Hirdetés

'Tiszteletem!

|

Mindnyájan köszöntsük a mai napon Sopront, a hűséges várost, lakói pontosan 87 éve bizonyították be, mennyire hűségesek.

Hirdetés

A mai nap igencsak nevezetes a magyar történelemben, nem véletlenül viseli a "Hűség napja" megnevezést. 1921-ben ugyanis Sopronban népszavazás kezdődött arról, hogy a város Magyarországhoz vagy Ausztriához tartozzon-e. A 24 072 szavazatból 15 343 Magyarországot, 8227 Ausztriát jelölte meg, míg 502 érvénytelen lett. Ezen népszavazás miatt nevezik Sopront a hűség városának (latinul Civitas Fidelissima). Gratulálunk mindenkinek Sopronban! A Nap 07:23-kor kel, és 15:54-kor nyugszik. A mai névnaposok Szilárda, Agnabella, Agnella, Beriszló, Bertold, Boleszláv, Boroszló, Ders, Derzs, Konor, Konrád, Kurt, Szilárd és Szilárdka, s persze mindezek mellett boldog születésnapot kívánunk mindenkinek, aki ma ünnepli! Nézzük is meg gyorsan, mitől volt nevezetes a mai nap a múltban:


1575 - Báthory István erdélyi fejedelem Lengyelország királya lett.
1782 - Felszállt első tesztrepülésére a Montgolfier testvérek új léggömbje.
1799 - Mount Vernon-ban (USA) meghalt George Washington, az Amerikai Egyesült Államok első elnöke (1789-97).
1848 - Windisch-Grätz herceg megindította a császári főerők támadását, a téli hadjáratot.
1900 - A kvantummechanika születése: Max Planck német fizikus a berlini Fizikai Társaság előtt beszámolt azon felismeréséről, hogy a hőmérsékleti sugárzás energiája nem folytonos, hanem kis kvantumokból áll.
1903 - A Wright testvérek először próbáltak repülni repülőgépükkel, a Wright Flyerrel. A helyszín Kitty Hawk, North Carolina.
1911 - Roald Amundsen és társai (Olav Bjaaland, Helmer Hanssen, Sverre Hassel és Oscar Wisting) elsőként elérték a Déli-sarkot.
1939 - Adolf Hitler utasította a Wehrmacht főparancsnokságát, hogy kezdje meg a Norvégia elleni invázió előzetes tervezését. (Weserübung-hadművelet)
1944 - Meghalt Richter Gedeon gyógyszergyáros, vegyész.
1947 - Megalakult a  National Association for Stock Car Auto Racing (NASCAR) Daytona Beachen, Floridában.
1947 - Megnyitották a világhírű Santiago Bernabéu stadiont egy Real Madrid - OS Belenenses (portugál) mérkőzéssel. A stadion első gólját Sabino Barinaga Alberdi lőtte, a mérkőzés végeredménye 3-1 lett a Real javára.
1955 - Magyarországgal együtt Albánia, Ausztria, Bulgária, Finnország, Írország, Jordánia, Kambodzsa, Laosz, Líbia, Nepál, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország és Srí Lanka csatlakozott az ENSZ-hez.
1962 - Az amerikai Mariner-2 űrszonda első ember gyártotta űreszközként elérte a Vénuszt.
1972 - Apollo program: Eugene Cernan volt az utolsó ember, aki holdsétát tett, miután Harrison Schmitt-tel együtt véghezvitték a harmadik Extra-vehicular activity (EVA) programpontot az Apollo 17 utazásakor. Ez volt az utolsó embereket is szállító Hold-misszió a XX. században.
1977 - John Travolta főszereplésével bemutatták a Saturday Night Fever-t (Magyar címe: Szombat esti láz)
1989 - Véget ért Augusto Pinochet 17 éve tartó diktatúrája Chilében, Patricio Aylwin Azócart választották elnöknek.
1995 - Először végeztek olyan csontvelő-átültetést egy AIDS-es betegen, Jeff Getty-n, melynél a csontvelő egy páviántól származott.
2004 - A világ legmagasabb hídja, a Millau viadukt hivatalosan megnyílt Millau közelében, Franciaországban. A híd jóval magasabb, mint az Eiffel-torony, és csak kevéssel alacsonyabb, mint az Empire State Building.

Születések:

1503 - Nostradamus (eredeti nevén: Michel de Nostredame) francia orvos és asztrológus jövendőmondó.
1546 - Tycho (de) Brahe dán csillagász, matematikus
1830 - Madarász Viktor magyar festő, a romantika képviselője
1908 - Szepes Mária magyar írónő
1924 - Kibédi Ervin színművész, Jászai Mari-díjas érdemes művész.
1947 - Zalatnay Sarolta énekesnő (Nem vagyok én apáca).
1949 - Cliff Williams ausztrál zenész, az „AC/DC” együttes basszusgitárosa
1958 - Spider Stacy angol zenész a The Pogues tagja
1963 - Szergej Bubka ukrán atléta, minden idők legjobb rúdugrója
1978 - Patty Schnyder svájci teniszezőnő
1979 - Michael Owen angol labdarúgó
1988 - Vanessa Hudgens amerikai énekes és színésznő (High School Musical)

Akkor jöjjenek a mai klipek - szerencsére ma is van miből válogatni. Elsőként ugyebár a komplett AC/DC diszkográfiát bemásolhatnám - az ausztrál csapat az egyik legnagyobb hatású rockbanda, amióta ez a fajta zene létezik. Tőlük a You Shook Me All Night Long című dal következzen:

 

 

A The Pogues zenekar végülis ír kocsmazenét játszik - nehéz erre hasonlatokat találni, hiszen a stílus bár igen ismert néhány sör UTÁN, de azelőtt nemigen emlékszik rá senki - pedig irtózatosan jó hangulata van ennek a zenének és az ír kocsmáknak is (aki még túl fiatal ehhez, néhány éven belül majd úgyis megtudja). A dal címe If I Should Fall from Grace with God:

 

 
 

S itt a végén emlékezzünk a színészként is kiváló táncosra, John Travoltára, és a Gibb testvérekre (alias Bee Gees) akik megalkották minden idők egyik legjobb és legkultikusabb zenés filmjét, a Szombat esti lázat. A film legismertebb dala következzen a Bee Gees előadásában. Stayin' Alive:

Azt kívánom, legyen nagyon szép vasárnapotok!

 

 

 

 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)