Hirdetés

Tiszteletem! 2009. 12. 06.

|

Nálam ma megjött a kombinált Mikulás/Karácsony, bár nem épp zökkenőmentesen...

Hirdetés

A mai nap legfontosabb jelentősége, hgoy ma van Szent Miklós napja. hHogy miért is ünnepeljük ezt a napot? Biztos nem tudtátok... Először 270-ben (azaz kettőszázhetvenben) a kis-ázsiai Szent Miklós püspök névnapja előestéjén édességgel ajándékozta meg a gyerekeket, amely szokás máig fennmaradt. mellett többfelé ünnepelnek többmindent, Ghánában ma van a termelők napja, Ecuadorban Quito alapításának napja, Finnországban egyenesen nemzeti ünnep, a függetlenség kikiáltásának napja, Spanyolországban pedig az alkotmány napja. Emellett én külön ünnepelek, hiszen megjelent új novellám a Hipergalaktika 03 hasábjain: az írás címe: A 463-as hiba. Boldog születésnapot kívánunk mindenkinek, aki ma ünnepli. Névnapjaink: Miklós, Csinszka, Denissza, Deniza, Dionízia, Gyopár, Gyopárka, Kolta, Leontina, Mike, Mikó, Mikolt, Miksa, Misa, Nikol, Nikolasz, Nikolett, Nikoletta. A Nap negyed nyolckor kel és hat perccel négy óra előtt nyugszik. Mai meteorológiai előejelzésünk: Az ország nagy részén többnyire erősen felhős, párás, helyenként ködös időre van kilátás, kevésbé felhős területek főleg a Dunántúlon és északkeleten lehetnek. Számottevő mennyiségű csapadék nem valószínű, de szitálás előfordulhat. Általában mérsékelt lesz a légmozgás, de holnap a Dunántúlon időnként megélénkül a délire forduló szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2, +3, a legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 3, 8 fok között alakul.

Ma esti Jó Éjt Lightunk dobogósai:
Első hely Modern Warfare 2 - a világ legnagyobb hadserege.
Második lett a GTA5 - nem jelenik meg 2011 előtt.
Harmadik pedig a Dead Space 2 - rejtélyes artwork.

Lássuk, mi is történt a világban a mai napon:

1060 - Székesfehérváron királlyá koronázták I. Béla herceget, aki testvérével, I. Andrással vívott háborút a trónért.
1240 - A mongolok elfoglalták Kijevet
1305 - Királlyá koronázták Székesfehérváron Ottó bajor herceget.
1492 - Kolumbusz felfedezte Hispaniolát, a mai Haiti és Dominikai Köztársaság területét
1641 - Londonban 42 éves korában Meghalt van Dyck holland festő
1768 - Skóciában megjelent az Encyclopedia Britannica első kiadása.
1774 - Ausztria állami oktatást vezetett be
1790 - Az amerikai kongresszus New Yorkból Philadelphiába költözött
1805 - Páriszban meghal Nicolas-Jacques Conté festő, a grafitceruza feltalálója
1825 - Felső-Peru kikiáltotta függetlenségét Spanyolországtól és Bolíviának nevezte el magát a latin-amerikai függetlenségi mozgalmak vezetője és szabadságharcosa, Simón Bolívar iránti tiszteletből.
1851 - Kossuth Lajos New York-ba érkezett
1877 - Edison bemutatta a fonográfot, az első felvételen Edison maga mondta fel "Mary Had a Little Lamb" című mondókát.
1892 - Meghalt Ernst Werner von Siemens német feltaláló és gyáralapító
1906 - Hivatalosan megnyitották a Szépművészeti Múzeumot
1912 - Ludwig Borchardt irányításával dolgozó német régészcsoport megtalálta Nofertiti portréját.
1917 - Finnország elnyerte függetlenségét
1917 - I. világháború: Az Amerikai Egyesült Államok hadat üzent az Osztrák-Magyar Monarchiának.
1917 - A kanadai Halifax kikötőjében felrobbant az SS Mont-Blanc francia lőszerszállító hajó. 2 000 ember életét vesztette, 9 000 sebesült volt. 2 km2-es körzetben minden épület elpusztult. Ez volt minden idők legnagyobb nem-nukleáris balesete.
1922 - Az ír szabadságküzdelem eredményeként - Ulster tartomány kivételével - az írek elnyerték függetlenségüket, létrejött az Ír Szabad Állam.
1926 - Elhunyt Claude Oscar Monet francia festő
1938 - Német-francia megnemtámadási nyilatkozatot írtak alá.
1956 - A melbourne-i vérfürdő néven híressé vált összecsapás: A vízilabda történetének leghíresebb meccse, amelyet a Szovjetunió elleni 4-0-s magyar vezetésnél néhány perccel idő előtt lefújtak, mert a medencében elszabadulnak az indulatok.
1974 - Budapesten felavatták a Deák-téri aluljárót.
1988 - Elhunyt Roy Kelton Orbison amerikai pop-énekes
1995 - Az UNESCO Világörökség Bizottsága berlini ülésén a Világörökség részévé nyilvánították a Carlsbad Caverns Nemzeti Park (USA, Új-Mexikó) és az Aggteleki- valamint a Szlovák-karszt barlangrendszereit.

