Hirdetés

Sweeney Todd - A Fleet Street démoni borbélya

|

Johnny Depp ismét Tim Burtonnel szövetkezve ezúttal egy véreskezű, bosszúvágyó borbélyt alakít, aki klienseinek nemcsak szakállát, hanem torkát is elvágja, szeretője pedig sütemény formájában árulja a feldarabolt holttesteket…

Hirdetés

Tim Burton neve mindig is a stílusosan morbid filmek készítésével volt egyenlő. Ezekben gyakran talált tökéletes partnert Johnny Deppben, akinek karrierje első közös filmjük, az Ollókezű Edward után lendült fel igazán. Tizennyolc év eltelte és oly sok közös munka után, a sikerpáros ismét együtt dolgozik a Stephen Sondheim musicaljéből készült, sajátos hangulatú Sweeney Toddon. A film témája tökéletesebben nem is passzolhatna Burton és Depp eddigi filmjeihez, ezért talán nem is meglepő, hogy a Sweeney Todd szinte hibátlan mestermunka - persze csak azok számára, akik bírják a rendező stílusát.


Az éneklés megmaradt
Ezt a filmet azoknak sem érdemes megnézniük, akik túlzott ellenszenvvel viseltetnek a musicalek iránt. Bár jómagam sem kedvelem különösképpen ezt a műfajt, a Sweeney Todd volt számomra az első musical, amelyet nem is képzelhettem volna el másképpen és egyetlen percig sem zavartak azok a részek, amikor a színészek dalra fakadnak. Hozzá kell tenni, hogy zenei téren is kiváló munkával van dolgunk és mindegyik színész nagyon jól tud énekelni - akár Depp bosszútól bekattant tirádáit, vagy Helena Bonham Carter érzéki és ravasz hangját hallgatjuk.


A sorozatborbély
Aki nem lenne képben a sztorival, annak azért dióhéjban elmesélem: a hátborzongató történet egy „démoni" borbély, Benjamin Barker (Johnny Depp) életét meséli el, akit egy Turpin (Alan Rickman) nevű bíró hamis vádakkal elítél, csakhogy kéjvágyát kielégítve megszerezze magának Barker feleségét. Barker tizenöt évvel később bosszúvágytól fűtve visszatér és Mrs. Lovettel (Helena Bonham Carter), egy tehetségtelen süteménykészítő asszonysággal szövetkezve újrakezdi munkáját Sweeny Todd néven. Eddigi praxisával ellentétben azonban nemcsak tükörsimára borotválja kliensei pofázmányát, hanem a végén - extra szolgáltatásként - el is vágja torkukat, a hullákból pedig Mrs. Lovett húsos süteményeket készít, amelyekre jobban tódulnak az emberek, mint a Princess látványpékség fasírtos pogácsáira a Deák téri aluljáróban. (Ki tudja, azokba is mit raknak...)
Todd végső célja persze, hogy végül Turpin torkát is elnyisszantsa, ezzel bosszút állva sérelmeiért, illetve azért is, mert felesége öngyilkosságot követett el, lánya pedig még mindig a kéjvágyó bírónál raboskodik.


100% Burton, no sugar added
Tim Burton érezhetően tökéletesen ismeri színészeit és nemcsak szokásos sztárjai: Depp és az egyszerre hátborzongató és érzéki Helena Bonham Carter alakítása briliáns, hanem a többiek is hiba nélkül alakítanak . A mellékszereplők között például érdemes kiemelni Sacha Baron Cohent, aki ismét brillírozik a Borathoz mérhetően kacagtató Adolfo Pirelli szerepében.
A film talán egyetlen apró szépséghibája, hogy a sztori túlságosan is kiszámítható: Burton végső soron nem változtatott semmit rajta és talán emiatt is hiányzik picit a rá jellemző humor a filmből. (Persze csak apró nüanszokról beszélhetünk ezen a téren is.) Ezt leszámítva azonban ismét egy eredeti, darkos, groteszk és stílusos Burton filmmel van dolgunk, amely egyértelműen a rendező egyik legjobb alkotása.

94%

Sweeney Todd trailer:



Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)