Hirdetés

Top 10 színész 1. rész

|

Folytatjuk a karakterlistákkal megkezdett cikksorotatunkat. A jelenlegi tematikánk közel áll az előzőhöz, ugyanis a szerintünk legjobb színészeket vesszük sorra.

Hirdetés

Talán ez az a lista, amit a legtöbb ember össze tudna állítani, még ha sorrend nélkül is. Egy-egy színész sorra visszahúzza az embereket a moziba, s akár egy kevésbé vonzó filmet is el tud adni rajongóinak. A filmek alappillérei ezek a tehetségek, s van hogy rajtuk múlik egy film minősége vagy sikere. Ez a lista semmiképp sem a sikert nézi, annál inkább a minőséget: a színészi játékét és a filmjeiét.

Így hát a színész neve után álló három filmcím az általam legjobbnak tartott három alakítást emeli ki. Mindegyiknél szigorúan vettem a korlátot, pedig egy-egy színésznél többször ennyit oda tudnék biggyeszteni. Előfordulhat, hogy egy nagyrabecsült film csak azért hiányzik, mert eddig számomra kimaradt az adott színész életművéből. Az előző témánk, a karakterlisták után (olvasói is akad, követendő példa) álljon hát itt a legjobb színészeket felvonultató cikksorozat első része!

 

10. James Stewart - Becsületből elégtelen, Hátsó ablak, Egy gyilkosság anatómiája

Jimmy Stewart egyike a legnagyobb klasszikus színészeknek, öt Oscar-jelöléssel büszkélkedhet, amelyből egyet díjra is váltott, ezen kívül egyet az életművéért is kapott. Én a Hátsó ablakban fedeztem fel, és emlékszem, azonnal megragadt egyedi játékával. Azután kerestem is a filmjeit, s bár a legtöbben hasonló figurát játszik, a színész stílusa meghatározó erejű. Több Hitchcock-filmben is főszereplő, s néhány klasszikus westernhőst is eljátszott. Nem csodálom, hogy felkapott volt az évszázad derekán. 

Kiemelném egy 1939-es filmjét, a Becsületből elégtelent. A zöldfülűként az USA szenátusába bekerülő Smith úgy tűnik, az egyedüli, aki az igazságért harcol, s képes lenne akár a haláláig is kitartani, hogy a politikai fertővel szemben felülkerekedjen. Korábban nem igazán láttam ennyire küzdeni akaró embert vásznon, s talán azóta sem. A hangosfilmes éra legnagyobb felfedezettjének tartom a színészt.

Az ismertető folytatása a CineStar oldalán olvasható.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)