Hirdetés

Persona 5 Tactica teszt - elég volt a lázadásból

|

Két teljes értékű megjelenés és négy spin-off után felmerül a kérdés, hogy mennyi Persona 5-re van még szükségünk az életünkben.

Hirdetés

Az Atlus menetrendje alapvetően egyszerű: a főcsapat annyi időt tölthet a Persona számozott epizódjaival, amennyit csak szeretne, addig pedig spin-offok és új verziók érkeznek a korábbi megjelenésekből. Ami a fő részeket illeti, ez a megoldás nagyon is beválik, hiszen hatalmas JRPG-monstrumokat kaphatunk, melyek rendszerei csodálatosan működnek együtt, és több mint száz órára leköthetnek minket. A gond a spin-offok megközelítésével van, melyek erőteljesen hullámzó minőséget képviseltek az elmúlt években. Szeretnénk azt mondani, hogy a Persona 5 Tactica a Strikers szintjén van, de akkor füllentenénk.

Újfajta kihívás

A Persona spin-offok között voltak eddig táncos ritmusjátékok, verekedős játékok, dungeon crawlerek, és akció-RPG-k is. Ezekben a műfajokban nincs sok közös, de az Atlus valahogy mindig megoldotta, hogy az ikonikus elemeket és karaktereket mindenhová becsempéssze. Ez most sincs másképp a Persona 5 Tacticával, ami egy minden szempontból könyörtelen taktikai RPG. A játékos kap egy maréknyi karaktert, akik fel vannak fegyverezve egy-egy pisztollyal és personával. Ezek használatával és ügyes helyezkedéssel kell leküzdenünk a sokszor fedezék mögött kuporgó ellenfeleket. Minden körben eldönthetjük, hogy melyik karaktert hova pakoljuk, megadhatjuk a célpontjaikat, és nézhetjük büszkén, ahogy újabb és újabb köröket nyernek nekünk.

Hirdetés

Mint minden Persona címben, úgy itt is oda kell figyelnünk az ellenfelek helyzetére és gyengéire, mivel azok kihasználásával újabb és újabb extra lépéseket kaphatunk. Ha ügyesen raktuk össze a csapatunkat a bevetés előtt, és okosan használtuk ki a kártyáinkat, akkor úgy legyalulhatjuk az ellenséges sereget, hogy nekik esélyük sem volt bármit tenni. Erre sokszor szükség is lesz, mivel a Persona 5 Tactica meglehetősen könyörtelen a magasabb nehézségi szinteken. Az erőforrások hamar fogynak, és ha teljesíteni akarjuk a bónusz küldetéseket és az extra kihívásokat, akkor komolyan át kell gondolnunk majd minden lépésünket.

Pont ezért a sztori során mindig visszamehetünk korábbi missziókra, ha ügyesebben és okosabban szeretnénk megoldani azokat. Persze, akiket nem érdekel a kihívás, azok a padlóba állíthatják a nehézségi szintet, és élvezhetik a Tactica sztoriját.

És megint betörünk

Fura mellékkaland a Persona 5 Tactica, hasonlóan a Persona Q2-höz: technikailag bele lehetne illeszteni a kánonba, de valójában ezt senki sem akarja. A történet lényege, hogy Joker és a csapat egy ismeretlen világba csöppen, ahol azonnal egy lázadásba keverednek. A haverjainkat elfogják, akiket aztán nekünk kell kiszabadítanunk, és velük együtt kell kiderítenünk, hogy hol is vagyunk. A sztorit a ránk váró főellenségek és a karakterinterakciók teszik érdekessé, és ezek lesznek azok az elemek, melyek igazán megragadják majd a Persona-rajongókat.

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

Ugyan az írás stílusa jóval szolidabb, mint a főszériában, de a rengeteg humoros pillanat és az új szereplők elviszik a hátukon a 35 órás kampányt. A játék ráadásul nagyon aranyos vizuális csomagolást kapott, ami kifejezetten jól áll a Persona 5 stábjának. Mindezt csak bearanyozza az Atlus zenei csapata, mely ezúttal is odatette magukat: a korábbi dalok remixelt verziói is remekül sikerültek, de az új dallamok és zenei betétek ott lesznek sok JRPG-rajongó kedvenceinek listáján.

A gond csak annyi, hogy ezen a ponton mindez kevés. A Tactica balszrencséje, hogy pont a remekül sikerült Persona 5 Strikers és hamarosan érkező Persona 3 Reload közé került. Az egyik újraértelmezte, hogy mit jelent a Persona spin-off, a másik pedig egy legendás epizód teljesen újjászületett változata lesz. Ilyen körülmények között egy cuki kis taktikai játék nem szól akkorát, mint amekkorát pár éve szólhatott volna. Így csak azoknak tudom teljes szívvel ajánlani, akik odáig vannak a Phatom Thieves csapatáért, és egyébként is imádják beleásni magukat egy mély taktikai játék rejtelmeibe. E két halmaz találkozásánál azonban bizonyosan lesz pár nagyon lelkes rajongó, akiknek ez lesz a kedvenc játékuk 2023-ban.

Persona 5 Tactica
A Phantom Thieves csapatát mindig örömmel látjuk, de keveseknek lesz ez a kedvenc spin-offja.
Ami tetszett
  • kemény, taktikus harcok
  • a karaktereket még mindig imádjuk
  • a zenei körítés verhetetlen
Ami nem tetszett
  • kicsit megfáradt téma
  • volt erősebb sztori a szériában
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)