Hirdetés

Nem világos az Assassin's Creed Mirage befejezése? Elmagyarázzuk a részleteket

|

Elmagyarázzuk az Assassin's Creed Mirage befejezését, ehhez pedig vissza kell nyúlnunk egészen a Valhalla lezárásáig.

Hirdetés

Korábban külön cikkekben összefoglaltuk már az Assassin's Creed Valhalla befejezését, sőt még a teljes AC kánonról is készítettünk egy masszív anyagot a széria 15. születésnapja alkalmából. Ha még nem olvastátok őket, akkor erősen ajánljuk, hogy első körben ezekkel kezdjetek, mivel most csak picit fogunk kitérni az előzményekre, és kifejezetten a legújabb rész, vagyis az Assassin's Creed Mirage befejezése kapcsán szeretnénk pár dolgot tisztába tenni. Ha persze emlékeztek a korábbi cselekményre, és keményvonalas AC-veteránok vagytok, akkor simán lehet, hogy nincs szükségetek az ismétlésre. 

Szerencsére a Mirage sztorija egyébként sem követeli ez meg túlzott mértékben, abszolút élvezhető a történet önmagában is. Hiába számítottak sokan arra, hogy ez a játék tovább fogja boncolgatni esetlegesen az AC jelenkori szálát, hiszen most épp az is elég szorosan kapcsolódik az új rész főszereplőjéhez, a Ubisoft úgy döntött, hogy csak Basim Ibn Ishaq múltjáról tudhatunk meg egy kicsivel többet, a nagy lore és a jelenkori történetszál bővítése még odább van - erre legkorábban az Assassin's Creed Codename Red munkacímen készülő, a játékost a feudális Japánba elkalauzoló következő nagy AC-ben számíthatunk. 

Akkor nincs is semmiféle kapcsolat az Assassin's Creed Mirage és a korábbi része között? Nos, ez nem teljesen igaz, és épp a játék befejezése az, ami visszautal kicsit a Valhallára. Ha nem teljesen világos, hogy mit is láthattunk a fináléban, vagy egyszerűen csak kíváncsiak vagytok, hogy zárul a játék, ebben a cikkben összefoglalunk nektek minden fontosabb tudnivalót.

Hirdetés

Kicsoda az Assassin's Creed Mirage főszereplője, Basim?

Kezdjük gyorsan egy kis ismétléssel, egészen pontosan azzal, hogy ki is Basim Ibn Ishaq. Az előző részben, az Assassin's Creed Valhallában ismerkedhettünk meg vele, mint az aszaszinnal, aki a Holló Klán, és főleg az aktuális protagonista, Eivor társaságában részes lesz az angliai inváziónak. A játék végén kiderült azonban, hogy Basimnak egészen sajátos indítékai voltak, ő ugyanis nem más, mint Loki reinkarnációja. Laikusok számára ez nyilván elég furcsán hangozhat, szóval gyorsan tisztázzuk is ezt a reinkarnáció dolgot. Az Assassin's Creed világában az emberiség megjelenése előtt mér létezett az Első Civilizáció, és annak tagjai, az úgynevezett isuk. Sőt, igazából maguk az isuk teremtették meg az embereket azért, hogy szolgáikká tegyék őket. Egy természeti katasztrófa következtében azonban közel a teljes isu népesség elpusztult. A Valhallából kiderült, hogy pár isu egy különleges gépezet segítségével képes volt lementeni saját tudatát, és kódolni az emberi DNS-t arra, hogy később reinkarnálódni tudjanak emberi formában. Az egész AC kánon arra épül, hogy a különböző nagy világvallások istenképei mind-mind különböző isuk elnevezései voltak, így az előző játékból azt is megtudhattuk, hogy a viking mondákból ismert Odin, Tyr, Thor, Loki és a többi istenség, sőt még a jégóriások is igazából egytől egyik isuk voltak.

