Hirdetés

Tagadta, majd felhördülés után elismerte a Magic: The Gathering kiadója, hogy AI képeket használt

|

A Magic: The Gathering kártyajáték kapcsán a legerősebb a vita az AI használatát illetően, a Wizards of the Coasttal dolgozó művészeknek is elege lett.

Hirdetés

Tavaly augusztusban a Dungeons & Dragons rajongók azon kapták a Wizards of the Coastot, hogy AI segítségével faragták az akkor megjelent egyik kiegészítőkönyv művészeti anyagait. Mint kiderült, egy külsős művész generatív modelleket használt a munkájának befejezéséhez. Az akkor kialakult konfliktusban a Wizards of the Coast a művészek mellé állt, felkérte minden külsős kollégáját a mesterséges intelligenciával felvértezett megoldások mellőzésére, és megígérte, hogy fejlődni fog a beérkező anyagok felülvizsgálatában.

A Magic csapata valahogy nem kapta meg az üzenetet. Az érkező új kártyalapokat egy képen mutatták be, ahol a kártyák (amiket egyébként valódi emberek illusztráltak legalább) egy steampunk díszletben álltak. A díszlet egész jól néz ki, csak akkor látszik rajta, hogy valami nem stimmel, amikor megvizsgáljuk a részleteket. Az AI közreműködése egyértelmű: lehet, hogy csak a Photoshop kitöltőjének köszönhetőek az inkonzisztens részletek, de valami nem stimmel.

A rajongók elkezdtek mutogatni a hibákra, és a Wizards a lehető legrosszabb válasszal állt elő.

"Megértjük a rajongóink kétségeit, lévén a háttér stílusa nagyban elüt a kártyáéktól. Ettől függetlenül tartjuk magunkat az előző kijelentésünkhöz. Ezt a képet emberek készítették, nem mesterséges intelligencia."

Hirdetés

Percek alatt szétkapták a nyilatkozatot a rajongók. Tagadhatatlanul történt itt AI-ügyeskedés, és a Wizards később el is távolította a közleményét. Némi utánajárást követően aztán előlépett a kiadó egy jóval vállalhatóbb válasszal.

"Úgy tűnik, hogy az ipar által széles körben használt eszközök, mint a Photoshop AI funkciói beleszóltak a marketinganyagok készítésébe, még úgy is, hogy a teljes képet valódi emberek alkották."

Később egy részletesebb közlemény is érkezett, de a lényeg szinte ugyanaz, mint a D&D könyv esetében: a mesterséges intelligencia egyre szélesebb körben kerül felhasználásra az ipar minden területén, így a Wizardsnak jobban oda kell majd figyelnie a beérkező képekre. A cég rengeteg külsős alkotóval dolgozik együtt, így letették a nagy esküt, hogy igyekeznek ügyesebbek lenni az AI tökéletlenségek kiszagolásában.

Remélhetőleg most már tényleg résen lesznek, ami azért is fontos, mert az ilyen megoldásokat ellenző művészek egyre hangosabban tiltakoznak.

Beszélgetnél velünk erről a hírről?

Lennél a GS közösség tagja? Gyere a GS Party/Chat Facebook csoportba, dobj fel témákat, dumálj régi és új GS írókkal, olvasókkal!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)