Hirdetés

Sárkány PC

|

Hazai modokat bemutató cikksorozatunk mostani részében, egy igen méretes sárkány „alkatrészeket” felidéző CaseCon alkotással ismerkedhetünk meg.

Hirdetés

A rovat elindulásakor már elkezdett motoszkálni a fejemben az ötlet, hogy nem csak a kiválasztott alanyokról szeretnék írni, hanem a saját házamról is. Hála a Computermode vezetőjének, akit szeretnék barátomnak nevezni (Puskás József „Joy") ez a gondolat meg is valósulhat, ezen cikk formájában. A ház fizikai kivitelezése nyár végén kezdődött, ezt egy hónapos tervezőmunka előzte meg. Sokféle témán gondolkodtam a rajzolgatás során, de semmiképpen sem akartam valamilyen ismert film, játék, vagy történet világát előhozni, így jutottam el oda, hogy egy sárkányt felidéző motívumokkal díszítem majd a házat. Az ötlet megszületése után elkezdődhetett a tervezés folyamata. Első körben a váz méretezése és szerkezeti felépítése lett megtervezve, ezután következett a dizájn kigondolása. Az első ötletként a házon fölfelé és hátrafelé túlnyúló oldallapok születtek meg. Ezek mintázatául pikkelyeket és két szarvat rajzoltam meg. A következő lépés a plexi helyének, a jobboldali és előlapi szellőzőnyílás mintájának kigondolása volt. A tervezés során az utolsó feladat a szín kiválasztása volt.



 

A kivitelezés nagyjából a tervezés időrendi folyamatát követte. A váz anyagául 30*30-ös alumínium zártszelvényeket és ugyan ilyen méretű és anyagú szögprofilokat választottam. A váz keretszerkezetét L profilú acél rögzítő elemek tartják össze, melyeket csavarral rögzítettem az egyes zártszelvény darabokhoz. A tápegység, a meghajtó helyek és az alaplap az ATX házaknál megszokott helyekre kerültek. A vízhűtés alkatrészeit és a másodlagos tápegységet az alaplap alá helyeztem el. Az egyes elemek rögzítésének kivitelezése igen hosszadalmas munka volt, és a kényelmesen nagyra szabott méretek ellenére a megfelelő elrendezés is okozott némi fejtörést. Ezek közül is a vízhűtés alkatrészeinek bepasszintása volt a legnehezebb. A másodlagos táp közvetlenül az alaplap alá került a ház hátuljába. Ez alatt hála istennek pont elfért az Eheim HPPS pumpa. A ház elejébe került a két darab átalakított Opel fűtőradiátor, és közéjük a 4 db Nexus 90 mm-es ventilátorból álló „panel". A tápegység és a radiátorok között kapott helyet az Innovatek víztartály.


 

Az egész „vizesblokkot" szerettem volna eltakarni, így a fémes boltban rombuszmintás lemezből hajlíttattam egy profilt. Ezzel sikerült teljesen eltüntetnem az alkatrészeket és a dizájn szempontjából is fontos alkotóelemmé vált. A hajlítás után még nem ért véget a lemez megmunkálása. A megfelelő légáramlás érdekében kivágtam egy szellőzőnyílást, ami mögött közvetlenül az egyik radiátor helyezkedik el. A vízcsövek átvezetésénél „átmenő" csatlakozókat használtam, ezeknek is ki kellett fúrni 4 db lyukat. Mivel a tartály esztétikailag jól mutat, ezt is átvezettem a lemezen. A másodlagos táp nem csak a pumpát látja el árammal, hanem a fényeket és a ventilátorokat is, így a kábeleknek is ki kellet alakítani az átvezetést. A két tápos megoldás, biztonsági okokból lett kialakítva, mivel egy esetleges szivárgás miatt zátlat keletkezhet és az tönkreteheti a gép alkatrészeit. Így viszont csak a maga a másodlagos PSU mehet tönkre.



