Hirdetés

PlayStation 4 tesztek - így látja a sajtó

|

Megjelentek az első PlayStation 4-gyel kapcsolatos tesztek és értékelések.

Hirdetés

Az Egyesült Államokban november 19-én a PlayStation 4 megjelenésével kezdetét veszi a next-gen éra. Most a legnagyobb videojátékos szaklapok egymás után jelentetik meg a Sony új masinájával kapcsolatos tesztjeiket és értékeléseiket, amelyek sok hasznos információval és érdekességgel szolgálnak, ezért az alábbiakban összeszedtük azokat a visszatérő részleteket, amelyek különös figyelmet érdemelnek. Természetesen lesz majd GameStar teszt is, amint mi is megkapjuk a konzolt, de addig is lássuk, miről is írt ömlesztve a külföldi sajtó.

Általánosságban elmondható, hogy mind a sajtó, mind a rajongók óriási elvárásokat támasztottak a PlayStation 4-gyel szemben, ami érezhető is az első teszteken, amelyek mélyebben foglalkoztak a konzollal. Függetlenül attól, hogy az eddig értékelések általában pozitívak és rendre kiemelik a fejlődést, jó pár olyan dologra is felhívják a figyelmet, amelyeket érdemes szem előtt tartani azoknak, akik a konzol első napos megvásárlásával kacérkodnak.

Hét évvel a PlayStation 3 megjelenése után viszonylag tiszta képet alkothatunk a Sony előző konzoljának fejlődési ívéről, melynek ugyan voltak rázós szakaszai, de összességében egy progresszív irányba tartott, aminek tulajdonképpen magától értetődő következménye a PlayStation 4 megjelenése. Az új konzolnál találkozatunk olyan ismerős elemekkel, melyek előképei a közvetlen előzménynél már megvoltak, de előkerültek olyan ötletek és megoldások is, amelyek már a next-gen éra sajátosságai. Az alábbiakban kívülről befelé haladva részletezzük a legfontosabb tulajdonságokat, kiemelve azok érdemeit és kritikus pontjait.

Hardver

Az eddigi tesztek és értékelések során a PlayStation 4 esztétikai szempontból osztatlan sikert aratott. Majdnem minden értékelésben kiemelték a PlayStation 4-et jellemző elegáns és letisztult formákat, amely egyes szerint a Sony eddigi legszebb gépét eredményezték (ez persze ízlés dolga, nem is nagyon vitatkozunk vele, nálunk is megoszlanak a vélemények arról, hogy otrombák-e az újgenerációs konzolok). A konzol felületének nagyobb része matt fekete, de egy kisebb darab a PlayStation 3 első változatát idézve fényes fekete lett, amivel kapcsolatban visszatérő negatívum, hogy rendkívül könnyen koszolódik, és ez a rész szinte garantálja az ujjlenyomatokat. Maga gép egyébként viszonylag kicsi, ami a visszafogott dizájnnak köszönhetően kevésbé emlékeztet egy játékkonzolra. A konzol külsejével kapcsolatos leggyakoribb kritika a gép elején található bekapcsoló és eject gombokkal kapcsolatban került elő, amelyeket jó néhány tesztelő túl kicsinyek talált.

A gép hátulján a különböző aljzatok, portok találhatók, amelyekkel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a PlayStation 4-en nincsenek hagyományos analóg audio/video kimenetek, tehát csak HDMI és optikai kábelek segítségével csatlakoztathatjuk TV-nkhez a konzolt. Ezzel kapcsolatban jó hír, hogy minden PS4-hez kapunk egy HDMI kábelt is, de ezt már tudtuk korábban is.  

Dualshock 4

A Dualshock 4 kontroller már jó ideje a hírek középpontjában van, és a mélyebb vizsgálatok utáni tapasztalatok alapján ez a Sony talán legjobban sikerült fejlesztése. Az új irányító valamivel nagyobb és nehezebb lett, amely már önmagában kényelmesebb játékot biztosít, így sokkal jobb lett a fogása, de a gombok elhelyezése is jobban lett megoldva. A D-pad gombjai közelebb kerültek, míg a két thumbstick távolabb helyezkedik el egymástól. Utóbbiaknál nem ez az egyetlen változás, ugyanis a thumbstickek megújult kialakításának köszönhetően sokkal kényelmesebbek is lettek. A home és megszokott akciógombok lényegében változatlanok maradtak, azonban a hátsó ravaszok immár konkáv alakot öltve járulnak a játékélményhez. 

