Hirdetés

Utazzunk közösen, olcsón: hívjuk Oszkárt, ő majd jól megoldja

|

Jól működő, és még inkább bevált, úgynevezett telekocsizásra csábítunk mindenkit!

Hirdetés

Egyes külföldi országokban, pontosabban Hollandiában már régóta igencsak nagy kultusza van az úgynevezett telekocsizásnak, amelynek a lényege, hogy alapvetően egy szociális portálon a közösséghez tartozó tagok, felhasználók megosztják a szűk nyilvánossággal azt, hogy hová utaznak, vagy azt, hogy hová mennének.

Természetesen legfőképp az személyautós megoldások a legnépszerűbbek és ezáltal a leggyakrabbak is, hiszen pont az a lényege a kezdeményezésnek, hogy elfelejtve a drága tömegközlekedést, inkább egy autóba tankolt tényleges mennyiségű üzemanyag ellenértékét egyenlően el lehessen osztani mondjuk egy ötfős társaság tagjai között.

Ennek a nagyszerű ötlet magyarországi kivitelezésének adott sanszot az Oszkár elnevezésű website, ahol kedvünkre keresgélhetünk rengeteg indulópont, és céllálomás közt, akár egy online menetrendben - immáron 2007. novemberétől.

A főoldalon rengeteg választásra nyílik lehetőségünk: kereshetünk autóst utasként, de kereshetünk természetesen utast is, ha sofőrként úgy érezzük, hogy akad még egy-két hely járművünk utasterében. Sőt, még az egy, vagy több főre eső útdíjat is kikalkulálhatjuk, mert ugye minden fillér számít: főleg, ha nélkülözzük a drága menetjegyek megvásárlását. Szintén percre kész online menetrendhez hasonlítható a pillanatnyi indulás-szekció, hiszen a főoldal alján látható a mindenkori aktuális startolások időpontja, illetve az, hogy mennyi van még hátra az adott úti cél megkezdésének pillanatáig.

Tehát akár az utolsó 20 percben is lehetőségünk adódik arra, hogy plusz utasként becsatlakozzunk valahol a modernkori karavánba. Nagyon egyszerűen megoldható az is természetesen, ha konkrét úticélunk adódott, ám szívesebben választanánk például egy lazának ígérkező társaságot, mintsem egy mogorva, kolbászillatú csapatot a hátunk mögött (mondjuk távolsági buszon, Budapesttől egészen Sopronig – brrrr…)

Elég mindösszesen beütni az erre a célra szolgáló keresőboxba az indulási pontot (értelemszerűen a „Honnan” téglalapba), majd bepötyögni az érkezés helyét, s máris kipottyan az adatbázisból az összes létező, lehetséges alternatíva. Természetesen a középen terpeszkedő térképre sandítva látható, hogy városra felosztva tudunk szelektálni a sok-sok indulási hely között, míg átkapcsolva a megfelelő funkciógombbal, ugyanígy válogathatunk az érkezési végállomások közt. Mindezt autóval, kollektíven, kényelmesen. Személyes, pozitív tapasztalataim is vannak, igaz, jómagam még nem próbálkoztam eme szolgáltatás igénybevételével; viszont nem egy kollégám és ismerősöm messzemenően pozitív tapasztalatokkal és élményekkel gazdagodva áradozott a magyarországi telekocsizás sok-sok előnyéről.

Mert ugye az sem mindegy, hogy mekkora pénzösszegből sikerül kiviteleznünk úticélunkat, de még sok-sok új barátság is köttethet az együtt eltöltött, és végigutazott kirándulás során.

Távol álljon tőlem, hogy bárkit is lebeszélnék a magyarországi tömegközlekedés gyönyöreiről, de azt hiszem, mindenképp megéri egy lehetőséget adni eme remekbeszabott kezdeményezésnek. Hajrá, srácok, s ha gyűlnek az észrevételek, tapasztalatok, ne legyetek restek megosztani azokat másokkal is eme cikk fórumában, itt, a GSO hasábjain!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)