Hirdetés

Rise of the Tomb Raider 20 Year Celebration teszt - Lara ünnepi ruhája

|

Egy évvel az Xbox One-os megjelenés után a PlayStation 4-es játékosok is folytathatták a kalandot. És hogy megérte-e várni? De meg ám!

Hirdetés

Lehet, hogy nektek ott az Uncharted, de nekünk itt van helyette a Tomb Raider.

- mondogatták korábban azok az Xbox One-játékosok, akik már nem tudtak jobb érvet felhozni saját platformjuk mellett egy elfajult konzolháborús vitában, és egészen mostanáig igazuk is volt, hiszen a Rise of the Tomb Raider a Microsoft erőteljes pénzügyi támogatásának köszönhetően csak közel egy éves csúszással érkezett meg a Sony konzoljára. Azért nem kell őket rögtön egy lapon emlegetni az ördöggel, a kékeknek is vannak hasonló akciók, de az újraindított Tomb Raider franchise második részének időszakos exkluzivitása eléggé megosztotta a játékostársadalmat. Persze a tapasztaltabbak tisztában voltak vele, hogy Lara Croft előbb-utóbb PlayStation 4-re látogat majd, és amikor ez végre megtörténik, akkor a Square Enix mindent megtesz annak érdekében, hogy lenyűgözze a vásárlókat. Így is lett.

Dugig tömve tartalommal

A késve érkező PC-s portok tesztpéldányai általában nálam kötnek ki, ezek véleményezése pedig nem túl hálás feladat, hiszen viszonylag ritkán fordul elő, hogy érdemi (vagy egyáltalán bármilyen) fejlődés tapasztalható a konzolos változatokhoz képest. Mivel a sztorit, a karakterfejlődést, a játékmenet sajátosságait, a technikai újításokat, a látványt és a zenei aláfestést Chava tavaly ilyenkor már értékelte, alapesetben megint nem lennék könnyű helyzetben, de mivel ezúttal nem egy egyszerű portról, hanem - mint ahogy az a címben is látható - a húszéves ünnepi kiadásról van szó, akad azért extra tartalom.

A PlayStation 4-es változat az összes DLC-t tartalmazza, ráadásul a korábban megjelent Cold Darkness Awakened és Baba Yaga: The Temple of the Witch csomagok mellé egy újabb szállal színesíti a sztorit. A Blood Ties DLC-ben felfedezhetjük a Croft-birtok legrejtettebb zugait is, hogy többet megtudjunk Lara szüleiről és a fiatal sírrabló előéletéről. Ez a rész pusztán a felfedezésről szól, egyáltalán nincs benne harc, a hátramaradt levelek, dokumentumok vagy hangszalagok segítségével azonban sokkal mélyebben megismerhetjük magát a karaktert. A legapróbb részletekig kidolgozott kúriában bőven akad felfedezni való, és ha hatalmas titkokra nem is derül fény, akik szeretnék behatóbban megismerni Lara lelki világát, azoknak mindenképp érdemes körbesétálniuk a kihalt folyosókon.

Ez a rész már alapesetben is kifejezetten izgalmas, azonban ha valaki egy PlayStation VR-headsettel is rendelkezik, az a virtuális valóságban is felfedezheti a villa rejtett titkait. Komfortmódban nem tudunk a megszokottak szerint mozogni: egyszerűen csak ki kell jelölnünk egy pontot, majd Lara egy gombnyomásra odateleportál. Ez a leggyorsabb - és ahogy a neve is mutatja - legkényelmesebb módja a közlekedésnek, de ha valaki szeretne ennél szabadabban mozogni, az kipróbálhatja a másik játékmódot is, amelyben a hagyományos kontrolleres irányítást kapjuk belső nézetből.

