Hirdetés

Mindig is franchise-ban gondolkodtunk – így állt össze a Marvel's Spider-Man 2 sztorija

|

Jon Paquette narratíváért felelős vezetővel beszélgettünk arról, hogyan tervezték meg a Marvel's Spider-Man 2 történetét.

Hirdetés

Holnap végre bárki, aki rendelkezik PlayStation 5-tel, újra ellátogathat New Yorkba, hogy Pókember, mi több, Pókemberek szerepében lengedezzen a felhőkarcolók között, hálózzon oda tereptárgyakhoz olyanokat, akik viselkedésükkel ezt kiérdemelték, illetve megküzdjön két, a várost fenyegető veszéllyel: Venommal és Kravennel. Nagy az egyetértés a szakmában arról, hogy ez az év egyik legjobb játéka, amivel mi is csak egyetérteni tudunk, mint azt Marvel's Spider-Man 2 tesztünkben is olvashattátok.

Lehetőséget kaptunk arra, hogy egy kerekasztal beszélgetés során diskuráljunk Jon Paquette-tel, aki senior narrative director pozícióban dolgozik az Insomniacnél, és mind az előző játékok, mind az új rész történetének megalkotásában nagy szerepe volt. Megkérdeztük, hogy áll a Marvel a sikerükhöz, hogy választották ki a gonoszokat, a jelmezeket, és hol található az a trófea, amit borzasztóan eldugtak - de ez utóbbit majd egy másik cikkben áruljuk el.

Hirdetés

Venom biztos, a többit meglátjuk

Paquette elmondása szerint már eleve úgy álltak neki a Marvel's Spider-Mannek, hogy nem egyetlen játékkal terveztek - ez ugye már a stáblistás jelenet láttán is nyilvánvaló volt, amiben megvillant a szimbióta és a tartályban lebegő Harry. Folyamatosan egyeztetnek a Marvellel, hogy milyen karaktereket szeretnének, milyen irányba vinnék tovább a történetet, és örülnek, hogy a cég illetékesei segítenek nekik nem túlságosan elrugaszkodni. Nagyon szeretnek velük együtt dolgozni, és minden bizonnyal a játékosoknak is nyilvánvaló lesz, hogy a Marvel nem fogja szorosan az Insomniac kezét. Tökéletes szimbiózisban élnek, mondhatni.

Azt már nagyon régóta tudták, hogy Venom központi szerepet kap majd a folytatásban, ahogy azt is, hogy a már meglévő, korábban akár az első játékban, akár a Miles Moralesben bevezetett karaktereket használni akarják, de a többi részlet még ködös volt. Kiválogatták azokat a karaktereket, akik segíthettek, hogy az általuk elképzelt sztori a legjobb lehessen, és nem kellett sokáig gondolkodniuk azon, Kraven illik-e a képbe. Nem volt sok olyan történet, amiben a vadász és a szimbióta összecsap, úgy látták, ezzel tényleg egy egyedi dolgot alkothatnak. Nem csak a cselekmény miatt kellett jól átgondolniuk döntésüket, hanem a játékmenet szempontjából is: hogy milyen harcosai lehetnek Kravennek, milyen felszerelésük és képességeik, de szerencsére itt is minden klappolt.

Nem volt könnyű dolguk azzal sem, hogy Peter és Miles történetét egyszerre gördítsék előre, de úgy érezték, ez nagyon fontos mind a frissesség szempontjából, mind a franchise új szintre emelése miatt. Mivel az előző játékokban már volt elég felvezetés, a Marvel's Spider-Man 2-t tudták úgy indítani, hogy mindkét karakter ereje teljében, képességei teljes tudatában legyen, együtt, egy csapatként, egyenrangú felekként küzdhessenek meg a kihívásokkal. Ezért is indul a sztori rögtön egy gigantikus csatajelenettel. Arra is külön figyeltek, hogy ez ne csak a Pókemberek története legyen, hanem azoké is, akik az álarc mögött vannak - ezért játszhatunk Peterrel és Miles-szal lassabb, történetmesélős, lopakodós jelenetekben, amiket igyekeztek úgy adagolni, hogy ne törjék meg a játék flowját, és ezért tudunk meg többet hétköznapi életükről, problémáikról a cselekmény során.

