Hirdetés

Videojátékos trailerek, amik ordas nagyot hazudtak nekünk

|

Nem csak a mozifilmek alkotói, olykor a videojátékok fejlesztői sem riadtak vissza attól, hogy átverjék a közönséget.

Hirdetés

Pár hónapja foglalkoztunk már azokkal a filmes előzetesekkel, amik bizony nincs mit szépíteni, ilyen vagy olyan okból, a spoilerek tudatos elkerülése végett, vagy simán csak a néző teljes megvezetésének érdekében hazudtak nekünk. Ez a tendencia azonban egyáltalán nem a filmipar sajátja, videojátékos fronton is bőven lehet találni olyan trailereket, amik nem mondtak igazat. Itt nyilván a legkézenfekvőbbek azok az előzetesek, amik a látvány terén lódítottak, vagyis sokkal szebbnek mutatták a játékot a végül ténylegesen megjelent verziónál, vagy épp valami olyasmit villantott meg egy kedvcsináló, amit később teljesen kivágtak az adott címből.

Mindkét esetre bőven akadnak példák, melyek közül mi most a szerintünk legemlékezetesebbeket gyűjtöttük össze. Természetesen mint mindig, a lista ezúttal is szabadon bővíthető, nyugodtan dobjátok be azokat a trailereket, amikről úgy érzitek, titeket vertek át durván. Fontos megjegyezni, hogy most nem feltétlenül egyenértékű hazugságok következnek: vannak, amik idézőjelesek, és csak a spoilerek elkerülését szolgálták, lesznek, amik megbocsáthatók, mivel nyilván alakul valamennyit a játék a leleplezés és a megjelenés között, és persze akadnak amik arcátlanok és felháborítók. 

Hirdetés

Watch Dogs

Mi mással is kezdhetnénk a listánkat, mint a Ubisoft azon játékával, amit még évekkel megjelenése után is előszeretettel megcipőzött mindenki azért, amiért annyira másképp festett a végső produktum, mint az első, 2012-es és 2013-as E3-as bemutatók. Igen, természetesen az első Watch Dogs játékról volt szó, ami egyáltalán nem volt rossz cím, de a francia kiadó sikeresen túlpörgette az emberek elvárásait a túlzó kedvcsináló videókkal, így nem véletlen, hogy megjelenésekor több helyen is az év legnagyobb csalódásai közé sorolták a játékot. Tény, a Watch Dogs egyáltalán nem úgy festett, mint az E3-as gameplay anyagokon, ez a fajta eltérés egy prezentáció és a kész játék között pedig még évek múlva is hivatkozási alap volt, ha szóba került a téma.

Dead Island

A Dead Island bejelentő előzetese máig az egyik legegyedibb, leghangulatosabb videojátékos kedvcsináló, amit ezer közül is felismernénk, annyira a tudatunkba égett minden képkockája. És épp ezért volt annyira sajnálatos, hogy a tényleges játékban abszolút nem köszönt vissza ez a hangulat. A Dead Island egy szórakoztató játék, amiben nagyon jó móka felszeletelni a zombikat, de még csak a nyomai sem lelhetők fel benne annak az érzelmi mélységnek, ami az első előzeteséből áradt. Pedig milyen jó lehetett volna, ha a kész játék is rákapcsolódik erre a vonalra.

Star Wars Battlefront II

Nem kevés probléma volt megjelenésének idején a Star Wars Battlefront II-vel, és bár ezek egy részén sikerült finomítani, azt sosem fogják lemosni magukról az alkotók, hogy mennyire átverték azokat a játékosokat, akik egy valódi, ízig-vérig birodalmi kampányra számítottak, az előzetesek ugyanis abszolút erre a vonalra erősítettek rá. Ezzel szemben a valóság az volt, hogy főhősnőnk, Iden Versio már szinte a játék legelején átállt a lázadók oldalára. Tovább emelte egyébként a pofátlanság szintjét az, hogy az EA Play próbaverziójába csak az első pár olyan küldetés került be, amik tényleg birodalmi missziók voltak, de hatalmasat kellett csalódnia annak, aki abban reménykedett, hogy akár hangulatában, akár játékmenetében ilyen lesz a folytatás is.