Híres szülöttek:

1642 - Johann Christoph Bach német zeneszerző, orgonaművész
1665 - Bercsényi Miklós kuruc főgenerális
1834 - Mechwart András tervezőmérnök, feltaláló
1920 - Dave Brubeck amerikai dzsessz-zongorista és zeneszerző, akinek legismertebb felvétele a "Take Five"
1933 - Henryk Górecki lengyel zeneszerző, a klasszikus zene művelője
1948 - Keke Rosbeg, finn autóversenyző, F-1 világbajnok
1956 - Peter Buck amerikai zenész, az REM gitárosa
1959 - Satoru Iwata a Nintendo japán elnök-vezérigazgatója
1969 - Torri Higginson kanadai színésznő
1976 - Alicia Machado venezuelai színésznő és egykori Miss Universe
1978 - Pálinger Katalin magyar kézilabdázó

Zenei szempontból nem volt egyszerű ez a hét, kezdjük a klipek sorát egy Roy Orbison dallal, Love Hurts (ha ismerős, ne csodálkozzatok rajta, igazi sikert a Nazareth féle válozatban aratott a dal)

Aki szeretné ugyanezt meghallgatni a Nazarethtől, íme - minden idők egyik legszebb rockballadája következik:

Dave Brubeck és a Take Five igazi örökzöld lett - aki nem ismeri ezt a dalt, majd most:

Az R.E.M. még manapság is igen népszerű, nagyon helyesen, köszönhető ez többek között olyan daloknak is, mint a csodás Everybody Hurts - ha már Roy Orbison és a Nazareth is elénekelte a Love Hurts-t. A dalt a The Corrs adja elő, a csodás Corr nővérektől még érdekesebb ez a csodás dal:

Tegnap ünnepelte születésnapját Jack Russel a Great White énekese, az ő tiszteletére szóljon a következő dal - Once Bitten, Twice Shy (és nézzük csak meg milyen dalokat előzött meg...):

Tegnap egy neves halál-évforduló is volt, méghozzá Wolfgang Amadeus Mozart osztrák zeneszerzőé. Varázsfuvola című operájából Sarastro "Oh Isis und Osiris" című áriája következzen (Énekli Kurt Moll):

Természetesen a Mozart hagyaték elképesztő méretű - csodás zeneszerző volt fantasztikus művekkel, ismerkedjetek vele bátran. A héten volt Mickey Thomas amerikai énekes, a Jefferson Starship tagjának is születésnapja, így rá is emlékezünk két kedvenc Starship dalommal. Elsőként a We Built this City:

Másodjára pedig a Jane, amely gitárriffjét és billentyűs alapját éveken át őiztem, egy kósza olasz rádióadásból felvéve, mire kiderült, melyik zenekar mely daláról van szó - ebből a szempontból tesók a Toto - Hold the Line című örökzöldjével:

Legyen nagyon szép vasárnapotok!

 

 

 

 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)