Hirdetés

Rootkit védelemmel ellátott filmes DVD-t találtak

|

Az F-Secure képviselői világítottak rá, hogy egy új, rootkit jellegű másolásvédelemmel ellátott film DVD-t találtak. A nemrég piacra dobott Mr. és Mrs. Smith című akciófilm német nyelvű kiadásán egy úgynevezett Alpha-DVD nevű másolásvédelmi eljárás található. Ennek "köszönhetően" a lemezt nem lehet lejátszani számítógépen, amíg fel nem telepítjük rá a lemezen található szoftvert. Az F-Secure szerint a program olyan metódusokat tartalmaz, amelyek elrejtik az operációs rendszer elől a szoftver tevékenységét. Nemrég óriási botrányt váltott ki a Sony BMG lemezkiadó vállalat által használt hasonló másolásvédelem, ami szintén rootkitként tevékenykedett a számítógépen. Azóta a vállalat már bocsánatot kért, a "hibás" lemezek nagy részét pedig visszahívták. További hasonlóság a két védelmi megoldásban, hogy az Alpha-DVD-t is fel lehet használni olyan tevékenységekre, amelyek kárt okozhatnak a számítógépben. A heise online szerint mindössze néhány sor található a program forráskódjában, amely lehetővé teszi annak "láthatatlan" működését. Fájlokat vagy regisztrációs adatbázis bejegyzéseket nem rejt el az operációs rendszer elől. Ez némileg megkönnyíti a víruskeresők dolgát, és a számítógépre se jelent akkora veszélyt, mint a Sony BMG másolásvédelme. Az Alpha-DVD megalkotói honlapjukon közzétettek egy eltávolító eszközt. Erre azért volt szükség, mert alapesetben a programot nem lehet sem a Start menüből, sem a Vezérlőpult segítségével eltávolítani.

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)