Hirdetés

Tiszteletem! 2009. 10. 25.

|

Figyelem, ma gyönyörű komolyzenék lesznek a zenei válogatásban, lehet készíteni a "műveltségi agyrekeszeket" - oh, és az órákat tessék visszaállítani!

Hirdetés

Ugye nem felejtettétek el az órát visszaállítani?

Október 25. napja 80 évvel ezelőtt az akkor ismert világ gazdasági összeomlását hozta, megalkotva az első "igazi" gazdasági világválságot. A világ azt is túlélte valahogy, a mostaniból is kilábalunk lassan. Ritkaság, hogy magánjellegű érdekesség is van a vasárnapi 'tiszteletemben, de nem bírtam ki, elnézést... Boldog születésnapot kívánunk mindenkinek, aki ma ünnepli, mai névnapjaink: Bianka, Blanka, Bonifác, Bónis, Cserjén, Dafna, Dafné, Dália, Dára, Dária, Dárió, Dárius, Döme, Dömös, Fodor, János, Krizanta, Marcián, Margit, Mór, Móric, Réta. A Nap negyed hét után egy perccel kel és háromnegyed öt előtt hat perccel nyugszik. Meteorológiai előrejelzésünk: vasárnap erősen és gyengébben felhős területek egyaránt lesznek, a több felhő a középső országrészben várható. Csapadék már sehol sem valószínű. Mindenütt mérséklődik a légmozgás, és napközben a változó irányú szél gyenge vagy mérsékelt lesz. Hajnalban többfelé képződhet köd. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 10, a legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 13 és 18 fok között valószínű.

Mai Jó Éjt Lightunk három dobogósa: Mivel volt Modern Warfare 2 hír, természetesen az lett az első, második a zene vallatásra szolgáló felhasználását bemutató hírünk lett, míg a harmadik helyre a Saw nemzetközi értékeléseiről szóló hír került.

Pesze aki nem olvasta a tegnapi híreket, legyen szíves tegye meg, ha van egy-két szabad negyedórája. köszi!

Lássuk akkor, mi minden történt a világban október 25-én:

1261 - II. Ottokár cseh király Pozsonyban házasságot kötött Kunigundával, IV. Béla unokájával
1301 - Miklós pápai legátus a budai zsinaton elrendelte az egyházi javak visszaadását.
1400 - Londonban meghalt Geoffrey Chaucer angol költő, a `Canterbury mesék` című, prózát és verset keverő befejezetlen elbeszélés-sorozat szerzője.
1415 - Az angol király, V. Henrik legyőzte a francia csapatokat Azincourt-nál és kiterjesztette uralmi területét Franciaországban. Ezzel a százéves háború utolsó szakaszába lépett.
1616 - Dirk Hartog, egy holland hajóskapitány végrehajtotta a második dokumentált partraszállást ausztrál földön, a később Dirk Hartog szigetnek nevezett területen a Nyugat-Ausztrál partok közelében.
1647 - Elhunyt Evangelista Torricelli olasz fizikus, matematikus
1781 - II. József kiadta a türelmi rendeletet. Ebben a protestáns (evangélikus és református), és az ortodox hívőknek szabad vallásgyakorlatot biztosított. Rendelete lehetővé tette e hívők magasabb állami hivatalokban való alkalmazását, engedélyezte számukra templomok építését, papok tartását, és kivonta őket a római katolikus püspökök ellenőrzése alól.
1790 - Az 1790-es országgyűlés a magyar anyanyelvű színjátszás ügyét is felvette reformtervei közé, ennek nyomán Kazinczy Ferenc magyar nyelvű társulat toborzását indította el. Csatlakozott a mozgalomhoz Kelemen László magyar színtársulata is, amely 1790. október 25-én tartotta első előadását a budai Várszínházban, ahol Simai Kristóf Igazházi című darabját mutatták be.
1828 - Megnyílt a St Katharine Docks Londonban (megjegyzés: mivel ez a kedvenc helyeim egyike az egész világon, így megérdemel egy említést)
1896 - Felavatták az Iparművészeti Múzeumot
1929 - A `fekete péntek` megrázta az USA-t. A New York-i tőzsdén pánikot keltett a spekulációk révén magasra szökött részvények árfolyamának zuhanása. Több mint 13 millió értékpapírt adtak el, az árfolyamok 90%-kal is estek. A veszteségeket 15 milliárd dollárra becsülik.
1931 - Megnyílt a The George Washington Bridge New York és New Jersey között
1936 - Hitler és Mussolini között létrejött a Berlin-Róma-tengely
1944 - A japán császári katonai vezetés először alkalmazott kamikazékat (Fülöp-szigetek, Tengeri csata a Leyte-öbölben).
1955 - Bemutatták az első mikrohullámú sütőt (Tappan cég székhelyén).
1960 - A bajkonuri űrrepülőtéren történt robbanás következtében 165-en haltak meg.
1962 - John Steinbeck megkapta az irodalmi Nobel-díjat.
1983 - A Karib-tengeri Grenada rövid időre a világ érdeklődésének középpontjába került: az Egyesült Államok és hat Karib-tengeri ország csapatai megszállták az 1974-ben Nagy-Britanniától függetlenné vált szigetországot, amelyben a véres baloldali diktatúrát bevezető Maurice Bishop miniszterelnököt korábbi fegyvertársa, Bernard Coard megbuktatta, s néhány nappal később meggyilkolták.
1989 - Felfedezték a Hepatitis vírust.
1985 - Buenos Airesben meghalt Bíró László József újságíró, a golyóstoll feltalálója.
1989 - A budapesti tőzsde működésének első napja.
1990 - Megkezdődött a taxisblokád, a drasztikus benzináremelés ellen tiltakozó taxisok és magánfuvarozók 1990. X. 25-től kezdve Budapesten és az ország nagy részében teljesen megbénították a közúti közlekedést, komoly fennakadást okoztak a szállításban, ellátásban.
1991 - A legendás koncertszervező, Bill Graham helikopter balesetben meghalt, Huey Lewis koncertjét követően.
1992 - Litvánia elsőként vált ki a Szovjetunióból.
2004 - Kubában engedélyezték az amerikai dollár fizetőeszközként való használatát.
2007 - Teljesítette első menetrend szerinti járatát az Airbus 380. A Singapore Airlines színeiben repűlő óriásgép SQ 380-as járata Szingapúr és Sydney között közlekedett.

