Hirdetés

Te jobban vágod a videojátékos idézeteket, mint az AI?

|

Wololo, press F to pay respects, Leeroy Jenkins...olvasóink talán mind ismerik őket, de vajon mit mondanak a mesterséges intelligenciának?

Hirdetés

Minden szubkultúrának megvannak a maga gyakran emlegetett idézetei és szállóigéi, amelyek egy külső szemlélőnek talán semmit sem mondanak, a lelkesedésen osztozó közösség tagjai viszont pontosan tudják, hogy honnan származnak és mire utalnak. Ez természetesen a videojátékokra is igaz azzal a kiegészítéssel, hogy az internetet ellepő mémek miatt sokszor még azok is vágják a témát, akik számára a facebookos Farmville-ben ki is merül a gaming fogalma.

Éppen ezért tartottuk érdekesnek a felvetést, hogy vajon a mesterséges intelligencia is kiigazodik-e a közismert videojátékos szövegek között? A kérdés megválaszolásához az egyik legnépszerűbb képgenerátort, a DALL-E 3-at hívtuk segítségül a Bing Képkészítőn keresztül, amelybe 11 idézetet pötyögtünk be abban a reményben, hogy a létrehozott képek tükrözni fogják a videojátékos eredetüket.

Hirdetés

Wololo

Kezdjük is rögtön egy tömör, de annál kifejezőbb tétellel a "Wololo" képében, amely minden idők egyik legfontosabb valós idejű stratégiája, az 1997-es Age of Empires révén vonult be a köztudatba. Az Ensemble Studios remekművében különleges szerep jut a papoknak, akik képesek puszta kántálással az oldalunkra állítani az ellenséges egységeket. Ezt pedig egy jellegzetes wolololo-kiáltással teszik, amit feldolgozva a DALL-E 3 az alábbi kompozícióval szolgált:

Amint látható, az OpenAI kégenerátora tökéletesen tisztában van a szó eredetével, a központi papfigura mögé még egy, a klasszikus AoE-játékokat idéző jelenetet is varázsolt, az alsó ablak pedig joggal emlékeztet a játék kezelőfelületére. Az eredményhez csak egyszer kellett beírnunk a parancsot, és az alapból generált négy kép mindegyike hasonlóan mutatott, így az AI ötöst kap a feladatra.

Leeroy Jenkins

Igazi ősmémnek tekinthető a World of Warcraftból eredő Leeroy Jenkins, amit valószínűleg senkinek sem kell magyaráznunk, de a tisztesség kedvéért mégis megtesszük. A mémet megalapozó videót 2005 májusában töltötték fel egy WoW rajongói oldalra, és azt örökíti meg, ahogy a GuildPalsForLife nevű csapat összes tagját lemészárolják egy hebehurgya paladin miatt, aki a gondos tervezésre fittyet hányva, a nevét kiáltva (Leeeeeroy Jenkins!) rohan be egy különösen veszélyes zónába. A DALL-E 3 pedig nagyon is tudja, miről van szó:

A képgenerátor egy szinte tökéletesen kivitelezett dühös lovaggal örvendeztetett meg minket, aki nem is jelképezhetné jobban a közel 19 évvel ezelőtti - egyébként megrendezett, de attól még módfelett vicces - történteket. Itt is jár az ötös, úgyhogy ideje kiosztani valami rosszabb jegyet is.

Nothing is true, everything is permitted

Az Assassin's Creed kétségtelenül a világ egyik legismertebb videojátékos franchise-a, de azt talán még a rajongók közül sem mindenki tudja, hogy az Aszaszin Rend híres jelmondata, a "Nothing is true, everything is permitted" (magyar fordításban, az értelmét is figyelembe véve kb. semmi sem igaz, bármi megtörténhet) valójában Vladimir Bartol 1938-as regényéből, az Alamutból származik. A Ubisoft azonban sikeresen magáévá tette, kevés elcsépeltebb gaming-témájú idézet van ma ennél, ezért is meglepő, hogy a binges DALL-E 3-nak fogalma sincs az AC-kapcsolatról.

A cikk írásához legalább 10-szer adtuk meg az idézetet, de csak a fenti képhez hasonló, LSD trip hatású művek születtek, illetve olyanok, amelyek pusztán újra leírták a mondatot, mintha egy pólóra nyomtatott mintát látnánk. Valószínűleg azért alakult így a dolog, mert az internetes képtárakban keresgélve is több ilyen idézetes fotót kapunk, mint az Assassin's Creedhez kapcsolódó ábrázolásokat, márpedig az AI-t hajtó algoritmust is az online alapanyagokon tanítják be. Persze akármi is a magyarázat, ez bizony egy egyes…alá.