Assassin's Creed

Az első Assassin's Creed esetében valami olyasmiről volt szó, mint amikor a Marvel Studios fejesei direkt megtévesztették a nézőket az új Bosszúállók előzetesekkel, hogy ne lőjék le a nagy fordulatokat. Az AC esetében ez a fordulat nyilván az volt, hogy bár a trailerek egy úgymond hétköznapi, középkori környezetben játszódó címet ígértek, valójában sokkal többről volt szó. Ma már mindenkinek egyértelmű, hogy az Assassin's Creed-játékokban van egy hol fontosabb, hol már-már feledhetőnek mondható jelenkori szál, és a főhős mindig csak visszautazik egy gép, az Animus segítségével valaki emlékeit újraélve a régmúltba. A korai trailerek ebből semmit sem árultak el, épp ezért volt akkora meglepetés az Assassin's Creed megjelenésekor, és ezért csak hálásak lehetünk a Ubisoftnak.

BioShock Infinite

A BioShock Infinite vitán felül remek videojáték, de ez nem halványíthatja el azt a tényt, hogy mennyire más volt az a cím, amit végül a megjelenéskor megkaptunk, és az, amit az első trailerek sugalltak. A korai előzetesek jóval izgalmasabb harcot, és egy csomó olyan mechanikát mutattak, amik végül nem így kerültek be a játékba, vagy teljesen kimaradtak. Nyilván itt nem arról van szó, hogy direkt át akartak volna verni bennünket, és egyébként a legtöbb hasonló esetben is ugyanez mondható el. A BioShock Infinite rengeteget változott a fejlesztés során, az pedig teljesen hétköznapi, hogy egyes elemek ki- és bekerülnek, ahogy formálódik a koncepció, alakul a játék. A baj akkor kezdődik, amikor túl korán mutatnak meg valamit a nagyközönségnek, és ezért később a játékosok joggal érzik azt, hogy valamit elvettek tőlük.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Final Fantasy XIII

A Final Fantasy XIII, ahogy a széria többi része, a maga idejében remekül festett, így nyilván nem egy esetleges vizuális lebutítás miatt került fel a listánkra, hanem azért, mert az első videókból úgy tűnhetett, a sorozat elkezdett távolodni az eredeti zsánertől. A konkrét gameplaynek álcázott átvezetők és az okosan válogatott harcjelenetek ugyanis azt sejttették, hogy ezúttal már nem a megszokott, körökre osztott harcot fogjuk megkapni. Ezen a fronton végül semmi sem változott, legalábbis a 13. rész esetében. Később a Final Fantasy XV már alakítani kezdett a dolgokon, a drasztikus váltás pedig a nemrég megjelent Final Fantasy XVI-tal jött el, a széria legújabb része ugyanis már tényleg egy akció-szerepjáték, nem klasszikus, körökre osztott harcrendszerű JRPG. 

Aliens: Colonial Marines

Talán a lista összes szereplője közül az Aliens: Colonial Marines esetében a legnagyobb a kontraszt az egészen pazar előzetes, és a vállalhatatlanul pocsék, kész videojáték között. A tényleges játékmenetnek gyakorlatilag köze nem volt a csodás első kedvcsinálóhoz. Nemcsak sokkal, de tényleg sokkal rosszabbul festett a játék, hanem azt az ígéretet sem sikerült betartani, hogy hangulatában az Aliens: Colonial Marines az eredeti mozifilmek atmoszféráját idézi majd meg. Simán lehetett volna ez egy remek játék is, nem kevés előzetes utalt arra, hogy az is lesz. De a Gearbox csapata azt a bravúrt maxolta ki, hogy jó pár előzetest leszállítottak, és ezektől egytől egyig sikerült teljesen eltérni a kész játékban. Utólag is gratulálunk ehhez a nem mindennapi teljesítményhez.