Lássuk a mai születéseket:

1811 - Evariste Galois francia matematikus
1825 - ifj. Johann Strauss osztrák zeneszerző, a "valcerkirály".
1825 - Xantus János természettudós, utazó-felfedező, a Budapesti Állat- és Növénykert megalapítója.
1838 - George Bizet a romantika nagy francia zeneszerzője (Carmen).
1861 - Rippl-Rónai József festőművész és iparművész, magyar szecesszió kiemelkedő alakja. Ismertebb festményei: "Babits", "Karinthy Frigyes portréja", "A körtvélyesi kastély", "Apám és Piacsek bácsi vörös bor mellett", "Nő fehérpettyes ruhában".
1864 - John Francis Dodge, az idősebbik autógyártó és milliomos Dodge-fívér.
1864 - Louis Jean Lumiere feltaláló, filmrendező, aki testvérével Auguste (Marie Louis)-al szabadalmaztatta a mozgófilm vetítésére alkalmas kinematográfot.
1881 - Pablo Picasso spanyol festő
1944 - Kovács Kati SZOT- és Liszt Ferenc-díjas énekesnő, színésznő, aki 1965-ben a "Ki mit tud?" győzteseként tűnt fel (Nem leszek a játékszered!).
1944 - Jon Anderson,a Yes zenekar varázslatos hangú énekese.
1948 - Glenn Tipton gitáros a Judas Priestből.
1956 - Matthias Jabs, a Scorpions gitárosa.
1979 - Sarah Thompson amerikai színésznő
1980 - Mehcad Brooks amerikai színész és volt modell.
1984 - Katy Perry amerikai énekesnő
1985 - Ciara Harris ameriki énekesnő

Mai zenei mixünket komolyzenével kezdjük - két elképesztő zeneszerző-zseni is ma született. ifj Johann Strauss Kék Duna keringője következik, amelynek érdekes videó-játék analógiája is van: ugyanis ez volt a dokkolózene a legendás játékban, az Elite-ben - amikor automatikus dokkolásra volt állítva a program, akkor miközben a hajó befelé haladt az állomásra ezt a csodás keringőt játszotta - egyébként ez volt a játék intrójának a zenéje is (Amigán és Atari ST-n legalábbis).. Most egy 1987-es felvételről szól a nem kevésbé zseniális Herbert von Karajan vezényletével:

Ifj Johann Strauss rengeteg fantasztikus valcert illetve indulót írt, érdemes utánanézni azoknak, akiket ez a fantasztikus művész érdekel. Második csodás zeneszerzőnk mára Georges Bizet, aki voltaképp operákat, operetteket, szimfóniákat is írt, de leginkább Carmen című operája miatt lett halhatatlan - amelyet sokan az operairodalom elgnagyszerűbb darabjának tartanak. Ebből idézünk most több részletet is:

Először is az opera híres nyitánya - vezényel a kiváló James Levine (igazi Rejtő rajongóknak a Nagy Levin :) )

A nyitánynak azért szakadt vége, mert átvezetett magába az operába. Ugyanerről a felvételről érkezzen az egyik leghíresebb női ára az operából, a Habanera (énekli a csodás görög mezzo-szoprán Agnes Baltsa):

A másik leghíresebb dal a Torreádor-ária - ezt nem kisebb csapat adja elő, mint a Royal Philharmonic Orchestra, maga Zubin Mehta vezényel, Escamillo szerepében a kiváló kanadai bariton Gino Quilico, Carmen pedig a csodás Maria Ewing.

Miután jól kiművelődtük magunkat (ne feledjük, a műveltsége miatt még senkinek sem kellett szégyenkeznie, maximum a műveletlensége miatt), jöjjenek a kicsit "keményebb" dallamok - bár ezek sem feltétlenül lesznek egyszerű dalocskák. Jon Anderson és a Yes tiszteletére egy 20 perces dal, a Close to the Edge két részben:


S hogy a Judas Priestnek legyen egy picit több aktualítása is, a Painkiller című daluk következik, amely ugye egy népszerű videójáték címe is egyben:

Mai dalaink listáját a Scorpions egyik legendás szerzeményével zárjuk, megünnepelendő az őszi szünetet - Holiday:

Legyen olyan csodás napotok, mint amilyen fantasztikus Georges Bizet operája, a Carmen.

 

 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)