Hirdetés

Space Engineers teszt - szakemberek az űrben

|

A sandbox típusú játékban űrben ügyködő mérnököket irányítunk, a tevékenykedésünk központjában pedig a túlélés és az építkezés áll.

Hirdetés

Rengeteg témát körbejárhat egy űrben játszódó alkotás. Néha szörnyű fenyegetést jelentő idegenek ellen harcolunk, máskor pedig felfedezőként utazgatunk a csillagok között. A Space Engineers utóbbihoz áll közelebb, ám ezúttal nem egyszerű kalandorokként, hanem igazi hozzáértőkként fogunk tevékenykedni.

Hirdetés

Az űr az én homokozóm

Bizonyos részeit tekintve tipikus sandbox alkotás a Keen Software House üdvöskéje, ugyanis az a dolgunk, hogy túlélősdit játsszunk egy tágas univerzumban, miközben szabadon felfedezhetjük környezetünket, építhetünk, és persze harcolhatunk is. A fejlesztők voltak olyan kedvesek, hogy belepakoltak a játékba néhány előregyártott szcenáriót, amelyeket érdemes kipróbálni, mielőtt fejest ugranánk egy valódi sandbox pályába. Akad köztük például olyan kaland, amely picit lineárisabb, így leginkább egy kampányra hasonlít, és teletömték akcióval. Sajnos elég fapados a történetmesélés ebben a sztoriban, de valójában nem is ilyesfajta élményre van kihegyezve a játék, tehát ezt nem igazán róhatjuk fel a készítőknek. Leginkább akkor tudjuk kiélvezni a Space Engineers nyújtotta lehetőségeket, ha egy egyedi világot hozunk létre, vagy felcsatlakozunk valamelyik online szerverre. Ha az előbbit választjuk, akkor a játék elindítása előtt beállíthatjuk például, hogy milyen területen szeretnénk kezdeni, illetve azt is eldönthetjük, hogy zárt, offline móka legyen, amelyben csak egyedül játszunk, vagy esetleg megnyitjuk azt a többiek előtt is. Az online kalandozás pedig a szokásos módon működik, tehát mindössze annyi a dolgunk, hogy felcsatlakozunk egy szerverre, és máris több játékossal osztozhatunk a világon.

A játékmenet során sok apróságra szükséges odafigyelnünk, hiszen az életerőnk megtartása mellett oxigénről is gondoskodnunk kell magunknak, illetve az is fontos, hogy mindig legyen elég hidrogén a különleges háti rakétánkban. Hasznos holmi a jetpack, mert a segítségével szélsebesen elrepülhetünk bárhova, de ha útközben kifogy az üzemanyag, akkor csúnya vége lehet a kiruccanásnak, ezért egy hosszabb út előtt érdemes bázisunkon feltankolni. Ehhez a survival kitet használhatjuk, amely teljesen feltölti az életerőnket, illetve az oxigént is, de ez utóbbit csak akkor, ha már korábban megoldottuk, hogy egy másik berendezés átszállítsa azt ebbe a kütyübe. Alapvetően három fő eszközzel rendelkezünk, amelyek segítségünkre lesznek a kalandozás során és így a túlélésben is. A hegesztőpisztollyal berendezéseket építhetünk és javíthatunk, amiket aztán egy kézi köszörűvel pusztíthatunk el, ha már nem lenne rájuk szükségünk. Illetve akad még nálunk egy fúrógép is, amivel különböző érceket és köveket bányászhatunk. Az így megszerzett nyersanyagokat aztán beolvaszthatjuk, és az öntvényekből mindenféle hasznos apróságot készíthetünk, amelyek elengedhetetlenek bázisunk kibővítéséhez és karbantartásához. A kisebb-nagyobb űrhajók és földi járművek is fontos részét képezik a játéknak, és ezekkel nemcsak felfedezhetünk, hanem akár csatába is vonulhatunk. Ugyan ráférne még egy kis polírozás a játékbeli harcra, de alapvetően nem rossz ötlet ez, ráadásul még karakterünkkel is puskát ragadhatunk, hogy megvédjük magunkat az ellenséges játékosokkal vagy a géppel szemben.

Nem kell mérnökdiploma

Nehéz ítéletet mondani a Space Engineers felett, mert ugyan vannak szórakoztató elemei, de nem biztos, hogy az átlagfelhasználó számára élvezhető marad hosszú távon. Vannak hiányosságai a játéknak, és a körítés is elég szegényes, de az ilyen kalandokra fogékonyak simán elüthetik vele az időt, főleg akkor, ha sikerül előtte összeverbuválniuk egy hozzáértő csapatot.

Space Engineers
Ez a te játékod, ha mindig is bázist akartál hegeszteni az űrben.
Ami tetszett
  • érdekes koncepció
  • bázisépítés
  • pofás kis űrhajók
Ami nem tetszett
  • kihalt területek
  • fapados harc
  • egyedül unalmas lehet
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)