Hirdetés

Tiszteletem! 2009. 11. 01.

|

Itt a november, jó hideg is van, tegnap majdnem odafagytam a buszpályaudvaron az aszfalthoz a Budapest Game Showról hazafelé tartva.

Hirdetés

Kedves mindenki, megrendezték az igen sikeres Budapest Game Show 2009-et, mi is ott voltunk, úgy elfáradtam, de úgy... elmondani sem tudom. Ma Samhain, kelta és pogány ünnep, az újév kezdete van - legalábbis pogányéknál. A keresztény országokban ez Mindenszentek napja: azon üdvözültek ünnepe, akiknek nincs külön emléknapjuk. Az ünnep 741-ben, III. Gergely pápa idején jelent meg először a megemlékezés napjaként, egyetemes ünneppé IV. Gergely pápa tette 844-ben. Magyarországon 2000-től munkaszüneti nap. Algériában a Forradalom évfordulója, Szlovéniában az emlékezés napja, Antigua és Barbuda függetlenségének napja 1981 óta és a veganizmus világnapja 1994 óta. Mai névnapok: Marianna,Benigna, Benignusz, Benke, Igor, boldog születésnapot kívánunk mindenkinek, aki ma ünnepli. A Nap fél hét előtt négy perccel kel és fél öt előtt három perccel nyugszik. Meteorológiai jelzésünk: Éjszaka többfelé párássá válik a levegő, illetve köd képződik, amely helyenként napközben tartósabban megmarad. Csapadék nem várható. Általában gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás, de holnap a délire forduló szél a Kisalföldön időnként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1, -6 fok között alakul, de az Északi-középhegység völgyeiben ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap többnyire 5, 10 fok között valószínű, de a tartósabban párás, felhős helyeken ezalatt alakul.

A Jó Éjt Light mai versenyzői:
Első - Budapest Game Show update 2
Második: Megkezdődött a Budapest Game Show
Harmadik: The Old Republic: A Jedi Lovag

Lássuk, mi minden történt a világban a mai napon:

I. E. 82 - Lucius Cornelius Sulla csapatai bevették Róma városát.
1335 - I. Károly (Róbert) magyar, III. Kázmér lengyel és Luxemburgi János cseh király a visegrádi királytalálkozón megkötik a cseh-magyar-lengyel szövetséget.
1512 - Először voltak láthatók nyilvánosan a vatikáni Sixtus-kápolna falain és mennyezetén a Michelangelo által készített festmények.
1604 - Shakespeare tragédiájának, az „Othello"-nak bemutatója a londoni Whitehall Palace-ban.
1611 - Shakespeare romantikus komédiájának, a „Vihar"-nak („The Tempest") bemutatója a londoni Whitehall Palace-ban.
1755 - Földrengés következtében elpusztul Lisszabon város kétharmada. A portugál főváros egyike volt Európa legszebb és leggazdagabb városainak. Épületeiben a mór, a reneszánsz, a gótikus hatás pazar egyvelege ötvöződött. Lakóinak száma meghaladta a 275 ezret. Ezt a sokszínűséget pusztította el halottak napján az a drámai földrengés, melyet hatalmas tűzvész és pusztító tengerrengés kísért. Ez a kataklizma a modern kori európai civilizáció emlékezetében mind a mai napig élő, mély nyomokat hagyott
1846 - Megnyitotta kapuit a József Ipartanoda, a budapesti műegyetem elődje
1876 - Megnyílt az Északi-tengeri csatorna.
1884 - Washingtonban, a Nemzetközi Meridián Konferencián, 25 nemzet képviselője döntést hozott a világ időzónákra való felosztásáról. A kezdő délkört Greenwichben, (Anglia) jelölték ki.
1894 - Párizsban bejelentették a diftéria elleni vakcina felfedezését.
1894 - Első alkalommal jelent meg a „Billboard Advertising" (a későbbi „Billboard") az Ohio állami Cincinnatiban. (A 8 oldalas havilap ára 10 cent volt, éves előfizetése 90 cent)
1896 - Magyarországon először rendeztek labdarúgó mérkőzést
1911 - Olaszország repülőgépről bombát dobott le a Tanguira oázisra Líbiában, ez az első légi bombázás a világon.
1918 - Gróf Károlyi Mihály liberális reformpolitikus önálló magyar kormányt alakított, amelynek 1919.01.11-ig volt miniszterelnöke.
1922 - Törökországban eltörölték a szultánátust.
1932 - Wernher von Braun-t kinevezték a német rakétaprogram vezetőjének.
1936 - Benito Mussolini bejelenti, hogy Olaszország és Németország egyezményt írtak alá, amellyel megalkották Európa „tengelyét".
1940 - Őskori falfestményekre bukkantak egy barlangban a franciaországi Lascaux mellett
1941 - Háborúellenes tüntetést tartottak Budapesten
1946 - A New York Knicks a Toronto Huskies ellen játszotta az első Basketball Association of America (NBA elődje) mérkőzést a Maple Leaf Gardenben, Torontóban. A Knicks 68-66-ra nyert.
1952 - Hét évvel az első atombomba felrobbantása után az Egyesült Államok a Csendes-óceán középső részében, az Eniwetok-atoll (Marshall-szigetek) kísérleti telepén felrobbantotta az első hidrogénbombát. A program vezetője Teller Ede volt.
1954 - Algéria fellázadt a francia uralom ellen
1956 - Nagy Imre magyar miniszterelnök kormánya felmondja a Varsói Szerződést, kinyilvánította Magyarország semlegességét. A semlegesség támogatására az ENSZ Biztonsági Tanácsának négy állandó tagját kérte föl. Elhangzott Kádár János rádióbeszéde felvételről, miközben Münnich Ferenccel Moszkvába távozott. A Corvin közben Pongrátz Gergely lett a főparancsnok.
1956 - A tranzisztor feltalálói: Walter Brattain, John Bardeen és William Shockley megosztott fizikai Nobel-díjat kaptak.
1961 - Az SZKP XXII. kongresszusának határozata szerint Joszif Visszarionovics Sztálin holttestét eltávolíttották a Vörös téren álló Lenin-Mauzóleumból.
1962 - A Szovjetunió felbocsátotta a Mars-1 űrszondát.
1963 - Hivatalosan megnyitották a The Arecibo Observatoryt Areciboban, Puerto Ricoban, ahol mind a mai napig a világ legnagyobb rádióteleszkópja áll.
1965 - A Rolling Stones rochesteri koncertje hét perc után félbeszakadt, mert a közönség vadabbik része elárasztotta a színpadot.
1968 - Piacra került George Harrison első szólómunkája, a Wonderwall című filmzenei album.
1968 - Lyndon B. Johnson amerikai elnök leállította Észak-Vietnam bombázását. Párizsban megkezdődtek a béketárgyalások.
1969 - A Budapesti Orvostudományi Egyetem felvette Semmelweis Ignác nevét.
1975 - Ostiánál egy fiatal férfi prostituált meggyilkolta Pier Paolo Pasolini olasz filmrendezőt, kritikust, esztétát.
1982 - A Honda lett az első ázsiai autógyártó, amely az Egyesült Államokban gépkocsit gyártott. miuátn megnyitotta gyárát Marysvilleben, Ohioban. A Honda Accord volt az első itt gyártott autó.
1986 - Mérgező vegyi anyagok kerültek a Rajnába
1993 - Megszületett a maastrichti szerződés. Ennek értelmében a korábban használt Európai Közösség elnevezést Európai Unióra változtatták a tagállamok.
1995 - Bosznia-Hercegovina, Szerbia és Horvátország vezetőinek részvételével megkezdődött a Dayton-i békekonferencia, Bosznia békéjéért.
1998 - Fellötték az irídium műholdakat.