A kontroller újdonságai közé tartozik egy 3,5 mm-es jack aljzat, egy touchpad, egy hangszóró, egy light bar, továbbá a share és options gombok. Utóbbiak elhelyezésével kapcsolatban gyakran előkerült, hogy a kontroller arculatának szempontjából nincsenek túl jól elhelyezve, de ez pusztán esztétikai, nem pedig funkcionalitásbeli kritikaként fogalmazódott meg. Ugyanez nem mondható el a touchpadról, amely bizonyos játékoknál jól működik, másoknál gyengén, azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy jelenleg még nagyon kevés játék áll rendelkezésre ahhoz, hogy igazán átfogó képet kapjunk a benne rejlő lehetőségekről. Érdemes néhány szót ejteni a light barról, aminek kreatív lehetőségeit egyelőre nem sok játék használja ki, de kétségtelenül (és szó szerint) színes újítás. A Dualshock 4 esetén azonban mindenképp szót kell ejteni az igazi a feketelevesről, ami nem más, mint az üzemidő - ezt szinte minden kinti tesztelő negatívumként emelte ki. Sajnos csak hét órát bír, ami messze elmarad elődjétől, és sajnos a csomagban található töltőkábel túl rövid, így aki hosszabb ideig akar játszani, kénytelen lesz a gép közvetlen közelségébe telepedni.

Felhasználói felület

A PlayStation 4 felhasználói felülete a gép külső megoldásaihoz hasonlóan letisztult és egyszerű, aminek megvannak a maga előnyei és hátrányai egyaránt, de mindent összevetve általában elégedettek a látottakkal az első tesztelők. Elő látásra nem sok hasonlóságot tapasztalhatunk a PS3-ban megszokott XMB és a PS4 új, Playstation Dynamic Menu-re keresztelt interfésze között, az új rendszer inkább a Sony TV-k kezelőfelületét idézi, amely a fő elemeket egy hosszú sorba rendezi. A legfontosabb (és eddig legtöbb kritikát begyűjtő) újdonság az úgynevezett What’s New képernyő bevezetése, amely a közösségi élményt hivatott új szintre emelni. Segítségével csatlakozhatunk Facebookra és Twittere, megoszthatjuk saját in-game videóinkat, screenshotjainkat, de ismerőseink hasonló tevékenységét is figyelemmel kísérhetjük, illetve megnézhetjük, éppen mivel játszanak, milyen trófeákat gyűjtöttek. A fő probléma a kollégák szerint az, hogy szinte semmilyen mértékben nem tudjuk rendszerezni az itt látható információáradatot, ami meglehetősen kaotikussá teszi az eligazodást. A trófearendszer alapjaiban maradt a régi, annyi újdonsággal megspékelve, hogy mostantól az egyes trófeák ritkasága is fel lesz tüntetve, ez azonban viszonylag kevés mennyiségű embert hozott lázba érthető módon. Eddig sem volt nálunk sem sok ember teljesen jó viszonyban a PS menüvel, ez láthatóan most tovább nehezedett. Majd kipróbáljuk.

Játékok telepítése

Minden játékot telepíteni kell, ami sokak számára baljós előjel volt, de az eddigi tapasztalatok alapján ez korántsem egy szenvedéssel és várakozásokkal teli procedúra, ugyanis minden simán és zökkenőmenetesen megy, beleértve a rendszerfrissítéseket is, tehát ebből a szempontból jól vizsgázott a PlayStation 4.

Playstation Camera

Bár nem része az alapcsomagnak, a legtöbb teljes körű elemzés külön részt szentelt ennek a kiegészítőnek, amit elsősorban azzal magyaráznak, hogy szemmel láthatóan nagy reményeket fűz a Sony az új kamerához. Egyelőre azonban érezhető némi szkepticizmus a sajtó részéről, hiszen ez a Sony harmadik ilyen jellegű próbálkozása, és minden korábbi esetben szép lassan alábbhagyott a lelkesedés, ráadásul még nem igazán lehet kihasználni a kiegészítő nyújtotta lehetőségeket. Egyelőre csak a konzollal érkező Playroom nevű játék használja ki a kamerát, de ez inkább a fiatalabb korosztály szórakozását biztosítja, és úgy tűnik nem elegendő ok arra, hogy a 60 dolláros kiegészítőt hozzácsapjuk az alapcsomaghoz.

 Konklúzió

Összességében elmondható, hogy technikai szempontból nagyon jó eredményeket ért el a PlayStation 4, és az első értékelések alapvetően pozitív eredményt hoztak, de mégsem kiemelkedőeket, amit rendre az egyelőre gyér játékfelhozatallal magyaráznak (ráadásul az exkluzív címek sem arattak osztatlan sikert, gondoljunk csak Killzone: Shadow Fall vagy a Knack értékelésekre). Sajnos szinte teljes az egyetértés abban, hogy a nyitócímek nem elég tartalmasak ahhoz, hogy nyugodt szívvel ajánlják a vásárlást, ezért inkább várakozásra intenek a szakemberek. 

Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd, hogy értesítéseket küldjünk, és cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a GTA VI-ot vagy a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)