Hirdetés

Miért olyan nagy sláger a Valheim, a Steam új sikerjátéka?

|

A Valheim egy újabb játék, ami látszólag a semmiből tört előre, és százezrek játsszák a nap szinte bármely pontján. Elmondjuk, mit kell tudni róla.

Hirdetés

Ahogy tavaly a Genshin Impact, az Among Us és a Fall Guys, úgy idén a Valheim produkál olyan számokat, amik láttán valószínűleg a fejlesztőknek is csak kerekedik a szeme. A megjelenés előtt nem sokszor szerepelt a hírekben, most mégis uralja a Steam toplistáit; jelen pillanatban a negyedik legnépszerűbb játék a platformon, de bármikor átveheti a PlayerUnknown's Battlegrounds helyét.

Ezt nem kis részben természetesen a youtubereknek és a streamereknek köszönheti, de ők sem képesek bármit népszerűvé tenni, ahogy azt például a Hyper Scape esete is mutatja - a fejlesztők munkája az, ami igazán számít, az Iron Gate pedig egy ügyes csapatnak tűnik. A Valheim lassan két hete töretlenül növekszik - elmondjuk, mire számíthattok, ha ti is belevágnátok.

Hirdetés

Milyen játék a Valheim?

Az Assassin's Creed Valhalla után most pláne sláger a vikinges téma, de a játék önmagában is érdekes. A játékosok célja, hogy a skandináv mitológiában létező Valheim világában bizonyítsák bátorságukat, dicsőséget szerezzenek, rendet teremtsenek. Ezt úgy érhetik el, hogy erdőkön, hegyeken kelnek át, közben pedig gyűjtögetnek, egyre halálosabb fegyvereket és erősebb páncélokat készítenek, tengerre szállva hódítanak meg újabb földeket, és természetesen hatalmas és erős bossokkal csapnak össze. Némi munkával épületek és építmények is felhúzhatók.

Megjelennek tehát benne a PC-n mindig népszerű túlélőjátékok (Minecraft, Rust, és sorolhatnánk még) elemei: a nyílt világ, a szabad kalandozás, az építkezés és a craftolgatás, amikkel viszonylag könnyű megragadni a közönség figyelmét. Emellett kellően kidolgozott és élvezetes a harc is, mely szintén kiemelten élvezetessé teszi. Az Iron Gate rengeteg tennivalót adott (annak ellenére, hogy még korai hozzáféréses fázisban van a játék), fokozatosan vezeti be a játékosokat a különböző mechanikák működésébe, így azok is könnyen beletanulhatnak, akiknek a zsáner új.

És persze az is előnyére válik, hogy bár nem kimondottan szép, némi framerate-ingadozástól eltekintve viszonylag problémamentesen fut.

Miért olyan sikeres?

Azon túl, hogy játékmenete egy jól bejáratott formulára épül, az is sikeressé teszi, hogy olcsó: mindössze 16,79 eurót kérnek érte, ami nagyjából 6000 forint. Szintén sokat segít rajta, hogy 2-10 fővel kooperatívan játszható, így barátokkal összeállva, a játékosok által futtatott ingyenes, vagy fizetős dedikált szervereken építgethetjük a közös világot. Bár még nem közelíti meg a GTA V-öt vagy a League of Legendset, és nem került be a top 10 legnépszerűbb játék közé, a Twitchen is szépen tör felfelé: a WoW-ot és a Siege-et már beelőzte, nagyjából a Dota 2-vel és az Escape from Tarkovval van egy szinten.

A következő egy évben várhatóan még marad az Early Access státusz, és konzolos változatokra sem lehet számítani. Azoknak érdemes belevágni, akik eleve fogékonyak a túlélőjátékok iránt (vagy nem tudják, hogy nem azok), és a skandináv hangulat is átjön nekik. Barátokkal együtt még jobb móka, a fejlesztők 3-5 főt javasolnak. Alacsony ára miatt egy próbát megérhet, és természetesen erre is vonatkozik a Steam visszatérítési ajánlata, amennyiben 2 óránál kevesebbet játszunk.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)