Eldurvul a helyzet

Az izgalmak akkor kezdődnek, amikor betöltjük a Lara's Nightmare csomagot, amely szintén a Croft-birtokon játszódik, kényelmes sétálgatás helyett azonban ezúttal dühös zombik elől kell menekülnünk a koromsötét folyosókon. Az éles kézigránáttal szaladgáló szörnyetegektől a teljes páncélba öltözött démonokig számos különböző ellenfél vár ránk az újrajátszható rémálomban, amelynek teljesítése közel fél órát vesz igénybe. Mivel a Rise of the Tomb Raider nem a harcrendszere miatt írta be magát a játéktörténelembe, akinek ez már az alapjátékban sem jött be, annak ez a DLC sem fog különösebben tetszeni. A már jól ismert Endurance-módot is sikerült felturbózni, ezúttal ugyanis egy barátunkkal karöltve, online kooperatív módban is megpróbálhatunk minél tovább életben maradni a szibériai vadonban, ami egészen új megvilágításba helyezi a sokak által kedvelt játékmódot.

A Crystal Dynamics fejlesztői szerették volna, ha nemcsak az extra tartalmak, hanem maga a kampány is lekötné azokat a játékosokat, akik egy másik platformon már végigjátszották azt. Ha valaki könnyedebb szórakozást keres, és nem mellesleg nagy rajongója a Tomb Raider franchise-nak, az Lara modelljét lecserélheti az öt klasszikus karaktermodell egyikére, így részese lehet olyan felejthetetlen pillanatoknak, mint amikor a hihetetlenül részletesen kidolgozott átvezetőkbe besétál a 15 évvel ezelőtti, teljesen szögletes Lara, és szájmozgás nélkül beszélget. Természetesen a hardcore játékosok sem maradhattak ki a szórásból, őket az Extreme Survivor nehézség várja, amelyben egyáltalán nincsenek checkpointok, így csak akkor tudunk menteni, ha összegyűjtünk elég alapanyagot, hogy meggyújtsuk a következő tábortüzet, már ha egyáltalán életben maradunk addig.

Egy picit még szebb

Akárcsak az Xbox One-os változat esetében, ezúttal is full HD felbontással és másodpercenkénti 30 képkockával van dolgunk. Az fps-szám ugyanolyan stabil, a PlayStation 4 extra erőforrásait kihasználva azonban sikerült még szebbé tenni az egyébként sem csúnya játékot. Az élsimítás, a fények és a tükröződő felületek is kidolgozottabbak, de az igazi különbséget az árnyékok jelentik. Emellett a valós időben renderelt átvezetők felbontását is sikerült feltornázni, így a korábban látott 1440×1080 pixel helyett ezeket a jeleneteket is full HD-ban élvezhetjük. Az irányítással kapcsolatos problémákat sajnos nem sikerült orvosolni, így, akárcsak az Xbox One-os verzió esetében, Lara itt is lassabban reagál a parancsainkra, mint a PC-s vagy az Xbox 360-as változatban. Ez szerencsére nem nyomja rá nagyon a bélyegét a játékmenetre, de a lövöldözős részeket egy kicsit esetlenné teszi. PlayStation 4 Prón pedig még ennél is szebb a játék.

Megéri az árát

Nem is emlékszem, mikor kaptunk utoljára AAA játékot, amit ilyen durván megpakoltak tartalommal. Persze érthető, hogy valamivel jusztifikálni kellett a 60 dolláros árat közel egy évvel az eredeti megjelenés után, de szerencsére a fejlesztők nem érték be egy "Game of the Year" kiadással, hanem olyan extrákkal is készültek, amelyek minden PlayStation 4-tulajdonos számára gyakorlatilag kötelező vétellé teszik a Rise of the Tomb Raidert. Emellett azoknak is érdemes újra elővenni Lara Croft kalandjait, akik valamilyen platformon már végigjátszották a kampányt, ezt pedig nagyon kevés játék mondhatja el magáról.

Még van mit mesélnünk neked, minden érdekességet megtalálsz itt!

Rise of the Tomb Raider 20 Year Celebration
Ennél jobb már nem lesz.
Ami tetszett
  • remek játékmenet
  • gyönyörű látvány
  • rengeteg tartalom
Ami nem tetszett
  • lomha irányítás
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)