Metal Gear Solid 2: Sons Of Liberty 

Hideo Kojima nagy mestere a játékosok megvezetésének, ez valószínűleg senkit sem ér sokkolóan friss hírként. A Metal Gear Solid 2: Sons Of Liberty estében azonban talán egy picit túlságosan is messzire ment. A játék előzetesei és egész marketingkampánya ugyanis abba a hitbe ringatta a játékosokat, hogy természetesen ebben a részben is a széria klasszikus főszereplőjét, Snake-et fogjuk irányítani. A valóság ezzel szemben az, hogy az előzetesekben mutatott jelenetek egy része bele sem került a játékba, Snake bőrébe pedig nagyjából egy órára bújhattunk csak bele, egyébként végig az új protagonistát, Raident kellett irányítanunk. A Metal Gear Solid 2: Sons Of Liberty nem véletlenül kapott kiváló értékeléseket, valóban egy kivételesen jó játék, de ahhoz kétség sem férhet, hogy Kojima teljesen átverte a rajongókat.

Warcraft III: Reforged

Szó se róla, a Warcraft III: Reforged trailereiben egy felirat előre figyelmeztetett mindenkit, hogy még fejlesztés alatt álló játékról van szó, ennek következtében pedig a látvány és az effektek változhatnak. Azt viszont senki sem gondolta volna, hogy a Blizzard ennyire durván az arcunkba hazudik. Konkrétan négy órányi teljesen átdolgozott, filmszerű átvezetőt ígértek nekünk, de a valóságban csak az intrót és az Arthas vs Illidan harcot dolgozták át, a többi cinematicot csupán nagyobb felbontásban renderelték, az in-game átvezetők semmit sem változtak. A hiányzó feature-ök és a megannyi bug megpecsételték a játék sorsát, gyakorlatilag sikerült a Blizzardnak elrontania az eredeti Warcraft III-at, és ez még annál is nagyobb bűn, hogy hazudtak az előzetesek. 

Cyberpunk 2077

Ugye ti sem gondoltátok, hogy pont a Cyberpunk 2077 fog lemaradni a listáról? Vannak persze, akik máig nem értik, mi volt a gond anno a játékkal, mivel next-gen konzolokon estek neki egyből - hiába kellett várni egészen tavaly februárig a PS5-ös és Xbos Series X-es megjelenésre, az előző generációs verziók is futtathatók voltak már ugyebár 2020 decemberében az új vasakon. Más volt a helyzet azokkal persze, akik mondjuk egy első szériás, fat Xbox One-on próbáltak volna élvezhető minőséget kipréselni a CD Projekt Red játékából. Bármennyiszer is halasztották el, bármilyen jó volt a sztorija és ötletes a játékmenete, a Cyberpunk 2077 egészen egyszerűen nem volt kész, mikor megjelent. És nem volt benne nagyon sok minden, amit a korábbi előzetesek megvillantottak. A CD Projekt Red javára lehet írni, hogy nem győzte elég platformon kommunikálni a kikerült játékelemeket, például a sáskakarmokkal való falon mászást és hasonlókat, de a dolgon egyáltalán nem segített az, hogy a rajongók könyörgésének hála végül nyilvánossá tették azt a gamescomos prezentációt, amit eredetileg csak a szakmának és a sajtó képviselőinek szántak. És itt vissza is értünk ahhoz a cseppet sem elhanyagolható tényhez, hogy egy fejlesztés alatt álló játékból nem jó idő előtt túlzottan sokat mutatni a hétköznapi felhasználónak. Hiába van kiírva egy demóra nagy fehér betűkkel, hogy a kész játék még változhat, ha megtetszik neki egy játékelem, amit egy előzetes mutat neki, és a megjelenéskor ezt nem találja, csalódni fog.

2018-ban véleménycikket is írtam arról, hogy szerintem miért volt hiba megmutatni a Cyberpunk 2077 demóját. Akkor sokan reagáltak erre úgy, hogy badarság az egész, hiszen mindenki pontosan tudja, hogy amit most lát, az nem tükrözi a végleges játékot, senki sem fog háborogni, ha valami az itt megmutatottak közül kikerül kész címből. Nos, végül nem így lett.

Most pedig ti jöttök! Benneteket mely videojátékos trailerek vertek át a leginkább? Írjátok meg kommentben!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)