Hirdetés

Tiszteletem! 2010.02.21.

|

A mai napon a történelemben történt egy-két dolog a Szent Koronával - amolyan koronás nap volt ez...

Hirdetés

Február 21 az anyanyelv nemzetközi napja. Banglades javaslatára az ENSZ (UNESCO) 1999-ben február 21-ét nemzetközi anyanyelvi nappá nyilvánította. 2000-ben ünnepelték először. A világnapot annak emlékére tartják, hogy 1952-ben Bangladesben az urdut nyilvánították az egyetlen hivatalos nyelvvé, noha a bangladesiek anyanyelve a bengáli. Február 21-én Dakkában a diákok fellázadtak az anyanyelv elnyomása ellen. Ekkor a rendőrség összetűzött a tüntetőkkel és öt diákot megöltek. A bangladesiek akkor az anyanyelv napjává nyilvánították a napot. Ez a nap az idegenvezetők nemzetközi napja is (International Tourist Guide Day). 1985 óta számos országban megüneplik, oly módon, hogy az idegenvezetők saját honfitársaiknak mutatják be városukat ellenszolgáltatás nélkül, hogy azok a városuk érdekességeit jobban megismerjék. S hgogy még legyen mit ünnepelni ez a nap Damiáni Szent Péter ünnepe a katolikus egyházban. Boldog születésnapot kívánunk mindenkinek, aki ma ünnepli!Mmai névnapok: Névnapok: Eleonóra + Adolf, Bódog, Germán, Györe, György, Györk, Györke, Lenóra, Leona, Leonóra, Nóra, Patony, Péter, Pető, Zakariás, Zelmira. A Nap fél hét után nyolc perccel kel és negyed hat után két perccel nyugszik. A meteorológiai előrejelzés: Reggelig erősen felhős vagy borult lesz az ég, eleinte többfelé esővel, záporral, majd nyugat felől egyre kevesebb helyen várható csapadék; kezdetben eső, majd havas eső, hó. Vasárnap nyugat felől felszakadozik a felhőzet, több órás napsütésre számíthatunk. Eleinte keleten még szórványosan havazás lehet, majd ott is megszűnik a csapadék. Az északnyugati, északi szél többfelé erős, helyenként viharos lesz, vasárnap délutántól a szél délnyugatira fordul és mérséklődik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +1, -4, a legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 3, 8 fok között alakul.

Mai Jó Éjt Lightunk:
3. hely: Wii Fit Plus - teszt
2. hely: Metro 2033 - Steam támogatással érkezik
1. hely: Ubisoft: Offline Mód Kizárt

Lássuk tehát, mi minden történt a világban február 21-én:

1431 - Megkezdődött Jeanne d'Arc pere.
1440 - A Szent Koronát 1440 februárjában a visegrádi várban egy kincseskamrából nyíló lepecsételt helyiségben őrizték. Innen lopta el február 21-re virradó éjszaka Erzsébet királyné kérésére Kottaner Jánosné (szül. Wolfram Ilona), aki kalandjáról részletesen beszámolt német nyelvű emlékiratában.
1605 - Marosszerdán az erdélyi országgyűlés fejedelemmé választotta Bocskait. (Beiktatására a szeptember 14-i medgyesi országgyűlésen kerül sor.)
1613 - Oroszországban trónra lépett I. Mihály cár, a Romanov-házból való első uralkodó.
1711 - II. Rákóczi Ferenc örökre elhagyta Magyarországot
1790 - A Szent Korona ismét Budára került.
1848 - Karl Marx és Friedrich Engels publikálta a Kommunista Kiáltványt
1878 - Az Egyesült Államokban kiadták a világ első telefonkönyvét New Haven városában, Connecticut államban
1886 - Szentpétervárott, a Kononov Színházban bemutatták Mogyeszt Muszorgszkij "Hovanscsina" című ötfelvonásos operáját.
1916 - Az I. világháborúban a kelet-franciaországi Verdun kisváros elleni német tüzérségi támadással megkezdődött az emberiség történelmének egyik legnagyobb ütközete. A 10 hónapig tartó harcokban 300 ezer (sőt, egyes források szerint 700 ezer, más források szerint akár 1 millió) ember vesztette életét
1941 - Meghalt az inzulin felfedezője, Frederick Grant Banting.
1948 - Megalakult a NASCAR
1950 - Ítéletet hirdettek a Standard Villamossági Rt. vezetői ellen indított koncepciós perben, ahol kémkedés és szabotázs címén emeltek vádat.
1953 - Francis Crick és James D. Watson felfedezték a DNS molekula struktúráját.
1965 - Merénylet követtek el Malcolm X afro-amerikai polgárjogi aktivista ellen.
1984 - Meghalt Mihail Alekszandrovics Solohov szovjet-orosz regényíró, elbeszélő, aki 1965-ben irodalmi Nobel-díjat kapott. Fő műve a "Csendes Don" című regényeposz. Jelentős regénye még a "Feltört ugar" és az "Emberi sors".
1989 - Meghalt Márai Sándor író
1995 - Steve Fossett leszállt Leader, Saskatchewan (Kanada) közelében - ö volt az első ember aki egyedül átrepülte a Csendes óceánt egy ballonnal.

