Hirdetés

Titanfall bétateszt - a Call of Duty, amit akartál?

|

Hogy mi történik, amikor a Call of Duty fejlesztőinek azt mondod, hogy azt csinálnak, amit csak akarnak? Hát ez. A Titanfall történik.

Hirdetés

A Titanfall egy olyan többjátékos FPS, amit az Activision Call of Duty-jának alkotói készítettek az Electronic Artsnak. De ne értsük félre. Nem egy Call of Dutyt csináltak nekik. A Titanfall lényegesen több, mint amit első látásra gondolnánk.

A Titanfall tavaly úgy bolondított mindenkit magába és nyert meg szinte minden rangosabb díjat, hogy lényegében egy képkockányi játékmenetet sem láttunk belőle. Azóta persze jöttek a trailerek, a sokatmondó képek, a feleslegesnek tűnő és a vészjósló információk, de múlt héten végre eljutottunk a lényegig. KipróbálhattukMost már kisebb-nagyobb megszakításokkal négy napja pörög a béta, ami alapján már mindenki megnézhette, hogy milyen is lesz a Respawn Entertainment első lövöldéje.

A Titanfall nem egy Call of Duty. A Respawn elképesztően okosan kölcsönöz más, néha egészen eltérő játékokból, de a végeredmény mégsem egy másolat, az egész élmény frissnek hat, ami lényegesen többet rejt magában, mint amennyit először gondolnál. A fejlesztők sok-sok éves CoD-os tapasztalata természetesen érződik a játékmeneten, a meccsek brutálisak és pörgősek, illetve a készítők görcsösen ragaszkodnak a 60 fps-hez, de itt lényegében véget is ér a hasonlóság. Az összkép alapján inkább azt mondnám, hogy kis túlzással a Titanfall az, aminek a Call of Duty-nak már évek óta lennie kellene.

És hogy milyen a mélyvíz? A belépés utáni tutorial ugyan felkészít az alapvető dolgokra, amikre egyébként magad is rájönnél, de az első pár meccsed alatt úgyis csak pislogni fogsz, hogy mi is történik körülötted.

A Titanfall bétájában egyelőre csak három játékmód és két pálya érhető el. Az Attritionben gyalogos katonaként, azaz pilótaként kezdesz egy hatfős csapat tagjaként, amihez még egy egész sor kis MI irányította umpalumpa is csatlakozik, a célod pedig, hogy pontokat gyűjts és elimináld az ellenséget. Az umpalumpa valószínűleg a legjobb kifejezés rájuk, de hívhatnánk őket ingyenfargnek is, mert nem túl okosak és igazából csak azért vannak ott, hogy megtöltsék a csatateret. Egy bizonyos idő után, amit egyébként lerövidíthetünk a teljesítményünkkel lehívhatjuk az első Titánunkat. Innentől teljesen megváltozik a játékmenet, de félelmeim ellenére a behemót terminátoroktól nem lassul le, csak egy újabb taktikai mélységet ad a meccseknek. A Titánból kedvünk szerint ki-be szállhatunk, annak megfelelően, hogy mit kíván az adott szituáció. Amikor a csapattal elértük a megfelelő mennyiségű pontot, nincs vége a körnek, a játék lehetőséget ad az ellenfélnek arra, hogy elmeneküljön, nekünk pedig amolyan örömjátékként arra, hogy még utoljára kinyírjuk őket.

A Hardpoint Dominationben ha lehet még fontosabb, hogy minél hamarabb le tudjuk hívni a Titánt. Amikor az Angel City három pontját kell minél több ideig tartani, hatalmas előnyt jelent, ha velünk tart egy ekkora bestia. A Last Titan Standingnél pedig igazából nincs is választásunk, ez valóban a titánok harca, ahol mindenki egy ilyen mech hasában igyekszik darabokra tépni/lőni/robbantani a másikat. Ez talán a legkönnyebben megunható az összes játékmód közül, de ez valószínűleg csak azért van, mert egyelőre csak két pályát tudtunk kipróbálni.

