Hirdetés

'Tiszteletem Karácsonyi Hosszú Különkiadás!

|

Megigértem, így teljesítem: Karácsony második napján egy kis történelmi visszatekintéssel szolgálok azokról a fontos/érdekes eseményekről, amelyek Szenteste és Karácsony napjain (dec 24,25,26) történtek a múltban a nagyvilágban. Mivel 3 nap fontos eseményeiről van szó, készüljetek, lesz olvasnivaló! S aki ma még ünnepel, annak további kellemes ünneplést kívánok: remélem mindenki karácsonya nagyon boldog volt/van !

Hirdetés

December 24.
1818 - Ezen a napon hangzik el először Franz Xaver Gruber halhatatlan dala, a "Silent Night"
1871 - Bemutatják Giuseppe Verdi új operáját, melynek Aida a címe.
1906 - Elhangzik az első rádió-program, amely versfelolvasásból, hegedű-szólóból és beszédből áll.
1946 - Létrejön a IV. Francia Köztársaság.
1968 - Első emberekként az Apollo-8 legénysége Hold körüli pályára áll hajójával. 10 keringés alatt arra is jut idejük, hogy karácsonyi képeket közvetítsenek, amelyből legendás karácsonyi műsor jött létre.

December 25.
1971 - AZ NFL történetének leghosszabb mérkőzésén (82 perc 40 mp játékidő), a Miami Dolphins legyőzi a Kansas City Chiefs csapatát 27-24-re.
1973 - AZ ARPANET (az internet elődje) lefagy, amikor egy router az egész forgalmat a Harvard egyetem egyik szerverére irányítja.
1991 - Mikhail Gorbacsov lemond a Szovjetunió elnöki posztjáról.
2004 - A Cassini szonda sikeresen bocsájtja pályára a Huygens szondát, amely 2005 január 14.-én le is száll a Titánra, a Szaturnusz holdjára

December 26.
1973 - Egy heti keringés után sikeresen leszáll a Szojuz-13 űrhajó.
1975 - Forgalomba áll a Tu-144-es szuperszónikus utasszállító repülőgép
1982 - Először a TIME magazin történelmében az év embere díjat nem ember nyeri: a győztes a Személyi Számítógép!
1986 - Az első hosszú éveken át tartó amerikai szappanopera, a Search for Tomorrow 35 év után ezen a napon ér véget az utolsó adással.
1991 - Felbomlik a világ legnagyobb területű állama, a Szovjetunió

Karácsonyi születések:
Dec 24. Feszty Árpád (festő, a Feszty-körkép készítője), J.P. Joule (fizikus), Ricky Martin (énekes)
Dec 25. Annie Lennox (énekesnő), Alannah Miles (énekesnő), Dido (énekesnő), Isaac Newton (fizikus), Humphrey Bogart (színész), Domján Edit (színésznő)
Dec 26. Lars Ullrich (rockzenész - Metallica), Marcelo Rios (teniszező), Mao Ce-Tung (kínai politikus), Gryllus Dorka (színésznő)

Mai idézetünk Lázár Ervintől származik, aki sajnos már nem ünnepelheti ezt a karácsonyt velünk: emlékezzünk meg a csodás mesemondóról egy rövid mese-részlettel:
"Látom, szegényember, súlyosan fázol - mondja elégedetten Télapó.
- De még milyen súlyosan - motyogom elkékült szájjal -, lassan a szívemen is jégcsapok lógnak.
Télapó ezen elgondolkozik, mereven néz, talán a jégcsapos szívemet próbálja elképzelni. Na itt az alkalom - gondolom -, és nemhiába vagyok szegényember, már mondom is, mint Tiborc:
- Akármennyire is a másik Télapó vagy, mégsem szép tőled, hogy csak havazod, jegezed, szelezed, derezed és zúzmaranénized a szegényembert. Valami jó, valami szegényembernek-való azért akadhatott volna egyik fránya zsebedben. Jaj, megfagyok!
Tényleg, kezem-lábam egy-egy érzéketlen kődarab, a fülem egyetlen szúró fájdalom. Egy jegesmedve sem bírná ezt a rémületes telet.
- Na várj - mondja Télapó -, ebben a zsebemben is hoztam valamit. Szegényembernek-valót. - Az inge zsebébe nyúl.
- Mi az?
- Téli csillagok.
Felszikráznak fölöttünk a téli csillagok, csupa sziporka, csupa ragyogás a konyha mennyezete. A hideg most is csontig ható, szegényember szívéről nagy koppanással mégis lehullik egy jégcsap. Hát emlékszik rá! Tavaly télen nézte Télapó és szegényember együtt a téli csillagokat. Mert télen a legcsodálatosabb a tiszta, csillagos ég. Csak kevesen tudják, mert kinek van érkezése nagy hidegben csillagos eget bámulni? Télapó meg a szegényember tudják. "

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)