IDDQD, IDKFA

Egy percet sem kellett a Doomban töltened ahhoz, hogy ismerd a játék két legendás cheat kódját, amelyek a halhatatlanság képességével és maximális lőszerrel/életerővel/pajzzsal/ ajándékozták meg a könnyű sikerre vágyó játékosokat. Arról a címről beszélünk, ami az évek során a saját jogán is mémmé vált azzal, hogy az oszcilloszkóptól a termosztáton át a digitális fényképezőgépekig szinte mindenen elfut, így cseppet sem csoda, hogy a képgenerátorunk is vágja a témát.

Azt nem tudjuk, hogy mennyire lenne praktikus baseballsapkát húzni Doom Guy hermetikusan záró sisakjára, de ettől eltekintve nehéz belekötni a gépileg létrehozott rajzba, amihez tényleg csak az "IDDQD, IDKFA" parancsot kellett beírnunk. A DALL-E ugyanakkor nem lehet nagy cheater, mert a játéktörténelem talán második leghíresebb csalására, az Age of Empiresből ismert "Photon Man"-re csak ezt a Daft Punk albumborítóra hajazó képet és hozzá hasonlókat dobott.

Would you kindly?

Ha valamilyen okból még nem játszottál a zseniális BioShockkal, akkor itt ne is olvass tovább, mert a fenti idézet háttere le is lövi a játék emlékezetes csattanóját. A többiek nyilván betéve tudják, hogy ez az a mondat, amivel a főgenya Atlas, alias Frank Fontaine a főhősünket manipulálta, hogy végképp eltakarítsa az útból a víz alatti Rapture városát felépítő Andrew Ryant.

A DALL-E ugyan ennél is eljátszotta, hogy sok esetben csak stilizáltan ábrázolt szövegeket dobált, a cikkünkhöz kiválasztott képre viszont ráfoghatjuk, hogy megidézi a 2007-es lövölde hangulatát. Nem olyan tökéletes a megvalósítás, mint mondjuk a Leeroy Jenkins vagy az Age of Empires esetében, cserébe viszont egész jól néz ki, még ha a helyesírástól le is dobta a láncot az agyunk.

Endure and survive

A The Last of Us HBO-s feldolgozásával minden idők egyik legjobb videojátékos története a filmsorozatok világát is meghódította, hiszen a produkció túlnyomórészt pozitív fogadtatásban részesült, így 2025-ben már jöhet az új évad. A széria 5. epizódja a címében idézte meg az alapul szolgáló mű ikonikus idézetét: endure and survive, azaz kitartani és túlélni. Ellie mantráját - amit nem mellesleg egy képregényben olvasott - egyetlen TLoU-rajongónak sem kell bemutatnunk, és a generált kép alapján bizony az AI is közéjük tartozik.

A DALL-E 3 szemmel láthatóan ismeri a dörgést: az előtérben álló női alak, az őt kísérő férfi és a posztapokaliptikus környezet abszolút passzol a Naughty Dog legendás játékához, ügyesen elcsípve a szériát jellemző ketten a világ ellen-hangulatot.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


War...War never changes.

A Fallout-sorozat ugyan rengeteget változott az 1998-ban megjelent, még az Interplay műhelyében összepakolt első epizód óta, a franchise védjegyévé vált jelmondat, a "War. War never changes." viszont (Háború… a háború sosem változik.) minden egyes részben tiszteletét teszi, és bizonyára az Amazon-féle streaminges feldolgozás is elsüti majd. A DALL-E/Bing képgenerátorral azonban cseppet sem volt egyszerű zöld ágra vergődni a dologgal, mert állandóan "nem biztonságos tartalom" figyelmeztetést dobott képek helyett, de néhány nekifutással azért csak kipréseltük belőle az alábbi eredményt.

A jellegzetes power armorra ugyan csak a sisak emlékeztet valamelyest, és Dogmeat bundája is ápoltabb annál, ahogy azt egy rothadó, sugárszennyezett senkiföldjén guberáló négylábútól várnánk, de összességében rendben van a cucc, az osztályzáshoz visszanyúlva egy négyest adnánk a mesterséges intelligencia teljesítményére.

The I took an arrow in the knee….