Híres születések

1500 - Benvenuto Cellini olasz szobrász, ötvös, éremvéső, bélyegmetsző, író
1801 - Vincenzo Bellini, az olasz operairodalom egyik kiemelkedő képviselője, akinek leggyakrabban játszott műve a "Norma"című opera.
1845 - gróf Teleki Sámuel, az Afrika-kutató
1879 - gróf Teleki Pál miniszterelnök és földrajztudós, aki 1930-ban megkapta a Corvin-láncot, a kor legmagasabb tudományos-művészeti kitüntetését.
1900 - Bruckner Győző, a szerves kémia egyik legnagyobb magyar kutatója.
1930 - Árkus József, Táncsics Mihály-díjas újságíró, szerkesztő, humorista.
1942 - Larry Flynt amerikai újságkiadó
1951 - Ronald Bell amerikai énekes/szaxofonos (Kool & the Gang)
1962 - Anthony Kiedis a Red Hot Chili Peppers frontembere
1962 - Magne Furuholmen norvég gitáros és billentyűs (a-ha)
1963 - Rick Allen brit billentyűs (Def Leppard)
1967 - Sophie B. Hawkins amerikai zenész/énekesnő
1967 - Tina Arena ausztrál énekesnő
1972 - Toni Collette ausztrál színésznő
1972 - Jenny McCarthy amerikai "Playmate of the Year" és TV-s színésznő
1973 - Aishwarya Rai, indiai szíbnésznő Miss World, 1994.
1978 - Hámori Gabriella színésznő (Valami Amerika, Jadviga párnája).

Mai videóink

Tegnapi esemény, de átlógott a mába - BZ és új csapata, a PhoeniX-Files agyon jó bemutatkozó koncertet adtak, játszották többek között az It's Late című Queen számot.

Második klipünk érkezzen a Red Hot Chili Pepperstől, címe: Zephyr Song

Az a-ha szerencsére nemcsak a Take on Me címűs slágerből állt:Summer Moved On

A Def Leppardtól egy igen ritka feldolgozást hallhatunk most: Hellraiser (eredetileg The Sweet)

Akkor jöjjenek a hölgyek: Először Sophie B. Hawkins - Right Beside You

Másodjára pedig Tina Arena egy csodás Foreigner dal feldolgozásával: I Want to Know What Love Is

Legyen olyan szép vasárnapotok, mint amilyen szépek a World Cyber Girls dobogósai :)

 

 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)