Hirdetés

MSI P55-GD80 - Tuning kicsiknek és nagyoknak

|

A hamarosan startoló Core i5-ös processzorokat hivatott kicsit megpiszkálni az MSI új felsőkategóriás alaplapja

Hirdetés

Szeptember 8-án kerül a botlok polcaira az új MSI P55-GD80 alaplap, amivel a tajvani gyártó az Intel Core i5-ös processzorcsaládja alá szán. A felfokozott hangulat érthető, hiszen a Lynnfield kódnév alatt futó új processzor eljövetele egyszerre jelenti az új LGA 1156-os tokozás megszületését, illetve azt, hogy immáron nem csak az anyagiakban dúskáló kiváltságosak juthatnak hozzá az Intel szélsebes négymagosaihoz. Ehhez biztosít extrákkal és félelmetes tuningpotenciállal megtűzdelt alapot az új MSI P55-GD80.

A LGA 1156 processzorfoglalatot már említettük, de óriási tévedésben vagyunk ha azt hisszük, hogy az újdonság varázsa ennyiben ki is merül. Mert az MSI P55-GD80 egyaránt ideális választás azoknak, akik nem mernek vagy tudnak komolyabban tuningolni, illetve azok is megtalálják a számításaikat, akik már csukott szemmel zongoráznak keresztül a BIOS-on, a maximális teljesítményt hajkurászva.

Ennek oka, hogy a túlhajtásért felelős eszközöket szoftver helyett egy hardverre költöztették, amit pedig az alaplapra helyeztek. Az így megszületett sokrétű tuninglehetőség egyik oszlopos tagja az úgynevezett OC Genie, ami egy alaplapon megnyomható gomb formájában öltött testet. Ezt megnyomva az megkeresi és beállítja a processzor és a memória legmagasabb órajelét és a hozzá tartozó feszültségeket, s így az OC Genie segítségével azok is a maximumot tudják kihozni gépükből, akiknek eddig semmilyen tuningos tapasztalata nem volt. Mindezt úgy, hogy hardvereink garantáltan nem károsodnak, hiszen az OC Genie nem engedi az extrém tuningot. Arra van itt más eszköz.

A Direct OC még mindig nem az extrém kategória, ám az automatikus konfigurálás helyett egy + és - gomb, amelyekkel 1 MHz-es lépésekben manuálisan tudjuk változtatni a Core i5-ös processzorunk órajelét, mialatt az aktuális FSB értéket egy LED kijelző mutatja. Azok pedig, akik szeretnek veszélyesen élni, és megvesznek az olvadozó processzor illatától, az MSI P55-GD80 jobb szélén találnak egy bizonyos DIP-kapcsolósort, amivel az OC Genie és a Direct OC korlátian túl merészkedve 0,2 Volttal tovább növelhetik a feszültséget. A hab a tortán pedig, hogy a tuningosok ajánlásával a lapon helyett kapott mérési hely, ahol a hc-k műszeresen is le tudják mérni a processzor, memória és az északi híd valós feszültségét.

S persze az izgalmas fícsörökön túl felszereltségben sincs mit szégyellnie az MSI P55-GD80-nak. A négy memóriafoglalatba immáron DDR3-mas modulokat pakolhatunk, a három PCI Express x16 slot pedig egyaránt alkalmas SLI és CrossFire rendszerek kiépítésére. A lapon helyet kapott még két PCI Express x1, hat USB port, power eSATA csatlakozó, nyolccsatornás hang és két gigabites integrált LAN, a FireWire csatlakozóról pedig ne is beszéljünk.

Az alaplap startját egyébként egy előadással egybekötött paintball meccsel ünnepelte a sajtó és az MSI, melynek izgalmas és ender mostani állapotát elnézve fájdalmas képeit most mellékeljük is.

További képek a galériában.

 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)