Hirdetés

Silicon Power Armor A50 - halk és elegáns külső adattárolás

|

A különféle adattárolási formákat gyártó Silicon Power egyik legellenállóbb külső merevlemeze vendégeskedett nálunk.

Hirdetés

Olvasóink többsége minden bizonnyal most vakarja a fejét a márkanév láttán, vélhetően nem mindenkinek ismerős a Silicon Power, mint a világ egyik legismertebb, kifejezetten adattárolásra specializálódott vállalata. Pedig a cég igen rég jelen van a világ nagyobb piacain, hazánkban pedig a Bluechip jóvoltából ismerhetők és vásárolhatók meg a termékeik. A gyártó termékportfóliójában a NAND Flash-alapú megoldások mellett memóriakártyák és külső merevlemezek is megtalálhatók, de akár a számítógép rendszer memóriájának bővítése esetén is számításba jöhet a márka, a normál modulok mellett túlhajtásra tervezett lapkákat is gyártanak.

Remélhetőleg előbb-utóbb kipróbálhatjuk a 2000 MHz-es Xpower memória párosokat, triókat, ám elsőként egy külső HDD-vel ismerkedünk meg, amely kapcsán különös ellentmondást fedeztünk fel. Az Armor A50 széria külső ránézésre egy roppant elegáns hordozható adattár, amely kizárólag peszgő - mások szerint titán - színben érhető el. A szálcsiszolt fém fedél mostanság egyre több periférián megjelenik, jelezve, hogy a termék kiemelkedik az átlagból, a kinézetre érzékeny felhasználók meghódítása is a fő célok között van. Ezzel a felfogással áll szemben a váz felépítése, a mérnökök ugyanis ütésállóra tervezték az A50-es HDD-ket. A gyártó saját tesztjei alapján a tesztpéldány összesen 26 darab ponton - sarkok, oldalélek, sík felületek - bírta ki a 122 centiméter magasból történő zuhanást, ami átlagfelhasználói szemmel már kissé túlzásnak tűnhet. Értjük ezt úgy, hogy igen kicsi a valószínűsége annak, hogy valaki naponta többször leejtené az A50-et, de mindenesetre megnyugtatóan hangzik az eszköz ezen képessége.

A szálcsiszolt fedlap felett/mellett egy gyorsgomb található, ami nem a tároló bekapcsolására szolgál, hanem az automatikus biztonsági mentés indítógombja. Aktív állapotban egy kék LED világítja meg a kapcsolót, továbbá egy kis piros LED jelzi az aktuális adatmozgást. Az adatkapcsolati felületet nem bonyolították túl a mérnökök, csupán az USB 2.0-s szabvány adta lehetőségeket lehet kihasználni az A50-nél. Az eszközön egy mini USB csatlakozó található, amelyhez a sok más hasonló terméknél is látott Y-kábelt mellékelik. Régebbi gépeknél mindkét USB-csatoló bedugására szükség lehet, az új masináknál viszont elég a vastagabbik vég használata.

A vázon belül 2,5 hüvelykes 250, 320, 500 vagy 640 GB-os merevlemez lapulhat, melyek 5400-as percenkénti fordulatszámon üzemelnek. A 320 GB-os tesztpéldányunkba egy Fujitsu MJA2320BH G2 merevlemez került, amelyben két tányér található. Gyorsítótára mindösszesen 8 MB, ellenben támogatja a második generációs SATA-szabványt. Utóbbinak természetesen kizárólag elvi síkon örülhetünk, az USB 2.0-s kapcsolat ugyanis a korább tesztjeinkből ismert adatátviteli sebességekre "lassítja" le a merevlemezt. A legújabb Everest Ultimate Edition segédprogram szerint az Armor A50 is 30 MB/másodperces olvasási sebességekre képes, ami ugyan az USB 3.0-s korszak hajnalán már kevésnek tűnik, mégis elégséges ez a sebesség, főleg akkor, ha leginkább személyes adataink, állományaink tárolására, és nem mobil warez tárként használjuk az A50-et.

A meghajtó mellé a gyártó egy könnyedén kezelhető, biztonsági mentések készítésében segédkező alkalmazást is csomagol, melynek használati útmutatója is helyet kapott a lemezen.

A hazai forgalmazó kínálatában jelen pillanatban a négyből három méret érhető el. Lássuk az árakat!

- Silicon Power Armor A50 250 GB: 15540 Ft
- Silicon Power Armor A50 320 GB: 17490 Ft
- Silicon Power Armor A50 640 GB: 30890 Ft


Ha valaki kedvet kapott volna egy Armor A50 mevételéhez, akkor nincs más dolga, mint ellátogatni a forgalmazó weboldalára.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)