Még a Sony animációs csapatával is rendszeresen egyeztettek, akik a Pókember: Irány a Pókverzum!-ot és A Pókverzumon átot készítették, megosztották tudásaikat és elkészült anyagaikat - ennek nyomait láthattuk a legutóbbi filmben, ahol Ganke a Marvel's Spider-Man 2-vel játszott, és ebben a játékban is, nem csak Miles már korábban is elérhető jelmezénél, aminél darabos volt az animáció, hanem egyéb pontokon is. A multiverzumhoz egyelőre nem akarnak nyúlni, a jövőbeli tervekről (nem meglepő módon) egyelőre nem beszéltek, most örülnek, hogy kész lettek ezzel a játékkal, és végre kiadhatják.

A jelmezekkel teljes mértékben a rajongóknak akartak kedvezni, nem volt más céljuk, amikor kiválogatták, mi legyen benne a játékban. Ezúttal több a filmes ruha és kevesebb a képregényes - hamarosan jelentkezünk egy videóval, amiben végigvesszük, melyiknek mi a története, ahogy azt az első résznél is tettük.

A GS már a TikTokon is vár

Hírek, érdekességek, tippek, ajánlók, unboxing, hardveres videók, minden, ami 1-2 percbe belefér. Kövess minket TikTokon is!

Az a bizonyos extra lépés

A Sony rugalmas hozzáállásának egyik legjobb hozadéka, hogy mivel a fejlesztők elég időt kapnak játékaik tökéletesítésére, olyan kisebb-nagyobb elemeket is megvalósíthatnak, amiket máshol ritkán látni. Ilyen például az, hogy Miles és barátai, ha a siket Hailey is jelen van, jelnyelven beszélgetnek egymással. Ennek megvalósításához szakemberek segítségét vették igénybe, akik a forgatásokon (a karakterek mozgásának rögzítésénél) is jelen voltak. Szintén szakembereket vontak be a symkariai nyelvhez, amit a játék egy pontján a vadászok használnak. Symkaria a Marvel-univerzumban egy fiktív állam Kelet-Európában, tőlünk délkeletre, ahol történetesen magyarul beszélnek. Bár nem határos Magyarországgal, mégis a mi nyelvünk használata mellett döntöttek - igaz, nem magyar anyanyelvű színészek olvasták fel a szavakat, de így még egzotikusabb.

Paquette szerint a legjobb technikai előrelépés a játékban a pillanatok alatt lezajló gyorsutazás - a PlayStation 5-nek köszönhetően gyakorlatilag tényleg nincsenek töltőképernyők, másfél másodperc alatt a város másik felén lehetünk. Szintén csak a jelenlegi generációban oldható meg, hogy a valós időben renderelt átvezető animációknál ne kelljen a szereplőnek pont ott lennie, ahol a jelenet is játszódik, vagy ne kelljen a már nem használt elemek eltüntetését, és a használni kívántak betöltését egy töltőképernyővel kitakarni: most minden azonnali, simán lehet a karakter a város egyik pontján, és kezdődhet egy jelenet a másikon. Jóformán egyébként semmit nem kellett kivágniuk azok közül, amiket elterveztek, legalábbis semmi fontosat, összeszokott csapatként tudták, mi fér bele és mi nem, megugrották a kihívásokat.

Arra egy pillanatig sem gondoltak, hogy kooperatív játékot csináljanak, mindvégig úgy akarták, hogy egyjátékos élmény legyen a Marvel's Spider-Man 2. A kooperatív játékokat az elejétől fogva erre kellene felépíteni, teljesen más hozzáállást, más megoldásokat követelnek meg. Kísérletezgetnek, és Paquette nem meri azt állítani, hogy soha nem lesz kooperatív Pókember-játékuk, de a csapatnak ezzel nincs sok tapasztalata, ők történetközpontú, egyjátékos kalandokra szakosodtak. 

A Marvel's Spider-Man 2 október 20-ától elérhető PlayStation 5-re. A következő napokban tippeket adunk a kezdéshez, elmagyarázzuk a befejezést, és hogy mit tartogathat a jövő, illetve segítünk megszerezni pár trükkösebb trophyt.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)