Hirdetés

Newell: az Apple az igazi ellenség, nem a konzolok

|

A konzoloknak egyébként is végük van, a Valve vezetője szerint az igazi veszélyt az Apple jelenti majd. Magabiztos.

Hirdetés

Talán emlékeztek még az idei CES egyik legnagyobb durranására, amikor is a Valve előrukkolt a korábban már megszellőztetett ötletével, a Steam Box rendszerrel. Először felmerült a Project Piston, aztán kiderült, hogy Gabe Newell, a Valve első embere sokkal több megoldást szeretne nyújtani a felhasználók számára, itt jött képbe a saját fejlesztés, a Bigfoot is.



Most Newell a Polygon beszámolója szerint a texasi Lyndon B. Johnson előkészítő iskolában adott előadáson kijelentette, hogy véleménye szerint nem a konzolok lennének a legkomolyabb versenytársak a Steam Box esetében. A legnagyobb verseny amiatt van a Valve hadvezére szerint, hogy az Apple beköltözik az emberek nappalijába, mielőtt a PC ipar összekaparná magát.



„A legnagyobb veszély abban rejlik, hogy az Apple megszerezte magának a piac egy elég nagy darabkáját és egyértelműen azon igyekszik, hogy platformjukkal beköltözzenek a nappalikba. Azt hiszem van rá esély, hogy hamarosan egy valamilyen lebutított nappali-platform születik” - jelentette ki. Nem nagyon tudunk vele vitatkozni, de még az első körös Xi3 Piston bemutatóján is látszott, hogy az Apple koppintásával szeretnének hadba szállni. A hangulat legalábbis erősen az almások életérzésére hajaz, nem?



Na de térjünk csak vissza Newell gondolataihoz, aki szerint „buta” AppleBox-okkal telepakolt jövő megelőzéséhez „a Valve-nak fejlődnie kell, hogy megvethesse a lábát a PC piacon” és „ki kell találnia a módját, hogyan érje el a mobilosokat, mielőtt az Apple elfoglalná a nappalikat”. Nehéz pontosan megmagyarázni, hogy mi is akkor itt a cél. Azt korábban is tudtuk, hogy Newell irtózik a Microsoft megoldásaitól (és tegyük hozzá, nem csak fikázni tud, az Origin esetében egész politikus módon adott hangot véleményének), és a konzolokat is erőteljesen támadta már a generációváltás késleltetése miatt.



Mit tesz tehát Newell? Berohan a konzol-PC háború csataterére és elkezd vadul tüzelni azokra is, akik eddig nem is nagyon voltak érintettek ebben a háborúban. Hátha sikerül mindenkinek egyszerre hadat üzenni (ott a Littlefoot munkacímen futó szolgáltatásuk, amely a mobileszközöket kapcsolná a Steam Box rendszeréhez). A gondolat pedig nem is rossz, bőven elég csak arra gondolni, hogy mennyi pénz akad a mobilos fronton (a karácsonyi őrületben 1,76 milliárd alkalmazást töltöttek le , és 50 millió új mobileszközt aktiváltak). Van tehát potenciális felhasználó bőven, őket kell játékgép elé ültetni, mielőtt az Apple teszi meg, vagy az Nvidia, esetleg egy olyan Kickstarteres projekt, mint az Ouya, vagy a GameStick, vagy bárki, akinek eszébe jut, hogy még hogyan lehetne kipecázni némi pénzt a gamerek zsebéből. Válság, ugyan gyerekek!



A nagy választék nagy felelősséggel jár - mondaná a Pókember Ben bácsikája, ha a játékiparban dolgozna. Van mitől tartani, nehéz lesz a felhasználó dolga vásárlás előtt. Gabe Newell szerint a megoldás egyértelmű, majd ők mutatják az utat, olcsóbban mint egy konzol, klasszikus megoldásokkal, mint egy PC. „Ez pontosan az a fajta dolog, ami a megjelenése után végtelenül egyszerűnek tűnik, de amit megjelenése előtt mindenki lehetetlennek hitt” - teszi hozzá.



„Az emberek majd azt mondják: hát, vehetnék egy konzolt, amire mindent újra meg kell vennem, lesz egy teljesen új videós rendszerem, és hé, még egy tök új baráti köröm is, vagy csak egész egyszerűen fogok mindent, amit imádok a PC-mben és átviszem a nappaliba” - summázta a nyerő stratégiát a Valve első embere, akinek szavaiban semmi meglepő nincs. A fentiek fényében csak az ilyen agresszív kijelentések lehetnek célravezetőek. Kemény év vár ránk ugyanis. Rengeteg újdonság kerül majd képbe, és még senki sem tudja, mire reagál a vásárló megfelelően. Várjuk csak meg, hogy a Microsoft új Xbox gépe és a Sony PlayStation 4 konzolja - amelyeket Newell most kellően nagy gallérral nem is tart annyira veszélyesnek - hogyan borítja meg a nappaliba szánt játékgépek és szórakoztató rendszerek versenyét. Már csak attól félek kicsit, hogy ebben a nagy hajrában a fogyasztó mennyire lesz kiszolgáltatva, emlékezzünk csak vissza a Blu-ray és HD-DVD formátumháborújára, nem volt az annyira parádés, és nem csak a cégek buktak rajta.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)