Az idén megjelent Starfielddel a Bethesda sajnos egyetlen olyan mémgyanús mondatot sem adott nekünk, mint a 2011-es Skyrimben elhangzott "I used to be an adventurer like you, then I took an arrow in the knee." (Én is kalandor voltam, akár csak te, aztán bekaptam egy nyílvesszőt a térdembe). Az évek során ennek már hallottuk olyan magyarázatát is, hogy a nyílvessző valójában az asszony/gyerek/család metaforája akar lenni, ám a DALL-E 3 egyértelműen elveti ezt az interpretációt.

Nehéz lenne ennél szó szerintibb értelmezést adni az idézetnek, még ha magára a térdbe fúródott nyílvesszőre - szinte művészi módon - csak utal is a kompozíció a piros X-es kötéssel. Más kérdés, hogy ha szigorúak vagyunk, akkor a kép maga nem sok skyrimes elemet tartalmaz, eltekintve talán a középkori témától és a horizontot ostromló havas hegyektől. Ha sirály helyett sárkányok szelnék az eget, adnánk rá egy négyest, de így ez csak a hármast súrolja.

Press F to pay respects

A DLC-nek sem túl izmos, de AAA játékként forgalmazott Modern Warfare 3 elérte, hogy még a The Game Awards közönsége is a Call of Duty-szérián röhögjön, miközben mi könnyes szemmel gondolunk vissza azokra az időkre, amikor az Activision legalább próbált értelmes kampányokkal szolgálni. Az ennek érdekében még Kevin Spaceyt is mozgósító Advanced Warfare ugyan nem lett közönségkedvenc, cserébe viszont neki köszönhetjük az egyik legismertebb mémet, a "Press F to Pay Respects"-et (Nyomj F-et a tiszteletadáshoz). A 2014-es játékban egy katonai dísztemetés alatt kaptuk a legendás utasítást, ezt pedig a DALL-E 3 tudása is tükrözi.

Az eredeti jelenet ugyan teljesen másként festett, és az előtérben szalutáló fazon is egy meglehetősen szokatlan jelzést visel a karján, összességében azonban a generált kép le sem tagadhatná az ihletet, ezért kijár az AI-nak a dicséret, mondjuk egy négyes társaságában, a felirat ugyanis nagyon nem az igazi.

It's Super Effective!

Még az 1998-ban kiadott Pokémon Red and Green vezette be az "It's Super Effective" (Ez szuper hatékony!) visszajelzést, ami eredetileg akkor bukkant fel, ha egyes támadások extra sebzést okoztak, az internet népe viszont azóta milliónyi mémet gyártott belőle, így a mondat ma már önálló életet él. Ahogy a lenti minta is mutatja, a DALL-E még emlékszik a szlogen gyökereire, csak aztán a Nintendo ügyvédei meg ne lássák, hogy a képgenerátor a jogvédett karakterekkel dolgozik.

De ha már itt tartunk, ennél a kísérletnél egy bizarr élménnyel lepett meg minket a technológia: az első generálásánál nem pokémonos képeket, hanem ehhez hasonló képregényes jeleneteket kaptunk Supermannel és Pókemberrel. Másodszorra viszont hibátlanul hibátlanul összejött a mutatvány, talán kétségtelenül ez a tétel a lista egyik legjobbja: csillagos ötös, és a DALL-E 3-nak egy hétig nem kell leckét írnia.

Praise the Sun!

A Dark Souls-széria rajongói különös szerzetek, akik mindennél többre értékelik a kihívást és a saját határaik feszegetését, ha pedig te is belépsz ebbe a társaságba, nagyon hamar megtanulod a 2011-es Dark Soulsból eredő "Praise the Sun!" jelmondatot. A szófordulatot a játék egyik legemlékezetesebb karaktere, a tragikus sorsú Solaire of Astora ihlette, aki különös áhítattal viseltetik a Nap iránt, a szöveghez pedig egy jellegzetes póz is tartozik. A DALL-E 3 egy keveréket készített ehhez, amin a napbűvölő lovag mintha a tavaly kiadott Elden Ring borítójára költözött volna.

Ennek az lehet az oka, hogy a mindkét játékot jegyző FromSoftware rajongói az Elden Ring kapcsán is előszeretettel puffogtatták a régi jelmondatot, így a mesterséges intelligencia is össze tudta kötni a két témát. Az eredmény pedig remekül mutat, úgyhogy végső soron nincs okunk panaszra.

Egyelőre ennyi, de ha van ötletetek, hogy minek kellene még utána járni, bátran osszátok meg velünk a kommentárok között!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)