Hirdetés

Nagy port kavar a Microsoft WGA-ja

|

A Microsoft 2005 júliusában kezdte el használni WGA nevű programját, a Windows Genuine Advantage rendszert, amely arra hivatott, hogy kiszűrje és némileg segítsen kontrollállni a nem jogtiszta Windows XP-k forgalomban létét. Az XP-frissítésekbe beépített WGA meg tudja mondani, hogy milyen licensszel rendelkezik a felhasználó, majd azt is képes megállapítani, hogy pontosan hol van az a másolt operációs rendszer (helyileg). A Microsoft a legújabb programjaihoz, így a Windows Media Player 11-hez és az Internet Explorer 7 bétájához is csak azoknak ad módot a letöltésre, akik átmennek a WGA vizsgáján. A nem eredeti rendszerrel rendelkezők számára csupán a kritikus biztonsági frissítéseket teszi elérhetővé. Mindez igen nagy port kavart, egy francia fejlesztőcég ugyanis külön arra specializálta magát, hogy készítsen egy programot, amely eltávolítja a WGA-t a rendszerből. Ezen felül több pert is indítottak az ügyben. Többen panaszkodtak továbbá, hogy az eredeti XP-jüket is hamisnak ismeri fel a WGA, és sokszor boot közben is bezavar, miközben háttérprogramként kellene működnie. Egyre többen aggatják a "gagyi" jelzőt a WGA-ra. A Microsoft szóvivőjének elmondása szerint a WGA-án az emberek 80%-a fennakad, mert nem eredeti kulccsal próbálkoznak. Ellenben az ígéreteknek megfelelően hamarosan elérhető az új WGA, ami napi rendszeresség helyett csupán havi egyszer ellenőrzi a licenszet, így jóval inkább felhasználóbarát. A kalózkodásellenes cégek mondhatni hamar "rákattantak" a témára, hiszen több statisztika is készült már. E szerint csak 2005-ben 34 milliárd dollárt veszítettek a kiadók a kalózkodás miatt. Bizonyos felmérések szerint ezek a csalások 2,4 millió új munkahely megteremtését gátolták, elvettek 67 milliárd dollárnyi állami bevételt és 400 milliárd dollár környezetvédelmi fejlesztéstől fosztották meg a világot. Egy névtelenséget kérő felhasználó szerint a Microsoft maga joga eldönteni, hogy deaktiválja-e a másolt XP-ket, azonban a WGA-val jobban kellene figyelnie vásárlóira, mivel a napi rendszerességgel történő ellenőrzés valóban nem épp felhasználóbarát. A Microsoft nem nyilatkozott arról, hogy mi lesz a WGA-val, azonban azt már tudni, hogy a Vistának is szerves részét képezi majd.

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)