Hirdetés

Új rendszer a videojátékok besorolására

|

Az Egyesült Királyság a saját ellenőrző rendszere alapján simán börtönbe csukhatja azokat, akik korhatár alatt értékesítenek játékokat.

Hirdetés

Egy új, egyszerűbb és erősebb korhatár-besorolási rendszert vezettek be az angolok, melynek célja, hogy a 12 éven aluliak ne juthassanak olyan játékokhoz, melyek nem nekik valóak. Minden olyan játék, melyet a UK területén értékesítenek, a PEGI rendszerét veszi alapul, ami önmagában nem nagy kunszt, hiszen a PEGI-s értékelések elég régóta megtalálhatóak a játékoknál.

Korábban a BBFC (British Board of Film Classification) adta meg a 15 és 18 éves besorolásokat, azonban ennek  szervezetnek soha nem volt feladata, hogy 12-es besorolásokat osztogasson, így gyakorlatilag ezen korosztály problémáktól mentesen juthatott hozzá a magasabb besorolású játékokhoz is. Az új rendszer azonban véget vet a BBFC munkásságának a videojátékok tekintetében, és a VSC (Video Standard Council) kezébe adja a besorolási jogosultságot.

Ez azt jelenti, hogy innentől kezdve, ha egy 12-es karikával ellátott játékot ennél fiatalabb gyerkőcnek adnak el, akkor simán börtön lehet a vége. Bár a PEGI rendszer kifejezetten a videojátékoknak lett kitalálva, a VSC-nek megvan a joga arra, hogy felülbírálja azt, és adott esetben megtagadhassa a játék forgalmazását az országban. Dr. Joe Twist, az Association of UK Interactive Entertainment vezérigazgatója szerint "Örülünk a PEGI jelöléseknek és a VSC-nek, mert ezek segíthetik a szülőket abban, hogy megalapozott döntést hozzanak a játékok kiválasztásánál és megvásárlásánál." Bár mindenképpen üdvözítő, hogy ennyire próbálják óvni a gyermekeket, az internetnek köszönhetően bármihez hozzájuthatnak a lurkók, így a szülői gondoskodásnak nem szabad véget érnie ott, hogy milyen dobozt vesznek le a polcról a boltban, hanem rendszeresen ellenőrizni szükséges azt is, hogy milyen játékok vannak a gyerek gépén.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)