animal Crossing New Horizons valósággal letarolta a piacot. Most mutatunk pár címet, amivel ugyanúgy lemehetsz alfába, akár a mögöttünk álló év viszontagságait, akár az ünnepi összejövetelek stresszét kipihenve.   

Hirdetés

Disney Dreamlight Valley

Platformok: PC, Mac, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S, Switch, Apple Arcade

Megértjük, ha az utóbbi idők filmes és animációs produkciói sokak számára kikezdték a Disney-termékek renoméját, a hivatalosan december elején megjelent (előtte korai hozzáférésben elérhető) Dreamlight Valleyre azonban érdemes lehet vetni egy pillantást, ha valami otthonos, megnyugtató élmény után kutatsz. A Gameloft Montreal kezei alól kikerült játék egy Unity-alapú életszimulátor, csak éppen a Mickey egeres cég figuráival nyakon öntve.

A Dreamlight Valleyben a Disney és a Pixar hősei által benépesített völgybe költözünk be, ahol felfedezünk, erőforrásokat gyűjtünk és megtisztítjuk a környéket a fenyegető sötét varázslattól. A hangsúly elsősorban a saját életterünk kialakításán van, csak úgy mint az Animal Crossingban, a kritikák alapján pedig jól működik az élmény, a minden nagyobb platformon elérhető játék ugyanis alapvetően pozitív fogadtatásban részesült.  

Fall of Porcupine

Platformok: PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S, Switch

A Critical Rabbit kölni csapata még a nyáron dobta piacra a Fall of Porcupine-t, amely nemcsak a szórakoztatásról gondoskodik, de némi kritikával is szolgál a modern egészségügyi rendszerben uralkodó túlhajszoltságról. A játékban egy emberi tulajdonságokkal felruházott madarat alakítunk, aki a Porcupine nevű városka új orvosaként egyensúlyoz a munka és a magánélet között.

A főszereplők ugyan állatok, de az interakciókban gazdag, dialógusokra és minijátékokra épülő 2D-s játékban nagyon is emberi történetek bontakoznak ki, melyek elmeséléséhez valódi egészségügyi dolgozókkal konzultáltak a fejlesztők, így az ő tapasztalataik is beépültek a narratívába. A Fall of Porcupine mobilokat kivéve minden fontosabb platformon elérhető, beleértve az előző generációs konzolokat is.

Spiritfarer

Platformok: PC, Mac, Linux, PS4, Xbox One, Switch, iOS (Netflix), Android (Netflix)

A korábban a Jotunnel és a Sundereddel bizonyító Thunder Lotus 2020 nyarán rukkolt elő a harmadik játékával, amely minden korábbinál nagyobb sikert hozott a csapatnak. Az eredetileg előző generációs konzolokra és számítógépekre kiadott Spiritfarerben egy hajós bőrébe bújhatunk, aki a tengeren ragadt lelkek utolsó kívánságait teljesíti, átsegítve őket a túlvilágra.

A menedzselésbe, építkezésbe és sandbox-akcióba csomagolt témába kódolva van, hogy itt bizony átélünk néhány szívszorító pillanatot, a hatást pedig a lelkünk mélyére hatoló zene és a jellegzetes, meseszerű látványvilág is megfejeli. A jó hír, hogyha van Netflix-előfizetés a családban, akkor mobilon ingyen is nekiugorhatsz, Spiritfarer ugyanis egy ideje már a tagság részeként elérhető Netflix Games katalógusában is ott figyel.

Dorfromantik

Platformok: PC, Switch

Gyakorlatilag végtelen számú próbálkozást láthattunk már a felülnézetes településépítős témára, a berlini Toukama Interactive-nak viszont sikerült valami igazán emlékezeteset alkotnia a Dorfromantik képében, amely a puzzle-elemeket ötvözi a műfajjal. A játékban meghatározott feltételek szerint elhelyezhető hatszögletű elemeket kell lepakolnunk, egy festői falvakkal, erdőkkel és az azokat összekötő vasúti- és vízi útvonalakkal díszített idilli tájat alakítva ki.

Az addiktív koncepció az agyunkat is megtornáztatja, de azért nem kell megoldhatatlan egyenletektől tartani. Mindehhez pedig egy terepasztalokra emlékeztető cuki grafika társul, ami valóban szállítja a címben ígért romantikát. A 2022 áprilisában debütált játék sajnos csak Windows-on és Nintendo Switch-en gyűrhető, tavaly viszont egy csodás társas is készült belőle, amit nemrég teszteltünk.

Unpacking

Platformok: PC, Mac, Linux, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S, Switch, iOS, Android

Megvan az az ikonikus PlayStation-reklám, amelyben a Sony egy szoba berendezésének változásával illusztrálta, hogy mennyi minden történt a brand fennállásának első 20 évében? Valami ilyesmire vállalkozik a 2021-ben megjelent Unpacking is, amelyben nagyrészt egy árva szó nélkül, a főhősünk költözködésein és a holmijainak kipakolásán keresztül bontakozik ki előttünk a melankolikus sztori.

A Witch Beam nyugodt tempójú, díjakkal bőségesen megszórt játéka 1997 és 2018 között összesen 8 állomáson vezet keresztül minket, melyek során 35 szobát kell berendeznünk. Ennek már a puszta mechanikája is kifejezetten kielégítő élmény, a tárgyak és a környezet segítségével szőtt életmese pedig csak hab a tortán. Az Unpackinget minden fontosabb platformra be lehet szerezni, így szinte biztosan akad otthon olyan eszköz, amin elfut.