 

Miután a „vizesblokk" teljesen készen volt belevágtam a váz többi elemének elkészítésébe. Elsőnek az alaplap tálca került a munkaasztalra. Egy 4mm-es alumínium táblából kivágtam a megfelelő méretű darabot és az egyik szélére egy kis díszítést. Ezután kifúrtam a rögzítő csavaroknak a lyukakat így már rá lehetett szerelni a vázra. Az alaplap felfogatására gyári házból származó alkatrészeket használtam. Ezeknek a megfelelő helyeken 3-as menetet kellet vágni az alumínium lapba. Ezzel kész is volt az alaplap tálca, úgyhogy belevághattam az elsődleges táp helyének kialakításába. Elsőnek a két függőleges tartórúd közé építettem be egy szögprofilt. Ennek az egyik oldalából ki kellett vágni a ventilátor helyét és a megfelelő lyukakat is ki kellett fúrni. Hasonló módszerrel készítettem el az első 120mm-es ventilátor felfogatását is. A táp súlya miatt egy tartó konzolt is fel kellett szereljek. A táp eltakarására a már említett rombuszmintás lemezt használtam, ebbe csatlakozik bele a tartókonzol is. Az optikai meghajtók felfogatására egy régi házból kivágtam az 5,25"-os panelt és rögzítettem a vázszerkezet tetejéhez. A kábelek összefogására zuhanycsöveket használtam, amik igen egyszerűen felhelyezhetőek. Miután a váz készen volt mehetett is a porfestő üzembe, ahol az egészet egy szürke árnyalatú színre festették.


 

Míg a váz az üzemben volt én nekiláttam az oldallapok és az előlap kialakításának. A mintákat felrajzoltam a méretre vágatott alumínium lapokra és kezdődhetett a munka. Elsőnek a jobb oldali lapon alakítottam ki a szegély, szarv és pikkely mintázatát, majd ezt megismételtem a bal oldali lappal is. Miután ezek készen voltak elkezdtem kivágni az előlap szellőző nyílását és az optikai meghajtók helyét. Az előlap ezzel majdnem készen is volt, már csak a kapcsolók helyét kellett kifúrni. Ezt követően nekiveselkedtem a jobboldali lap szellőző nyílás kivágásának. Az előlap és az oldallap szellőzőjét a már említett ráccsal fedtem be. Ugyan ez az anyag került rá a ház hátuljára is. A külső kialakításából már csak egy vágási munka maradt hátra, a plexi helyének kialakítása. A plexit az ablak mögé átmenő csavarokkal és zárt anyákkal rögzítettem.



 

A vágási munkálatok rengeteg munkaórát felemésztettek, mivel a vastag alumíniumba rettentő nehéz bonyolultabb mintákat vágni. Az egyedüli szerszám, amivel viszonylag szépen lehetett dolgozni az a dekopír fűrész, de még ezzel sem ment simán a munka. Az anyag vastagsága miatt a fűrészlapok rövid időn belül felforrósodtak és az alumínium a fogak közé olvadt. Erre valamilyen megoldást kellett találni így az első vágás után, már rövid időközönként WD40-t fújtam a fűrészlapokra és általában három darabot cserélgettem. Míg egyel vágtam addig kettő megfelelően le tudott hűlni. Érdekes látvány volt munka közben, hogy néha olyan hőmérsékletre felmelegedtek a fűrészlapok, hogy a rájuk fújt WD40 elkezdett párologni.



 

Miután készen voltak a két oldallap és az előlap kivágásai, még ki kellet fúrni a felfogatást szolgáló csavaroknak a lyukakat. Ezt követően elvittem az összes darabot a fényezőhöz, aki egy jó ismerősöm. Abban állapodtunk meg, hogy valamilyen bordó árnyalatot fog kapni az egész gép, egy kis ezüsttel megfűszerezve. Mikor készen lett az összes elem és megláttam őket, meg kell mondjam leesett az állam. A sötét bordó festésbe nagyon finom ezüst szemcsék kerültek, amik csak nagyobb fényben és közelről láthatóak.

 

 

A gép a TV-t is megjárta, melyet ezen és ezen a linkeken megtekinthettek. Még több kép és információ a gépről itt érhető el.


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)