Hirdetés

Nem minden kalóz, ami fénylik

|

A Microsoft 2005. végén engedte útjára kalózellenes eszközét, mellyel a Windows operációs rendszerek illegális másolását szeretnék azóta is megfékezni. A program nagyon hatásos, ám 512 millió átvizgált számítógép esetében bizony néha nagyot lehet tévedni...

Hirdetés

A legfrissebb eredmények szerint jelenleg öt feltelepített Windowsból legalább egy illegális. A Microsoft azonban véletlenségből 2,6 millió felhasználót alaptalanul gyanúsított meg azzal, hogy az általuk használt operációs rendszer sem eredeti.

A Windows Genuine Advantage program (WGA) 2005. végén indult útjára, és azóta a világon mindenhol elterjedt. Lényegében arról van szó, hogy a Microsoft csak abban az esetben teszi elérhetővé az automatikus frissítéseket az operációs rendszerhez, ha a kis hitelesítő program feltelepítése után megbizonyosodik arról, hogy a Windows eredeti és legális. A WGA most még nagyobb szerepet kap a Vista megjelenése miatt, s a Microsoft úgy gondolta, elárul néhány statisztikai adatot az eddigi eredményekről.

A WGA 30 hónapos működése alatt 512 millió számítógépet próbáltak hitelesíteni. A Microsoft szerint ezeknek mintegy 22,3 százaléka nem felelt meg a hitelesítési követelményeknek, magyarán 114 millió számítógépen kalóz Windows fut.

"Ez kisebb arány, mintha összességében a globális piacon lévő kalózkodási rátát néznénk." - magyarázta David Lazar, a Microsoft Genuine Windows (Eredeti Windows) csoportjának igazgatója. S való igaz, hogy a Business Software Alliance által készített felmérés alapján - melyre az úr is hivatkozott - a globális kalózkodási arány 35%.

Érdekesség, hogy a 114 millió felhasználóból mindössze 56 ezren töltötték ki a hibaüzenetkor felkínált adatlapot, mellyel aztán később olcsóbban vagy ingyenesen lehet hozzájutni egy eredeti Windowshoz. A dolog lényege, hogy az így begyűjtött információk alapján könnyebben be lehessen azonosítani, honnan származhattak az illegális másolatok.

A WGA rendszert a kezdetektől fogva támadják a felhasználók, és jó néhány elemző is, amiért az nem megfelelően, és nem teljesen pontosan állapítja meg az operációs rendszer legalitását. A Microsoft elismerte, hogy a probléma fennáll, s még az arányt is elárulták: kevesebb mint fél százalék. Ám ezt akárhogy nézzük, 2,56 millió felhasználót érint.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)