Híres mai születések:

1609 - Raimondo Montecuccoli olasz gróf, osztrák császári fővezér
1791 - John Mercer kémikus, festékiparos, a mercerizáció feltalálója
1836 - Léo Delibes francia operett és opera-szerző (Lakmé - opera, Coppélia - balett).
1844 - Charles-Marie Widor francia orgonaművész, zeneszerző, zenetanár
1893 - Honthy Hanna színésznő, énekesnő.
1896 - Mihalik Kálmán, a Székely himnusz zeneszerzője
1927 - Hubert de Givenchy francia divatdiktátor, a Givenchy divatház alapítója.
1946 - Alan Rickman angol születésű színész (Robin Hood, Harry Potter - Piton tanár úr).
1959 - José Maria Cano spanyol zenész, szövegíró,a Mecano tagja
1969 - James Dean Bradfield walesi gitáros-énekes (Manic Street Preachers)
1971 - David Randall "Randy" Blythe amerikai énekes (Lamb of God)
1976 - Fodor Rajmund vízilabdázó, az olimpiai bajnok csapat tagja
1979 - Jennifer Love Hewitt színésznő (Tudom, mit tettél tavaly nyáron, A szmokinger).
1983 - Mélanie Laurent francia színésznő és rendező
1986 - Charlotte Church walesi énekesnő
1987 - Ellen Page kanadai színésznő
1987 - Ashley Greene amerikai színésznő, modell
1989 - Scout Taylor-Compton amerikai színésznő
1989 - Kristin Herrera amerikai színésznő
1990 - Coy Kenendy amerikai modell


Tegnap lett volna 43 éves Kurt Cobain - először emlékezzünk róla:

Mai születésnaposaink közül a hölgyeké az elsőbbség - Charlotte Church és Josh Groban éneklik a nagyon szép The Prayert:

Jöjjön egy Mecano dal, a nagyon szép Hijo de la Luna, azaz a Hold fia:

Érkezik a Manic Street Perachers és az Autumnsong:

Egy kis keményítés a füleken, a Lamb of God dala a Laid to rest:

S most gyökeres változtatásként három komolyzenei mű is következzék - a híres Tokkáta Charles-Marie Widor ötödik orgonaszimfóniájából Frederick Hohman előadásában - orgonabarátoknak és orgonistáknak kötelező:

Delibes Lakmé című operájának egyik leghíresebb dalát (a virág duettet) két kiváló magyar énekesnő, a gyönyörű Miklósa Erika és Wiedemann Bernadett adják el (még azok is ismerik, akik azt sem tudják, ki az előadó vagy a szerző):

Musszorgszkij - Hovanscsina című operájának prelűdjét a még mindig elképesztő Zubin Mehta vezényli, előadják a Berlini Filharmónikusok:

 

 

 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)