Hirdetés

PlayStation Home - búcsúzik a virtuális játszótér

|

A Sony betartotta az ígéretét, március 31-én végleg lekapcsolták a PlayStation Home szolgáltatást. Megemlékezünk a szebb napokat is megélt közösségi szolgáltatásról.

Hirdetés

Előbb-utóbb minden generációváltás során eljön az a pillanat, amikor át kell csoportosítani az erőforrásokat, az újabb platformokra kell koncentrálni, emiatt pedig általában a régebbi rendszerek szolgáltatásai válnak áldozattá. Március 31-én is hasonló történt, ugyanis a Sony megtette azt a lépést, amit már tavaly szeptemberben bejelentett: a PlayStation Home platform nincs többé. 

A PlayStation Home egy szociális hubként működött, amit minden PlayStation 3 tulajdonos ingyen használhatott. A felhasználók megalkothatták benne saját avatárjukat, aminek járt egy saját apartman, ezt pedig úgy díszíthették fel különféle nyert, vásárolt vagy kiérdemelt dekorációs elemekkel, ahogy éppen kedvük tartotta. A virtuális játszótér szociális csomópontjain más Home lakókkal együtt lehetett szórakozni, beszélgetni, minijátékokkal játszani (akár FPS-t vagy pókert is), a Sony pedig kiválóan használta fel ezeket a tereket reklámozásra, nyereményjátékokra. A különleges alkalmakkor szervezett rendezvények során általában olyan egyedi cuccokat lehetett nyerni, amikkel további lehetőségek nyíltak meg az avatárunk és apartmanunk csinosításához. 

A PlayStation Home fejlesztését 2005 elején kezdték el, ám a nyílt béta változatra egészen 2008-ig kellett várni – december 11-én megnyíltak a platform virtuális kapui. A Home igazából sosem hagyta el a béta fázist. A Sony olyan virtuális tereket adott a szolgáltatáshoz, mint például a saját E3 standja, vagy a 2010-es foci világbajnoksághoz beépített FevaArena Global Pitch Arena. 2011-ben grafikai és fizikai ráncfelvarráson esett át, később pedig a játékstílusok szerint variált negyedek kerültek be, valamint a Crackle segítségével lehetőség volt akár teljes hosszúságú mozifilmek megtekintésére is. 

Tavaly szeptemberben érkezett a szomorú bejelentés a Sonytól, amely szerint az online játékosok változó szokásai miatt döntöttek úgy, hogy 2015. március 31-én végleg lekapcsolják a Home szervereit. Szeptember végén már nem tudtak vásárolni a felhasználók semmilyen tárgyat, december harmadik napjáig pedig búcsúzóul ingyenes tartalommal kedveskedett a Sony a Home lakóinak. A zárás kedden megtörtént, a PlayStation Home világa elsötétült. Sajnáljuk a dolgot, de ha a Sony úgy gondolta, hogy szükségszerű volt a lépés, nem vitatkozunk velük. Az utód pedig sajnos már biztosan nem készül el... 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)