Hirdetés

2018 legjobb játékai, amikről talán nem is hallottál

|

Rengeteg kiváló játék jelent meg idén, viszont továbbra is sok olyan indie alkotás marad, amely kiválósága ellenére is könnyen elkerülheti a játékosok figyelmét. Összeszedtünk pár nem annyira mainstream, de figyelemreméltó címet.

Hirdetés

Manapság több videojáték jelenik meg a piacon, mint valaha. Gyakorlatilag napi szinten érkeznek a kisebb-nagyobb címek, amelyek mind azért küzdenek, hogy valamelyik disztribúciós platformon kivívják a játékosok figyelmét, akik az egyre bőségesebb kínálat mellett érthető módon nehéz helyzetben vannak, hiszen részinformációk vagy esetleg pár YouTube videó alapján kell dönteniük a vásárlásról, így pedig bizonyos címek elkerülhetetlenül elvesznek a zajban még akkor is, ha egyébként jól sikerültek.

Hirdetés

Ezen az sem segít, hogy idén egy halom nehézsúlyú AAA cím is megjelent, amelyek mind hetekre térítették el a játékosközösség figyelmét, így minden adott volt ahhoz, hogy kiváló játékokat hagyjunk figyelmen kívül. Úgy gondoljuk, hogy több olyan alkotás is érkezett 2018-ban, amely megérdemli a figyelmeteket, úgyhogy össze is állítottuk az alábbi listát, amellyel egy második esélyt szeretnénk biztosítani néhány kisebb költségvetésből, de mérhetetlen szeretetből készült címnek.

Celeste

Fejlesztő: Matt Makes Games
Kiadó: Matt Makes Games
Műfaj: platformer

Habár a monumentális költségvetésű játékok reklámkampányai között könnyen elveszett, a Celeste egyértelműen az idei év egyik legkiválóbb alkotása. Madeline küzdelme a legyőzhetetlennek tűnő hegy oldalán mindenkit egyaránt lenyűgözött, legyen szó a látványról, az ötletes és változatos játékmechanikákról vagy épp a szenzációs zenei aláfestésről.

Dead Cells

Fejlesztő: Motion Twin
Kiadó: Motion Twin
Műfaj: platformer, roguelike

A procedurálisan generált tartalom alapvetően rendkívül kecsegtető ötletnek hangzik, de ennek ellenére viszonylag kevés fejlesztőnek sikerült tartósan szórakoztató játékot alkotnia ezzel a módszerrel. A Motion Twin csapatának viszont úgy tűnik, hogy most sikerült megtalálnia a helyes irányt, ugyanis a Dead Cells kiváló modern értelmezése a roguelike műfajnak.

Return of the Obra Dinn

Fejlesztő: 3909 LLC
Kiadó: 3909 LLC
Műfaj: kalandjáték, logikai

A Naughty Dog egykori fejlesztője, Lucas Pope 2013-ban adta ki első önálló játékát, amely a rendkívül egyedi Papers, please volt. Pope egy évvel később be is mutatta a következő művének egy apró szeletét, a játék viszont csak mostanra készült el, a kritikusok körében pedig azonnal átütő siker lett. Az egyedi, monokróm látványvilág és az érdekes témaválasztás különleges egyveleget alkotnak, úgyhogy már csak ezért is érdemes kipróbálni mindenkinek, aki nem tart egy nehezebb rejtélytől.

Dusk

Fejlesztő: David Szymanski
Kiadó: New Blood Interactive
Műfaj: FPS

A 2016-os Doom egyértelműen bebizonyította, hogy igenis van igény olyan játékokra, amik a különféle modern butaságokat (mint pl. történet) parkolópályára téve kizárólag a vegytiszta FPS játékmenetre fókuszálnak. A David Szymansky elméjéből kipattant Dusk gyakorlatilag egy kötegnyi lapot tépett ki a Quake tankönyvéből, hogy aztán elhozza nekünk az idei év egyik legkiválóbb FPS-ét.

Project Warlock

Fejlesztő: Buckshot Software
Kiadó: gaming company
Műfaj: FPS

A Project Warlock szintén a klasszikus FPS-ek feltámasztását folytatja, viszont még a Dusknál is visszább megy egy kicsit az időben és a Quake helyett inkább a Doom grafikai megoldásaiból merít ihletet, amit megtold még néhány olyan popkulturális utalással is, amit a műfaj rajongói biztosan értékelnek majd. Külön érdekes csavar a játékban, hogy egyáltalán nincsen quick save, tehát csak a pályák között menthetünk, szóval érdemes felkötni a gatyát.

Frostpunk

Fejlesztő: 11 bit studios
Kiadó: 11 bit studios
Műfaj: stratégia, menedzsment, kilátástalanság szimulátor

A videojátékok műfajában az adja a legnagyobb művészi potenciált, hogy a filmekkel ellentétben a játékosok kezébe adhat olyan döntéseket, amelyek révén ők talán többet tudhatnak meg magukról. Pár éve a This War Of Mine egy hihetetlenül kegyetlen helyzetben tette próbára a játékosok jellemét és lélekjelenlétét, a fejlesztők következő játéka pedig hasonlóan igyekszik megkínozni a mit sem sejtő menedzsmentrajongókat.

Into the Breach

Fejlesztő: Subset Games
Kiadó: Subset Games
Műfaj: körökre osztott stratégia

Manapság az online lövöldék és a VR-játékok korában már nem annyira bővelkednek lehetőségekben a körökre osztott stratégiai játékok rajongói, mint egy-két évtizeddel ezelőtt, úgyhogy az Into the Breach mindenképpen egy üde színfolt lehet azok számára, akik rajonganak az ilyesfajta játékokért, a remek soundtrack pedig már csak a hab a tortán.

Iconoclasts

Fejlesztő: Konjak
Kiadó: Bifrost Entertainment
Műfaj: platformer, metroidvania

Az indie világban továbbra is nagyon népszerűek a metroidvania stílusú játékok, így nem volt kétség afelől, hogy az Iconoclasts megtalálja majd a közönségét, viszont kevés ilyen játék éri el, hogy a mainstream térben is szélesebb körű elismerést nyerjen. Az Iconoclasts nem fordítja a feje tetejére a műfajt, viszont ettől függetlenül egy kreatív és tartalmas alkotás, ami a stílus rajongóinak mindenféleképpen ajánlott.

Természetesen a listát bőven lehetne még folytatni, ezt pedig nyugodtan tegyétek is meg lent, a kommentek között. Szerintetek melyik egyébkét kiváló idei játék kerülhette el a leginkább a játékosok figyelmét?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)