Hirdetés

Telnetwork GameStar Gamer számítógép

|

A speciálisan a jubileumi magazinhoz készített konfiguráció járt tesztlaborunkban.

Hirdetés

Aki akarta, már beszerezhette az októberi GameStar magazint. A sok érdekes játékcikk, visszaemlékezés és hardveres bemutatók mellett egy kétoldalas konfigajánló is helyet kapott a lapban, amely remélhetőleg hasznos támpontokat adott a számítógép-vásárlás előtt álló olvasóinknak. A feltüntetett gépek közül az egyiket hosszabb ideig is vendégül látta a GameStar–PC World közös tesztlaborja, a Telnetwork Gamer összeállításáról így most egy részletesebb leírást olvashattok weboldalunk hasábjain.

Rögtön az elején fontos kiemelnünk, hogy ez a konfiguráció kifejezetten a GameStar tizedik születésnapjára készült, tehát nem egy hónapok óta létező masina, hanem egy teljesen friss és ropogós összeállítás, amelyet tulajdonképpen azon olvasóink miatt kreáltak, akik hűségesek voltak eddig a magazinhoz és természetesen hozzánk is. Ez a gép egy újabb módja annak, hogy megünnepeljük a magazin tizedik évét, továbbá egy kiváló lehetőség azok számára, akik most jutottak el oda, hogy egy komoly játékos PC-re költsék el megtakarított pénzüket.
A GameStar Gamer gép láthatóan kifejezetten a ti igényeitek szerint készült el – mind a külső, mind pedig a belső értékek tökéletesen megfelelnek a mai játékos elvárásoknak.

A Thermaltake Element S számítógépház a lehető legjobb döntés volt a konfiguráció számára, nemcsak a külső megjelenése, hanem a belső elrendezése és a hűtés kialakítása miatt is csillagos ötöst érdemel. A belső alkatrészeket méretes ventilátorok szellőztetik át, az oldallapra szerelt 23 centiméter átmérőjű légkavaró még az egészen elképesztő fogyasztással és hőtermeléssel bíró komponenseket is képes kellő mennyiségű levegővel lehűteni. Igen kellemes huzattal lehet bombázni a hardvereket, hiszen a már említett oldalsó ventilátoron felül, elöl és hátul, valamint a ház tetejében is találni propellereket. A tápegység a mai divatnak megfelelően alulra került, így az áramforrás vajmi keveset észlel a többi összetevő hőtermeléséből, következésképp például a processzorról csak a hátlapra szerelt ventilátor szívja le a meleget. A rendszer jól működik, két vagy több grafikus kártya esetén sem nagyon kell aggódni, hogy a vezérlők szétfűtik egymást.

Ezt persze most nem tudtuk kipróbálni, hiszen a GameStar Gamer masina nem az abszolút csúcsmodell, hanem sokkal inkább egy ár/teljesítmény arányra hangolt, játékra is remekül használható PC. A gép lelke egy Intel Core 2 Quad Q9550 négymagos processzor, amely 2,83 gigahertzes üzemfrekvencián működik, másodszintű gyorsítótára 12 megabájt, a lapkakészlettel pedig 1333 megahertzes rendszerbuszon keresztül tartja a kapcsolatot. Hűtése a svájci Arctic Cooling által tervezett és készített Freezer 7 Pro CPU-hűtővel van megoldva, amely évek óta az egyik legcsendesebb megoldás az egyre bővülő processzorhűtők piacán. Az alapot szintén egy Intel gyártmányú eszköz adja, ám nem biztos, hogy a DG45ID típusú alaplap a legjobb választás ebbe a rendszerbe. A microATX-méretű, elsősorban multimédiás feladatokhoz felkészített modellel nincs különösebb gondunk, a gyártó által meghatározott, a memória-alrendszert érintő korlátozás miatt azonban egy kicsit csóváljuk a fejünket miatta. A memórialapkákból ugyanis legfeljebb csak a 800 megahertzes DDR2-es modulokat kezeli az alaplap, az 1333 megahertzes rendszerbuszhoz viszont gyorsabb lapkák illenének. Félreértés ne essék, a számítási teljesítmény így is remek, de jobban örültünk volna 1066-os vagy DDR3-as memóriákat támogató modellnek. A kétszer egy gigabájt méret egy játékos gép esetén a belépő szintet jelenti, a négy foglalat révén viszont bármikor könnyedén bővíthetünk.

