Hirdetés

2019 témája a poszt-posztapokalipszis

|

Már nem sok játékost mozgat meg egy katasztrófa utáni, lepusztult világ, de ha már új élet sarjad, az már mindjárt más!

Hirdetés

Néhány évente átsöpör egy hullám a játékiparon: volt a második világháborús játékok korszaka, a modern háborúsaké, a zombisoké, újabban pedig a lepusztult világok kerültek előtérbe. Csak hát a szürke, romos tájak eléggé ingerszegények és egyhangúak, a tervezők sem tudnak belőle sokat kihozni. 

Hirdetés

Ugyanakkor logikus folytatása a folyamatoknak, hogy a természet idővel elkezdi visszavenni a területeket, az emberiség talpra áll és kimászik a káoszból. A Horizon: Zero Dawn két évvel ezelőtt ízelítőt adott abból, milyen lehet egy poszt-posztapokaliptikus világ, de idén mások is megmutatják saját elképzeléseiket. Alább összegyűjtöttük azokat a játékokat, amik idén megpróbálkoznak a témával, és röviden összefoglaltuk, hogyan futnak neki.

Metro Exodus

Huszonhárom év telt el a nukleáris háború óta, ami romokba döntötte a világot. 2036-ban járunk, Artyom és társai már egészen belerázódtak a kegyetlenségekkel és megpróbáltatásokkal teli életbe: a metróból a felszínre törnek, és egy mozgó bázisként szolgáló vonattal indulnak keletnek. Sok időt töltünk majd a felszínen, egy éven át próbálhatjuk túlélni a lepusztult világot, mely azért még ennyi idő elteltével is megpróbálja mutánsokkal és kellemetlen időjárással kinyírni a túlélőket.

Far Cry New Dawn

A Far Cry 5 - váratlanul, és kissé érthetetlen módon - úgy végződött, hogy (és most enyhe spoiler következik, ami amúgy tök lényegtelen, mert a játék nem ebbe az irányba építkezik) Montana környékét atombomba tarolta le, ami bár nem ölt meg mindenkit, nem is hagyott sok mindent épen. Tizenhét évvel később Hope megye lakói egy többnyire élhető környezetet varázsoltak maguknak, a virágok is csodálatos, élénk színekben pompáznak, szép a táj, legelnek az állatok. Csak az a baj, hogy a Highwaymen nevű csoport egy ikerpár, Mickey és Lou vezényletével sanyargatja a becsületes embereket, nem hajlandók a társadalom hasznos résztvevőivé válni. A Ubisoft mindenképp szeretett volna egy poszt-apokaliptikus Far Cry-t készíteni, de ahogy mások, ők is unalmasnak találták az eddigi megoldásokat, ezért ugrottak egyet, és erősen túltolták a magentát.

Tom Clancy's The Division II

A The Division világát viszonylag korán, hét hónappal a járvány pusztítása után már elkezdte az emberiség újjáépíteni. Az Egyesült Államok fővárosában, Washington D.C.-ben alapítottak egy biztonságos zónát, ahol a civilek zöldséget termesztenek, igyekeznek biztosítani a jólét alapvető feltételeit, amennyire lehet. Segít, hogy elmúlt a tél, és nyáron az élővilágnak is több kedve van éledezni. Persze szakadár csoportok nem a békés együttélésben látják a jövőt, úgyhogy lesz probléma, de legalább láthatjuk, hogy a helyzet nem kilátástalan.

The Last of Us Part II

Már az első játék nagy része is jóval (kb. 20 évvel) a zombik megjelenése után játszódott, de most ugrunk még egyet, egész pontosan öt évet. Ellie és Joel a Jackson megyében letáborozott csoport tagjaivá, mi több, kiemelt szereplőivé váltak, és miközben a kattogók és ellenséges csoportok is fenyegetik jólétüket, jut idő némi mulatozásra is. A játéktörténelem egyik legszebb pillanata volt a zsiráffal való találkozás, szeretnénk még több olyat látni.

Rage 2

A Far Cry New Dawnhoz hasonlóan a Rage 2-ben is úgy képzelték el az apokalipszis utáni jövőt, hogy minden túl színes lesz. 30 évvel az aszteroida becsapódása után kapcsolódunk be az eseményekbe, amikor már nem csak sivatagos, de növényekkel teli, sőt, mocsaras területek is akadnak. Míg a pusztaságot őrültek járják, mi egy biztonságos városból indulunk útnak - ami persze nem sokáig marad biztonságos.

Wolfenstein: Youngblood

A Wolfenstein világa ugyan nem egy járvány következtében vált olyanná, amilyenné, de a nácik hatalomátvétele nem volt egy békés menet, sokak életére komoly negatív hatást gyakorolt, még egy atombomba is becsapódott; tulajdonképpen felér egy apokalipszissel. A Youngblood viszont a New Colossus után 19 évvel, az 1980-as években játszódik, miután a második amerikai forradalom sikerrel felszabadította az Egyesült Államokat az elnyomás alól. Kíváncsian várjuk, hogy néz ki az újra szabad világ, és hogy haladt a technológiai fejlődés, ha egyáltalán tudott haladni.

Egy lepusztult világ egyébként megjelenik majd a Dying Light 2-ben és az Anthemben is, viszont előbbiben még nem kezdett el igazán újjáépülni, utóbbiban pedig eleve nem is volt jobb állapotban.

Melyiket várjátok? Szerintetek mi lesz a következő? A távoli jövő? Az űr?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)