Hirdetés

Tiszteletem! 2010. 01. 17,

|

Elképesztően jó eddig a New Orleans meccs - éljen a támadófoci!

Hirdetés

Sajnos a haiti tragédia miatt igencsak aktuális a földrengés téma - ma tizenhat éve volt súlyos földrengés Los Angelesben és tizenöt éve még súlyosabb földrengés a japán Kobéban, ahol hatezern vesztették életüket... Haitin borzalmas tragédia történt, ami engem is nagyon megrázott. Egyébként a mai nap Nagy Szent Antal ünnepe a katolikus egyházban: Szent Antal a háziállatok védőszentje. Kellemes ünneplést kívánok mindenkinek, aki ma ünnepli a születésnapját, mai névnapjaink: Antal, Antónia + Anton, Antos, Aszter, Leonetta, Oros, Rexana, Roxán, Roxána, Rozalinda, Toni, Uros. A Nap fél nyolc előtt hat perccel kel és fél öt előtt hét perccel nyugszik. Időjárásjelentésünk: éjszakától nyugat felől megvastagszik a felhőzet, vasárnap mindenütt borult lesz az ég, majd késő délutántól a Dunántúlon helyenként havazás is kialakulhat. A délkeleti, keleti szél többször megélénkül, A Fertő-tó környezetében meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2, -7 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap -2, +3 fok között alakul.

Mai Jó Éjt Lightunk dobogósai fordított sorrendben:

3. hely: Aliens vs. Predator - OMFG killmoves trailer
2. hely: 1C: 2011-re kihalnak a dobozos PC-s játékok
1. hely: Counter Strike 2 - Petíció indult érte

Lássuk, mi minden történt a világban január 17-én:

395 - I. (Nagy) Theodosius halála után a Római Birodalom végérvényesen kettészakadt. Theodosius, az utolsó összrómai császár, miután meghódította az egész birodalmat, legutolsó rendelkezésével felosztotta két fia, Honorius és Arcadius között.
1377 - A Szentszéket a franciaországi Avignonból visszahelyezték Rómába
1468 - Meghalt Szkander bég (született 1403 v. 1405, eredeti neve: Kasztrióta György), aki albán hadvezér és nemzeti hős volt. Török hadifogságba került, ahol magas tisztségig vitte, majd egyesítette és sikeresen védte Albániát.
1605 - Először adták ki a Don Quijotét
1634 - Meghalt Szenci Molnár Albert pap, egyházi író, nyelvtudós, zsoltárköltő, műfordító. Ő készítette el az első magyar - latin szótárt.
1751 - Meghalt Tomaso Giovanni Albinoni olasz zeneszerző
1793 - Cook kapitány hajója, a Revolution a világon elsőként áthaladt a Déli Sarkkörön
1861 - Szabadalmaztatták az öblítős toalettet külön víztartállyal és lehúzó lánccal.
1897 - Budapesten 69 éves korában meghalt Vajda János költő, publicista, az első szimbolista, akit Ady Endre "szent elődjé"-nek tekintett. Verseiből: "Gina emléke", "Húsz év múlva", "A vaáli erdőben", "Nádas tavon".
1912 - Az angol felfedező Robert Falcon Scott elérte a Déli Sarkot
1914 - Fiuméban vízre bocsátották a `Szent István` dreadnought-ot, az első magyar hajógyárban épült csatahajót. Hossza 151 m, szélessége 27,2 m, merülése 8,2 m. Négy páncéltornyában 12 forgatható ágyút helyeztek el. A tüzértérben torpedójárművek, repülőgépek ellen és partraszálláskor, szárazföldi harcokban is felhasználható ágyúk voltak.
1927 - Először jelent meg a spenótevő Popeye figurája, a Thimble Theatre című képregényben.
1945 - Raoul Wallenberg svéd diplomata 1945. január 17-én `tűnt el` Budapesten. A több tízezer zsidó életét megmentő diplomatát akkor látták utoljára, amikor ellátogatott a Magyarországra bevonult szovjet haderő parancsnokságára.
1945 - A Vörös Hadsereg elfoglalta Varsót
1949 - Bemutatták az első televíziós sitcom első részét - a sorozat része The Goldbergs volt.
1957 - Engedélyezték a lottót
1966 - Egy B-52-es nehézbombázó négy hidrogénbombával a fedélzetén összeütközött egy üzemanyag-szállító géppel, a baleset következtében legénység nyolc tagja életét veszti, a bombák pedig megsemmisültek.
1991 - Megindult a „Sivatagi Vihar hadművelet" (Operation Desert Storm) a Kuwaitot megszállva tartó Irak ellen. Válaszul Szaddam Husszein Scud rakétákkal támadta az Egyesült Államokkal együttműködő Szaúd-Arábiát és Izraelt.
1994 - Elhunyt Cziffra György zongoraművész
1996 - A pápa elbocsátott egy francia püspököt, a prelátusnak liberális nézetei és az interneten megalapított első egyházmegye miatt kell távozni hivatalából.
2008 - A British Airways légitársaság Pekingből Londonba tartó Boeing 777-es járata kényszerleszállást hajtott végre Heathrow repülőtéren, jóval a leszállópálya előtt.