Mivel amikor ezt a gépet megkaptuk, még nem volt hivatalosan elérhető a Radeon HD 5770/5750-es sorozat, ezért logikus döntés volt a Telnetwork részéről, hogy egy 1 gigabájtos Radeon HD 4850-es grafikus vezérlőt választottak ki a gép számára. A tesztgépünkben egy aktív hűtéssel ellátott, gyárilag túlhajtott változat üzemelt, a megvásárolható gépben azonban már egy passzív bordával felszerelt típus kapott helyet. A számítógépház ventilátorai miatt egy percig sem kell aggódni a túlmelegedés miatt, a játékok akadásmentes futtatásához pedig a referencia-órajelek is elegendőek.

Az operációs rendszert és adatainkat a Western Digital 1 terabájtos Caviar Black Editionön tárolhatjuk, amely percenként 7200-as fordulatszámra képes, SATA 3.0 Gbps felületen csatlakozik az alaplaphoz és 32 megabájtnyi gyorsítótárral rendelkezik. Nincs kétségünk afelől, hogy az egyik leggyorsabb 1 terabájtos merevlemezzel állunk szemben. Az optikai meghajtó az LG egyik multiformátumú DVD-írója, ám ennél sokkal érdekesebb maga a tápegység, ami a Gigabyte gyártósorairól származik. A tesztgépben egy 450 wattos egyedet találtunk, a kereskedelmi szempontok alapján összeállított változatba azonban az eggyel erősebb, 550-es variáns került. Ezekhez az alkatrészekhez bőven elegendő az ereje, akár rögtön a vásárlás alatt is dönthetünk úgy, hogy ha már itt vagyunk, akkor kerüljön bele egy másik Radeon HD 4850, a táp úgyis elbírja.

Monitor sajnos nem jár a géphez, pontosabban mondva az ár nem tartalmazza a megjelenítő árát. Ellenben a Logitech billentyűzet és egér részét képezi a végösszegnek, aki pedig felmutatja az októberi GameStart a vásárlásnál, automatikusan Logitech EX110 vezeték nélküli szettet kap ajándékba a vezetékes perifériapáros helyett. A 249 900 forintos árban sajnos az operációs rendszer sincs benne, így érdemes körülbelül 25–30 000 forintos pluszköltséggel számolni a vétel napjára. A GameStar gépre egyébként 3 év alkatrész- és 8 nap pénzvisszafizetési garancia vonatkozik, valamint a vásárlást követő három hónapon keresztül díjmentes telefonos segítségnyújtásra is számíthat a vásárló. Ha pedig bővítésre szorul a gép, akkor a cég ezt 1 hónapig munkadíjmentesen teszi meg.

Természetesen kipróbáltuk a GameStar Gamer gépet, a Windows 7 64 bites verziójának telepítését követően eljátszadoztunk vele pár órán keresztül. A kipróbált játékok – Unreal Tournament 3, Crysis Warhead, Resident Evil 5 és Far Cry 2 – mind zökkenőmentesen futottak a gépen, igaz, ehhez az is kellett, hogy a rendszerhez illő, ésszerű beállításokat alkalmazzunk. A full HD-felbontást könnyedén viszi a Radeon HD 4850, ám a szokásos képjavító eljárások – élsimítás, anizotropikus szűrés – beállításával érdemes csínján bánni. A 2 gigabájt memóriát később érdemes megduplázni, a merevlemezt viszont legfeljebb csak egy VelociRaptorra cserélnénk le – az SSD-vel most nem foglalkozunk. A Thermaltake ház kellően visszafogott külsejű és jó belső elrendezésű kuckó, amelynek lehetőségeit remekül kihasználták a Telnetworknél. A kábelek elrendezése példás, útban lévő csatlakozókat nem látni.

Összegezve, nekünk így, ahogy van, tetszik a GameStar Gamer konfiguráció, aki netán beruházna rá, nem fog panaszkodni egy ideig. Később is legfeljebb csak azért, mert kevés lesz a komponensek ereje, de akkor majd egy okos bővítéssel újra magas teljesítményt lehet kicsikarni az Element S házban rejtőző rendszerből.

A GameStar Gamer konfigurációt a Számítóbbgép.hu weboldalon vásárolhatjátok meg!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)