Hirdetés

Súlyos büntetést kell fizetnie a Valve-nak a Steam-kulcsok földrajzi korlátozása miatt

|

Hiába fellebbezett a Steam Áruház üzemeltetője, az EU nem nézi jó szemmel a gyakorlatot.

Hirdetés

Az Európai Unió még 2017-ben indított vizsgálatot a Valve és néhány nagy játékkiadó (Bandai Namco, Camcom, Focus Home, Koch Media, Zenimax) ellen, amiért azok egymással összefogva 2010 és 2015 között földrajzilag korlátozták az egyes országokban vásárolt Steam-kulcsok külföldi beváltását.

A csoport célja ezzel az volt, hogy elejét vegyék  a régiós árazás kihasználásának (bizonyos piacokon olcsóbban a játékok, mint máshol), ám az EU gazdasági szabályai tiltják a tagországok közötti ilyesféle megkülönböztetést. Az ügy végül oda jutott, hogy a Valve-ra és a többiekre 2021-ben összesen 7,8 millió eurós büntetést szabtak ki, amit persze fellebbezés követett, de most ezt is elbukták az érintettek.

Hirdetés

Az Euróipai Unió Bírósága (EUB) ugyanis nemrég elutasította a keresetet, megerősítve a korábbi ítéletet, mely szerint a cégek érvelésével ellentétben a geo-lockingként hivatkozott gyakorlat nem a szabad versenyt, hanem "a kiadók által beszedett magas jogdíjak, illetve a Valve magas árrésének védelmét" szolgálta.

A döntés értelmében az összejátszó feleknek ki kell fizetniük a büntetést, amely a vállalatoktól függően széles skálán mozog: a Bandai Namco például 340 ezer eurós bírságot kapott, a Valve-nál viszont 1,6 millió, a Focus Home-nál pedig 2,88 millió euróval lesz könnyebb a kassza. A Steam Áruház üzemeltetője egyébként azzal védekezett, hogy  ő csak a kiadók kérésére tette elérhetővé a geo-lockinghoz szükséges funkciókat, a bíróságot azonban nem győzte meg a dolog.

Az EUB ítélete ide kattintva olvasható teljes hosszában.

Beszélgetnél velünk erről a hírről?

Lennél a GS közösség tagja? Gyere a GS Party/Chat Facebook csoportba, dobj fel témákat, dumálj régi és új GS írókkal, olvasókkal!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)