Mai születések:

1706 - Benjamin Franklin író, tudós, a villámhárító feltalálója, államférfi, a Függetlenségi Nyilatkozat társszerzője és az amerikai szabadságharc résztvevője.
1822 - Anne Bronte angol írónő, költő, akinek legismertebb regényei az 1847-ben írt: Agnes Grey, és A Wildfell Hall-i bérlő. Nővérei, Emily és Charlotte Bronte, szintén írónők voltak.
1828 - Reményi Ede hegedűművész
1860 - Anton Csehov orosz író, drámaíró (Sirály, Három nővér).
1863 - Konsztantyin Sztanyiszlavszkij orosz színész, színigazgató, rendező, a Moszkvai Művész Színház alapítója.
1899 - Al Capone amerikai gengszter
1928 - Vidal Sassoon angol fodrász
1931 - James Earl Jones amerikai színész (Csillagok háborúja, A Názáreti Jézus I-II, Conan, a barbár, Vadászat a Vörös Októberre).
1942 - Muhammad Ali amerikai bokszoló
1952 - Kevin Reynolds amerikai rendező, forgatókönyvíró (Fandango, Robin Hood, a tolvajok fejedelme, Rapa Nui - A világ közepe, Waterworld)
1952 - Ryuichi Sakamoto zeneszerző (Az utolsó kínai császár, Oltalmazó ég, A kis Buddha, Femme Fatale).
1956 - Paul Young angol énekes
1962 - Jim Carrey kanadai születésű színész. Legismertebb filmjei: Ace Ventura - Állati nyomozó, Truman Show, Maszk
1963 - Kai Hansen német gitáros/énekes (Gamma Ray)
1969 - Tijs Verwest, (DJ Tiësto) holland DJ
1971 - Richard Burns angol rally versenyző
1980 - Zooey Deschanel amerikai színésznő
1980 - Kimberley Spicer amerikai modell
1982 - Dwyane Wade amerikai kosárlabdázó
1983 - Andrea Lowell amerikai modell
1985 - Simone Simons holland énekesnő
1988 - Tóth Gabriella, magyar énekesnő

Mai komolyzenei blokkunkban Cziffra György egy máésik magyar zseni, Liszt Ferenc művét játssza, melynek címe 6. Magyar rapszódia

Czeslaw Niemen lengyel progresszív rockénekes, zeneszerző, multiinstrumentalista zenész, a lengyel rockzene egyik legkiemelkedőbb, autonóm egyénisége, "a lengyel zene királya" volt. Emlékére (ma hat éve, hogy itthagyott minket) szóljon a Jednego Serca

Paul Young - 1986-ban a Genesis előtt láttam a Népstadionban. Előre nagyon féltem tőle, mert valljuk be főleg popzenei énekesként volt ismert, de iszoynat jó bulit csapott a gyülekező 20-30ezres tömeg előtt. Kedvenc Paul Young dalom (Eredetileg Daryl Halltól származó) Everytime You Go Away:

A Gamma Ray bár relatíve kevéssé ismert, mégis a power metál egyik igazi (és kiváló) úttöröje volt/van - 1990-es tokiói koncerjükről következzék a Heaven Can Wait:

.

Váltsunk stílust, sokak kedvence a hollandus DJ, Tijs Michiel Verwest, aki DJ Tiësto néven nyomja. Dalának címe Elements of Life:

Az Epica rengeteg szállal kötődik Magyarországhoz, The Classical Conspiracy című lemezüket itt vették fel. Most Simone Simons tiszteletére a Cry for the Moon című dal következzen:

Tóth Gabriella amikor feltünt a Megasztárban még azt hihettük volna, hogy jó kis rockercsaj lesz - ehelyett nem az lett... hogy emlékezzünk rá, milyen ígéretes volt, íme egy Gun's N'Roses dal, a Paradise City:

Legyen olyan szép vasárnapotok, amilyen szép Simone Simons :)

 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)