Hirdetés

Oroszellenes tartalmak kerültek a Cyberpunk 2077-be, a CD Projekt RED bocsánatot kért

|

Kevés kellemetlenebb helyzet létezhet annál, mint amibe a CD Projekt fordítói keverték a céget.

Hirdetés

A Cyberpunk 2077 legutóbbi frissítése rengeteg újdonságot és változást hozott Night City világába. Eddig mindenki képben van, a helyzet viszont ott kezd komplikáltabbá válni, hogy a 2.0 egyik újdonsága az ukrán lokalizáció volt.

A fordításért az SBT Localization nevű ukrán cég felelt, amely olyan játékokat kezelt korábban, mint a Darkest Dungeon, a The Stanley Parable: Ultra Deluxe és a Baldur's Gate 3. Az utóbbira tekintettel nem meglepő, hogy a CD Projekt RED őket bízta meg, de a Cyberpunk 2077-es feladatukat meglehetősen szabadon értelmezték.

Hirdetés

Zone Games jelentése szerint ugyanis több olyan dialógusba is orosz ellenes megnyilvánulások kerültek, melyek nem voltak ott korábban. Az egyik rendőri dialógus például az eredetiben úgy hangzik, hogy: "nem tudna kidögleni végre az összes seggfej a Badlandsről". Ebből a mondatból a fordító kihúzta a "seggfej" kifejezést és "rusniára" cserélte, ami Ukrajnában egy közkedvelt szitokszó az oroszra. Több hasonló szövegezés is bekerült, melyek a háborúra és az orosz megszállókra hivatkoznak. Egy új graffitit oroszellenes jelképként értelmeztek sokan.

A Cyberpunk 2077 fejlesztői közleményben kértek elnézést a történtek miatt:

"A játék ukrán lokalizációja több olyan sort tartalmaz, melyek sértők lehetnek orosz játékosok számára. Ezeket nem a CD Projekt RED munkatársai írták, és nem tükrözik a nézeteinket. Már dolgozunk az eltávolításukat intéző frissítésen. Szeretnénk bocsánatot kérni a helyzetért, és lépéseket teszünk majd annak érdekében, hogy hasonló esetek ne fordulhassanak elő."

Fontos itt hozzátenni, hogy a CD Projekt RED munkatársai a legkevésbé sem támogatják az orosz megszállást. A háború kezdetén nyíltan felszólaltak Ukrajna lerohanása ellen, és jelentős mennyiségű pénzadománnyal támogatták a civil lakosságot segítő szervezeteket. Ezek után nem lenne meglepő, ha a Cyberpunk 2077-ben ők maguk helyeznének el politikai üzeneteket, de most nem erről van szó.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)