Bár némi erőszak is kellett ehhez, de végül Loki is lementette a tudatát az említett gépezett, az Yggdrasil segítségével, az időszámításunk szerint 9. században pedig létre is jött a reinkarnáció, Basim Ibn Ishaq testében ébredt újra tudatára az eredeti Loki - ehhez hasonlóan a főszereplő, Eivor a skandináv főisten, Odin reinkarnációja volt, míg mostohatestvére, Sigurd Styrbjornsson a hadisten, Tyr reinkarnációja lett. Loki a Valhalla végén a jelenkori szál új főszereplőjévé vált, ő váltotta az addigi főhősnőt, Layla Hassant - Layla jelenleg az Yggdrasil gépezeten belül futó szimuláció rabja, ahol az AC széria legelső főhősének, Desmond Milesnak a tudatával találkozott, így elég valószínű, hogy valamilyen formában még velük is találkozni fogunk, de nekünk most a Mirage szempontjából csak Basim, azaz Loki fontos.

Az Assassin's Creed Valhalla befejezéséről szóló magyarázónkat videóként is megnézheted

Mikor játszódik az Assassin's Creed Mirage?

Most, hogy már tisztáztuk, ki is Basim Ibn Ishaq valójában, nem árt elhelyezni a Mirage-t az idővonalon. Ez a játék ugyanis az előző rész előtt játszódik: a Valhalla sztorija egészen pontosan 872-ben kezdődött, míg a Mirage története mintegy 11 évvel korábban, 861-ben indul. A játékban a fiatal Basimot ismerhetjük meg, a sztori azt járja körül, hogyan csatlakozott az aszaszinok elődjének tekinthető, Hidden Ones néven futó szervezethez, majd végül hogyan konfrontálódott a csoport egyes tagjaival. Ez tehát még nem az a Basim, aki tudatában van annak, hogy ő bizony Loki reinkarnációja, de a játék befejezése éppen azt mutatja meg nekünk, hogyan jut el ehhez a felismeréshez. 

Mi történik az Assassin's Creed Mirage-ban?

A Mirage elején nem csak Basimot ismerhetjük meg, bemutat nekünk a játék még egy fontos szereplőt, egy Nehal nevű fiatal tolvajnőt, aki szemmel láthatóan nagyon fontos karakter Basim életében, erősen úgy fest, hogy gyerekkoruk óta együtt próbálnak meg boldogulni Szamarra utcán. Nehal ott van Basim mellett a fontosabb események alatt, de nem lép interakcióba más szereplőkkel. Basim a mindennapi zsebmetszések mellett azzal foglalkozik, hogy egy Dervis nevű barátjának teljes különböző nehéz feladatokat, Dervis eredeti megbízója pedig nem más, mint maga a Hidden Ones csoport. Basim be akarja bizonyítani, hogy ő is érdemes lenne arra, hogy a tagok közé emeljék, ezért Nehallal együtt belopózik a Téli Palotába, ahol egy misztikus láda található - ezt, pontosabban a láda titokzatos tartalmát akarja megszerezni a Hidden Ones is.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


A palotában azonban meglátják, hogy a I. al-Mutavakkil abbászida kalifa nem mással, mint az Ősök Rendjével beszélget a láda tartalma kapcsán - az Ősök Rendje ugyebár nem más, mint a templomosok elődszervezete, szóval nagyjából az a templomosok számára, mint az aszaszinoknak a Hidden Ones. Mikor már úgy tűnt, mindenki elhagyta a termet, Basim kinyitotta a ládát, amiben egy különleges tárcsát, egy isu ereklyét talált. Miután megérintette a tárcsát, megjelent előtte egy hologram, mely azt mutatta, hogy egy földön fekvő alakot durván megver egy fölé tornyosuló másik figura.

Ekkora azonban megjelent a kalifa, aki megpróbálta visszaszerezni a tárcsát Basimtól, a dulakodás közben pedig végül Nehal volt az, aki nyakon szúrta és megölte a kalifát. Basim menekülőre fogja, és a Hidden Ones egyik mentora, Roshan segítségével sikerül is elhagynia a várost. Ezt követően Alamutba mentek, ahol megkezdődött Basim aszaszin kiképzése. A főhős immár a Hidden Ones tagjaként tért vissza Bagdadba, mikor megnőtt az Ősök Rendje által okozott fenyegetés, ekkor indult be ténylegesen a Mirage cselekménye.

Ha a teljes korábbi kánon is érdekel, akkor ebben a videóban megnézheted

Mit jelent az Assassin's Creed Mirage vége?

