Hirdetés

MrBeast ezer vak ember műtétjét fizette, és rengetegen gyűlölik ezért

|

Ezzel együtt is simán elnök lehet a rekordnézettségű youtuber.

Hirdetés

Ezer vak (pontosabban szürkehályogban szenvedő) embernek segített visszanyerni a látását MrBeast, a világ első számú - és a platform történetének negyedik legnézettebb - youtubere. Erről szól legutóbbi, január 29-én feltöltött, "Ezer vak ember először lát" című videója, amelyben a szokásos bombasztikus feelgood-stílusában bemutatja, hogyan fizette ki ezer honfitársa "tízperces műtétjét", ennyi kellett ugyanis ahhoz, hogy meggyógyuljanak.

Az amerikai társadalombiztosítás - diplomatikusan fogalmazunk - sajátosságai miatt azonban erre a beavatkozásra is csak a gazdagoknak van esélyük, annyira drága, és az állam egyáltalán nem fizeti.

Hirdetés

Jimmy Donaldson - ez MrBeast polgári neve - videója természetesen heves vitákat váltott ki, a nézetek főleg a Twitteren csaptak össze. Három iránya bontakozott ki a diskurzusnak:

  • MrBeast cinikus üzletember, aki jótét léleknek adja ki magát, ám a nézettségért bármire képes, és a szegény emberek sorsával gyűjti a lájkokat és a feliratkozókat;
  • MrBeast igenis jó fej, hogy ilyet tett, és egyébként is csak a végeredmény számít, ennek az ezer embernek most sokkal jobb az élete;
  • a rendszer alapjaiban van elrontva, ez az egész az ellátórendszer feladata lenne, MrBeast pedig a jótékonyságot kultiválja, amely nem válthatja ki az állami felelősségvállalást.

A legtöbben odáig voltak a videótól és az alkotója jófejségétől, másokat azonban a hideg kirázott;

egy tweetben érzékletesen jótékonyságpornónak (charity porn) nevezték az akciót.

Ettől függetlenül természetesen a harmadik utóbbi felvetés szolgál a legtöbb tanulsággal, hiszen az már rég rossz, ha a vita a youtuber személye körül forog.

Ezt megérezhette Donaldson is, aki másnap már azt tweetelte, hogy nem érti, hogy létezhet egyáltalán gyógyítható vakság, azaz miért nem gondoskodik erről az állam. "Még ha csak pénzügyi szempontból nézzük is, egyértelmű, hogy megtérül az egész adó formájában, hiszen újra képesek dolgozni." Erre valaki felvetette, hogy indulhatna a választásokon, mire MrBeastnek több se kellett, előzetes felmérést végzett, amely jelenleg így áll:

Azaz akár az is megtörténhet, hogy egy youtuber lesz az Egyesült Államok következő elnöke.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)