Loddlenaut

Platformok: PC, Mac

Egészen friss címnek tekinthető a novemberben debütált Loddlenaut, amelyet a természeténél fogva akár a gyerekkel is nyugodtan elővehetünk. A Kickstarterrel életre hívott játékban egy csillagközi gondnokot alakítunk, aki a GUP-14 planéta agyonszennyezett óceánját takarítja egy időközben továbbállt gonosz megacég után.

A csupán Steamen elérhető játék a víz alatti világot ellepő szemét felszedése és újrahasznosítása körül forog, az így kinyert nyersanyagokból pedig saját bázist hozhatunk létre, és még axolotl-szerű állatkákat is nevelgethetünk. A fejlesztő Moon Lagoon ugyanakkor nem pakolt nagy sztorit a gondnoki meló mögé, így csak az ugorjon fejest a mély vízbe, aki megelégszik a vázoltakkal.

Terra Nil

Platformok: PC, Mac, Linux, iOS (Netflix), Android (Netflix), Switch

Ha pedig már a környezetvédelmi vonalon járunk, igazi csemege a tavaly márciusban, a Devolver Digital gondozásában megjelent Terra Nil, amelyben nem egy óceánban kajtatunk kólásdobozok után, hanem madártávlatból menedzseljük egy végletekig kiszipolyozott vidék flórájának és faunájának felvirágoztatását. Ha ügyesen csináljuk, a Fallout világát is megszégyenítő kopár senkiföldje lépésről lépésre alakul vibráló paradicsommá buja növényekkel és fajokban gazdag állatvilággal.

A pályák véletlenszerűen generáltak, ha pedig teljesen helyreállítottuk az ökoszisztémát, az összes cuccunkat és épületünket felpakolhatjuk egy léghajóra, megszabadítva a természetet az emberi jelenlét utolsó nyomaitól is. A Free Lives által fejlesztett játékot mobilokra, PC-re (Windows, Linux) és Nintendo Switch-re is kiadták, így csak a PlayStationön és az Xboxon kell nélkülöznünk. A Netflix-ügyfelek itt is előnyben vannak, mivel meglévő előfizetéssel iOS-en és Androidon is ingyen tölthetik le.

How to Say Goodbye

Platformok: PC, Mac, Switch, iOS, Android

A korábban a Monument Valley 2-vel és az Assemble with Care-rel is tapasztalatokat szerzett Florian Veltman a társalkotója a 2022-es év egyik legjobb indie-címének, a How to Say Goodbye-nak, amely az elmúlás témájával foglalkozik. Ez első pillantásra súlyos ellentmondásban állhat a cozyság kritériumával, de ezt csak a felületes ítélkezés diktálja az agyunknak, a játék ugyanis olyan kiváló érzékkel kezeli a halált, hogy ettől az élménytől senki sem lesz depressziós, sőt.

A Steamen, mobilokon és Switchen is elérhető How to Say Goodbye rögtön egy általunk elnevezhető személy elhunytával indul, a továbbiakban pedig az ő szellemét kell terelgetnünk a túlvilágon, ahol más kísértetekkel is találkozunk. A történet futószalag-mechanizmusra épülő könnyed kirakósok sorozatán át tárul fel előttünk, az igazi főszereplő viszont nem a szellem, hanem mi magunk vagyunk, akiket a játék egy cseppet sem szájbarágós utazásra visz az elengedés és a gyász feldolgozása kapcsán.

A Little to the Left

Platformok: PC, Mac, Switch, iOS, Android

A rendrakás királynője, Marie Kondo az egész világot megtanította arra, milyen felszabadító tud lenni, ha kiszórunk néhány felesleges kacatot és ráncba szedjük a környezetünket. Ugyanerre a receptre épül az A Little to the Left is, amelyben kizárólag tárgyakat pakolászunk, így elsősorban azoknak szórakoztató a játék, akik a való életben is adnak a rendezett környezetre.

Ha tehát nálad is mindennek megvan a maga helye, és fizikai fájdalmat érzel, ha valami kilóg az összképből, az A Little to the Leftet éppen neked találták ki, de az is lehet, hogy a megrögzött kupisoknak is meghozza a kedvét a rendrakáshoz. A platformok közül itt a mobilok, a PC és a Switch játszik, a PS és Xbox tulajoknak tehát csak a konzoljuk leporolása marad, amit egyébként szintén nem árt időről-időről megtenni.

Station to Station

Platformok: PC

Ha mindig is belecsaptál volna a vasúti hálózatok kiépítésébe, de a Railroad Tycoont vagy az A-Traint túl összetettnek találtad, talán a minden elemében cozy Station to Station lesz a te megmentőd. Az októberben begördült játék ugyanis valójában sokkal inkább kirakós, mint menedzserjáték, a nap végén viszont itt is egy szép térképben gyönyörködhetünk, amit keresztül-kasul átszelnek a kígyóként kanyargó sínpárok.

A Galaxy Grove kizárólag PC-n elérhető, voxel-megjelenésű játékában erőforrások, ipari létesítmények és városok között kell megteremtenünk a kapcsolatot. Ez elsősorban az élményről és nem a kihívásról szól, de ha jobban megtornáztatnád az agyad, a randomizálható pályákkal akár erre is lehetőséget kaphatsz.

Te milyen címeket neveznél még a cozy listára?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)