Hirdetés

Transformers: Battlegrounds teszt – alakváltó robotok a nappaliban

|

A Coatsink alkotásában a Transformers univerzum legismertebb karakterei csapnak össze a csatatéren körökre osztott stratégia formájában.

Hirdetés

Évtizedek óta hatalmas népszerűségnek örvend a Transformers, az eredetileg 1984-ben piacra dobott játékfigurákból médiumokon átívelő franchise lett, amely a filmek, rajzfilmek és képregények mellett természetesen a videojátékok világában is megvetette a lábát.

Ezúttal egy körökre osztott stratégia formájában vehetjük át az irányítást Optimus Prime és a legismertebb autobot karakterek felett, akiket a Coatsink fejlesztőcsapat érezhetően és láthatóan az XCOM sorozatból ihletet merítve terelgetett. Ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy a Transformers: Battlegrounds elsődleges célcsoportjának nem a stratégiai játékok veteránjai számítanak, hanem inkább a fiatalabb generáció képviselői, illetve a műfajjal még csak ismerkedő játékosok.

Hirdetés

XCOM Light

A Transformers: Battlegrounds nem bonyolít túl semmit, ezért senki se számítson arra, hogy egy fordulatokkal teli történet fog kibontakozni a kampány során. Maga a játékmód kicsit furcsán kezdődik, hiszen bármilyen bevezető képsor nélkül egyszerűen ki kell választani az első küldetést, ezt követően pedig szépen haladhatunk előre a sztoriban. Az első jelenetben Bumblebee rögtön megtöri a negyedik falat, így mi az autobotok emberi segítőjeként fogjuk stratégiai döntésekkel befolyásolni az ütközetek kimenetelét.

Ezekben legfeljebb három különböző karaktert irányítva taktikázhatunk, és gyakorlatilag mindig az a cél, hogy valamilyen formában felülkerekedjünk az aktuális térképen megtalálható decepticon ellenfeleken. Eközben a már említett Optimus Prime és Bumblebee mellett felbukkan többek között Windblade, Grimlock, az ellenkező oldalon pedig Megatron és Starscream is.

Mivel a játékban nincsen különálló tutorial rész, az első néhány küldetés folyamán sajátíthatjuk el a Battlegrounds ismereteit, köztük a különböző típusú karakterek és képességeik kezelését Az egyes missziók előtt scout, brawler és support osztályú autobotok közül választva rakhatjuk össze a csapatot attól függően, milyen módon szeretnénk csatázni. A karakterek három-három képességgel rendelkeznek, ezeket pedig akciópontjaink kontójára tudjuk felhasználni minden körben. Az alapszintű támadás mellett a második képesség erőssége a ráfordított AP mennyiségétől függ, míg az ultit az Energon-szint határozza meg.

Utóbbira úgy teszünk szert, hogy a körök végén az el nem költött akciópontok átalakulnak, tehát ennek ismeretében érdemes mérlegelni, hogy tartalékolunk-e valamennyit. Már félig feltöltött Energon-mérő elég a csapattagok ultimate képességeinek bevetéséhez, teljes töltöttség mellett viszont értelemszerűen hatásosabbak. A képességekhez kapcsolódóan fontos még megjegyezni, hogy a támadások sikeressége nem véletlenszerű, nincs a háttérben dolgozó RNG, vagyis hatótávon belül garantáltan kárt teszünk a célpontban. Emiatt nem fordulhatnak elő olyan jelenetek, hogy egy közeli lövés mellémegy, és emiatt elveszítünk egy összecsapást.

Autobotok, előre!

A kampány egyébként az egyszerű történet ellenére szórakoztató, és viszonylag sok lehetőségünk van különböző stratégiákat kipróbálni, viszont az egész sztori nagyjából 5-6 óra alatt teljesíthető, egy idő után pedig úgy érezzük, elmosódnak a térképek közötti különbségek, a színpompás képi világ pedig kezd egyhangúvá válni. Rettenetesen hiányzik egy második kampány, amelyben a "rosszfiúk", vagyis az álcák szemszögéből élhettük volna át ugyanazt a sztorit, vagy optimális esetben egy teljesen újat.

Online multi híján a lokális többjátékos rész korlátozott szavatosságában reménykedhetünk csupán. Hat különböző játékmódban kerekedhetünk a másik fölé, tehát bőven van lehetőség a különböző kombinációkat gyakorolni, hogy esetleg nehezebb szinten újból nekifussunk a kampánynak. Igen, ugyanannak.

A Transformers: Battlegrounds emiatt inkább azoknak ajánlható, akik érdeklődést mutatnak a műfaj iránt, de félnek belevágni egy nagyobb kihívást nyújtó és komolyabb elköteleződést igénylő játékba. Ezzel viszont tényleg könnyedén megtanulhatják az alapokat, a gyerekek pedig vélhetően odáig lesznek a rajzfilmes hatást keltő képi világért, és a nagyszerűen szinkronizált karakterekért.

Transformers: Battlegrounds
A Transformers: Battlegrounds megfelelő kiindulópont azoknak, akik még járatlanok a körökre osztott stratégiai játékok világában, vagy éppen csak szeretnék kedvenc karaktereiket mozgatni a csatatéren.
Ami tetszett
  • könnyen tanulható
  • több co-op játékmód
  • kiváló szinkron
Ami nem tetszett
  • rövid kampány
  • sok hasonló küldetés
  • a stílus veteránjainak nem nyújt sok újat
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)