Hirdetés

Mi is az a modding?

|

A modding önmagában egy elég tág és nehezen körülírható dolog. Sokat lehetne elmélkedni azon, hogy mi számít moddolásnak és mi nem.

Hirdetés

Általában elmondható, hogy a digitális világ résztvevőinek nem igazán cseng ismerősen a modding szó. Ezt a tényt orvosolandó nézzünk hát egy összefoglalót a gépátalakítások világáról.

 

A hivatalos vélekedés szerint az egész a vasfüggöny leomlása után kezdődött, mikor egy oroszországi „magazin-ba" beállított egy jó felépítésű vállalkozó társaival, hogy számítógépet vásároljon magának. A hardware-k kiválasztásánál nem volt probléma, mert egyáltalán nem voltak jártasak a témában, de a házak közül képtelenek voltak választani, mert egyik sem felelt meg az elvárásoknak. Ők valami jóval különlegesebbet szerettek volna! Valami egyedit! Az eladó tudta, ezekkel nem lehet szórakozni! Szerencséjére az üzletben sok féle terméket árultak a híradástechnikától a háztartási gépekig (persze ezt korhű retróban próbáljuk meg elképzelni). Végül kissé kényelmetlenül megkérdezte az eladó, hogy akkor mibe építhetjük a PC-t tisztelettel? Erre a vevő a másik sarokban lévő pórszívóra mutatott. Ez az! Ez kell nekem! Ebbe építse! Másnapra el is készítették a MÓDosítást, így megszületett az első MOD, ami elindította a lavinát. Elindult a modding és megjelentek az elképesztő gépek. Megszülettek a modderek.

 

 

Első ízben kezdett el foglalkozni a témával az angol Bit-Tech.net oldal, ami mára a modding fellegvárának nevezhető, de természetesen Oroszországban is nagyon komolyan űzik a dolgot, főként a modding.ru-n találhatunk érdekességeket a témában.

 

 

Az egyszeri felhasználók is megunták kedvenc házi masinájuk szürke arculatát és az idő múlásával egyre kifinomultabb és művészibb alkotások láttak napvilágot. Az ember ezeket figyelve rendszerint csak ámuldozik, vagy modder lévén saját ötleteket gyárt és gőzerővel lát neki a megvalósításnak. A „szakma" egyik igen kiemelkedő alakja Paul Capello (Crimson Sky), aki nem csak minőségi MOD-okat alkot, de egy könyv kiadásával is büszkélkedhet. A munkák a The Best Case Scenario oldalon tekinthetőek meg.

 

2003 szeptemberében látott napvilágot a Bit-tech-en Peter Dickison (G-gnome) Orac3 névre keresztelt MOD-ja. Körülbelül egy év múlva ugyan ezen az oldalon jelent meg Gert Swolfs (Jounge) Hypercube2-je, ami ismét megemelkedett pulzus számot okozott a modding világát követőknek.

 

 

Az angolok „lovassága" azóta is számtalan alkotást jelentetett meg oldalán (csak a legjobbakat említve): Nicholas Falzone (Greensabbath) - Sangaku, - Puzzlebox 2.0, Mikael Gustafsson (GoTaLL) - Dragon Head.

 

 

Hazánkban 2003-ban került megrendezésre az első országos modding verseny a Mod Tech-Hall (MTH), amely meghatározó pillanat volt a téma elterjedésében. Ez a megmérettetés, azóta is a legnagyobb ilyen jellegű rendezvény és minden évben komoly kihívás elé állítja a magyar moddereket. Magyarországon a téma úttörőjének tekinthető mindenekelőtt, az MTH versenysorozatot elindító Radikalmod online hírmagazin és a kifejezetten modding alkatrészekre és gépátalakításokra specializálódott üzlet, a ComputerMode modding bolt is. Ez a két cég már a kezdetektől elkötelezte magát a modding népszeűsítése melett, és nevükhöz fűződik a havonta megrendezésre kerülő Radikalmod Modding Klub is. Az egyre fejlődő új irányzat népszerűsége folyamatosan növekedett így nem csak online magazinok, versenyek szerveződtek, hanem egy egész iparág alakult ki. Megjelentek a gyárilag esztétikus vagy éppen szétcsicsázott házak, de a lényeg az volt: végre odafigyeltek a külső és belső megjelenésre és kialakításra is. Emellett persze temérdek színes ventilátor, fénycső, kábelharisnya és még sorolhatnánk mi minden került és kerül is le a zakatoló gyártósorokról.

 

 

A külföldi scéna után következzen hát kishazánk modding világának néhány kiemelkedő alkotása a teljesség igénye nélkül.

 

 

A Mátrix trilógia sokak kedvencévé vált világszerte. Szinte természetesnek mondható, hogy MOD is készült a témában. Bohács Róbert (Nico) igen különleges és minőségi munkájával érdemelte ki a 2005-ös MTH 3. helyezését és a HOC szakmai díját.

 

 

Medve Gábor-t (MEC) szintén egy hollywood-i sikerfilm ihletett meg, aminek végeredménye a Black Zodiac névre keresztelt akotás lett, és egy szakmai díj a 2006-os versenyen.

 

 

Szabó Balázs (BaluC) az Alien témát dolgozta fel, egy mobil harci láda formájában. A gépház tetejére a filmekből és a játékokból is jól ismert arctámadó került.

 

 

A Polski Fiat szinte mindenkinek egyből beugrik, bármilyen magyarázat nélkül. Igen az a kicsi, de nagyon szeretni való autó. Sinka Imre azt is megmutatta, hogy nem csak közlekedési eszközként, de gépházként is megállja a helyét a régi kisautó.

 

 

A gitárba épített számítógép ötlete igen impresszív. A lángcsóva formákat, a piros szín élénksége pezsdíti fel mégjobban. Természetesen Beke Tamás (Satan-Claus) Mod-ja működő képes, és még a húrok eredeti hangjának elváltoztatására is fel lett készítve.

 

 

Mostani cikkünk nem csak egy áttekintő a gépház szobrászat világáról, hanem első cikke modding rovatunknak is. Mostantól aktív modderek munkáiról, airbrush festésről, eseményekről és új termékekről fogunk beszámolni itt a Gamestar oldalán. Érdemes lesz tehát figyelemmel kísérni írásainkat a Mélyvíz szekcióban.

 

Eredeti cikk

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)