Mint minden valamirevaló Assassin's Creed-játék, a Mirage is különböző rendtagok megtalálása és likvidálása köré húzta fel a narratívát, a kaland végén pedig a rend helyi vezetőjével találhattuk szembe magunkat. Fontos megjegyezni, hogy minden egyes gyilkosság után, a rend minden fontosabb tagjának kivégzését követően Basimnak látomása volt, ezekben a rémképekben pedig egy félelmetes alak, egy zombiszerű dzsinn jelent meg előtte. Nyugalom, róla is ki fog derülni, hogy pontosan micsoda, de most még kanyarodjunk vissza az utolsó célponthoz, aki nem más volt, mint Qabiha, az egykori kalifa ágyasa. Qabiha olyan kérdéseket tett fel, amik nagyon hosszú ideje foglalkoztatták már Basimot is: miért akarta a Hidden Ones annyira megszerezni az isu ereklyét? Mi egyáltalán ez az ereklye, mi a célja? És legfőképp: miért akarják tőle a lehető legtávolabb tudni Basimot? Qabiha továbbá azt is elárulta, hogy Basim különleges, messze több, mint egy hétköznapi ember. Kiderült továbbá, hogy a Hidden Ones bázisa, Alamut alatt van egy ősi templom, és a férfi itt minden választ megkaphat.

Ezen a ponton jelenik meg Basim mentora, Roshan, aki megöli Qabihát. Roshan végig tudott azokról a dolgokról, amiket az ágyas most elmondott Basimnak, és egyenesen megtiltja a férfinak, hogy meglátogassa a templomot. Nyilván ez semmit sem ért, és Basim Nehallal együtt elment az említett templomba. Itt pedig egy isu szerkezetet talált. A gép felnyitása utána megdöbbenve látta, hogy annak koporsószerű tárolójában nem más, mint Nehal fekszik. És itt derült ki a nagy csavar: Nehal nem egy létező személy, ő csak Basim elméjének kivetülése. Nehal gyakorlatilag a Basimban szunnyadó Loki, aki elő akart törni. A gépezet aktiválásával Nehal, azaz Loki kiszabadult, és egyesülni tudott Basimmal. 

Ebben a jelenetben egyébként megint láthattuk a korábban már említett hologramot, és bár konkrétan nem lett kimondva, elég nyilvánvalónak tűnik, hogy a földön fekvő alak nem más, mint Loki, az őt ütlegelő figura pedig elég valószínű, hogy Odin. Egy gyors vágás után azt láthatjuk, hogy a fekvő alak helyére Basim, a másik figura helyére pedig a rémálmaiban látott dzsinn kerül, szóval a dzsinn nem más volt, mint az őt kísértő korábbi élet manifesztációja, a Lokiként elszenvedett kínzások megtestesülése. Érdekesség, hogy Nehal neve perzsa nyelven facsemetét jelent, és ő tulajdonképpen tényleg az isuk tudatát lementő gép, az Yggdrasil, vagyis a skandináv világfa egyik friss csemetéje. 

Az Assassin's Creed Mirage legvégén Basim és Nehal egyesülnek, vagyis Loki tudata végre teljesen össze tudott kapcsolódni Basim testével. Ezt bizonyítja az a jelenet is, melyben Basim sasmadara, Enkidu elutasítja a férfit, nem száll le annak karjára, hanem inkább megkarmolja az arcát. Ez már messze nem az a Basim Ibn Ishaq, akit a játék elején megismerhettünk. Végül Basim, azaz Loki megesküszik, hogy megtalálja és megöli azokat, akik szenvedést okoztak neki. Vagyis magyarul meg akarja ölni Odint, és pontosan erről szól az Assassin's Creed Valhalla. 

Az a Valhalla, melynek múltbéli szála végén Eivor ugyan legyőzte Basimot, és rákapcsolta az Yggdrasil gépezetre, több mint 1100 évvel később pedig Layla Hassan kiszabadította őt onnan, szóval a jelenben Basim, Loki, vagy nevezzük bárhogyan is ezt a figurát, épp az aszaszinok közé beférkőzve szövögeti saját terveit. Arról, hogy egészen pontosan mik is lehetnek ezek a tervek, már egy másik Assassin's Creed-játék fog mesélni nekünk.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)