A fejlődési rendszer talán az a pontja a Titanfallnak, ami leghangosabban beszél a Call of Duty rajongói bázis keménymagjához, de azért nem killstreakekről beszélünk. A tapasztalati pontokért cserébe szintet lépünk és különböző kihívások teljesítéséért még további jóságokat is szerezhetünk. Eleinte csak három előre megszabott katona közül választhatunk, de az ötödik szinten már testre is szabhatjuk a pilótánkat azokkal az eszközökkel és tulajdonságokkal, amiket a játék során feloldunk. A bétában maximum 14-es szintig fejlődhetünk, de már itt is elég komoly a választék, de ahelyett, hogy idegesítően "ópé" lehetőségek nyílnának meg előttünk, inkább arra megy rá a játék, hogy a saját stílusunknak megfelelően alakíthassuk ki a karakterünket. Minden előny áldozattal is jár, ha gyorsabban akarok futni, akkor nem lehetek láthatatlan, ha azt akarom, hogy elektromos füsttel ölhessem meg a rajtam akaszkodó ellenséget, akkor nem tudok Vortex Shielddel védekezni. Valamit, valamiért.

A Respawnos srácok hatalmas Magic: The Gathering rajongók és saját bevallásuk szerint ezért szerettek volna valamiféle kártyás megoldást is a játékba. Így jöttek be a képbe a burncardok; egyszer használatos buffok, amikkel különböző előnyökhöz juthatunk egy-egy életünk alatt, ha "lehívjuk" őket. A legtöbb csak egy másik fegyvert rak a kezedbe, vagy több XP-t ad, de van olyan ami csökkenti a cooldownokat, vagy akár engedi, hogy egy Titánnal kezdd a kört. Ezeket a kártyákat a challenge-ek teljesítésével kapjuk és egyszerre összesen három lehet nálunk egy meccs alatt.

A Titanfall különlegességét nem az Evolve-ban látott hardcore kooperatív játékmenet és a kasztok közötti szignifikáns különbségek adják. A jetpackes duplaugrásokhoz és a falon futáshoz alkalmazkodott a pályadizájn is, ami lehetővé tette, hogy a fejlesztők vertikálisan is gondolkodjanak. Ez az egyébként jelentéktelennek tűnő adalék rengeteg taktikai lehetőséget hozott magával a gyalogos küzdelem terén, és ehhez még hozzájön a Titánokkal való harc, ami egy újabb csavart rak minden összecsapásba. A Respawn remek érzékkel keveri össze ezt a két teljesen különböző élményt és éri el vele azt, amit egy next-gen FPS-től vártunk.

A Titanfall nem a legszebb játék a piacon. Azért nem az, mert a 60 fps oltárán meg kellett hozni bizonyos kompromisszumokat, amit - ha hiszitek, ha nem - több játékos hozna meg, mint amennyi nem. A bétában néhol el-eldobott egy-két frame-et a játék, kissé optimalizálatlan volt, és a szerverek sincsenek teljesen rendben, de hé, erre való a béta. 

A Titanfall egyelőre kifejezetten izgalmasnak tűnik, de még sok kérdésünk van, amivel úgy látszik meg kell várnunk a március 14-i megjelenést. Csak pletykákat hallottunk az elérhető pályák számáról és fogalmunk sincs, hogy mennyi és milyen játékmód kerül be a végleges buildbe, vagy éppen, hogy milyen különleges titánokkal és karakterekkel gyarapodik még a kínálat. A történetről sem hallottunk sokat, de egyjátékos kampány híján valószínűleg valami olyan ezerszer hallott sci-fi sztorit kapunk majd, amire egyébként sem lennék kíváncsi, de mindegy is, mert úgyis elhal majd a csatazajban.

Ezen előzetes előtt már végigizgulhattatok egy livestreamet és hamarosan jön a Titanfall teszt is, amiben már a teljes játékról lesz szó, és amiben minden apró részletre kitérünk majd. Addig is meséljétek el, hogy nektek hogy tetszik a játék.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)