Hirdetés

Videojátéktól megvadult fiatalok - az idegbaj szépsége

|

Amikor a ragequit már nem elég, leolvad a keresztényi álca, elfogynak a szavak, ökölbe szorul a kéz, repül az egér, törik a monitor. Mi marad ezután? Méltóság, az nem.

Hirdetés

„De hát ez csak egy játék…” - mondta mindig édesanyám, nem tudva, hogy ezzel csak olajt önt a tűzre. Honnan is tudhatta volna szegény, amikor hitetlenkedő szemmel áll a szobám ajtajában és csak annyit lát, hogy szeretett kisfia artikulálatlan magánhangzókkal igyekszik a tudtára adni, hogy a 25 rongyos egere bizony darabokban hever, mert egy 12 éves botszkilles üzbég ellőtte ugrás közben. Ebből a helyzetből relatíve nehéz a méltóságunkkal együtt távozni és csak remélni tudjuk, hogy az anyai szeretet jótékony leple gondosan letakargatja a történteket és persze, hogy nincs ott senki egy csőre töltött kamerával.

Ha kompetitív játékra adod a fejed, jobb, ha felkészülsz, hogy a lag, a profi játékosok és a trollok egy rosszabb pillanatodban bizony olyan mélyen eltemetett forrón izzó dühöt képesek előcsalogatni lelked rejtett zugaiból, amit még Sigmund sem tudna száz oldalon leérvelni. Továbbra sem tudom elképzelni, hogy egy-egy hasonló agyleolvadós kitörésnek komolyabb következménye lehetne, mint pár törött periféria, egy hosszabb mosolyszünet, vagy egy tagadhatatlanul vicces videó az interneten. Nem itt születnek a sorozatgyilkosok, ezt továbbra is tartsuk észben, bármennyire is fontos érdek lett ezt most bebizonyítani

A fentebb leírtak ellenére azért van olyan, akire nem bíznék rá nyugodt szívvel egy fegyvert. FPS Dougnál már talán a köztudottan engedékeny amerikai fegyvertartási törvények is meghúzzák a határt, a Counter Strike játékos videóját talán nem csatolnám hozzá egy kérvényhez. Amellett, hogy instant internet-szenzáció lett Doug-ból, a klasszikus „Boom Headshot!” felkiáltása láttán azért a mentálisan egészséges ember felvonja a szemöldökét.

Voltatok már olyan idegesek, hogy logikus megoldásnak tűnt felhelyezni egy távirányítót a rektumotokba? Hirtelen nem is tudom, hogy mi késztethet erre valakit, de azért valljuk be, hogy az „anyu lemondta a World of Warcraft előfizetésemet” erre azért elég sovány érv. Szeretném előre jelezni, hogy legutoljára az Ördögűzőben láttam hasonló képsorokat és még az sem rázott meg annyira, mint a fiatalember testvére által nyilván puszta szeretetből rögzített képsorok. Csak erős idegzetűeknek ajánlott, de inkább nekik sem, mert a végén mind együtt fogunk videojátékokat égetni az amerikai politikusokkal.

Azok a régi szép idők, amikor még mindenkit kiakasztottak a PC-k. Nem indul a játék, hiányzik a beszoptad.dll, befagyott a töltőképernyő - mind ismerősen cseng, ugye? Gyerekkorom mai napig magammal hurcolt sebeit nagyrészt ennek tulajdonítom és a már fekete-fehér emlékeimet vörössel pettyező düh is örökre velem marad. Ennek ellenére egy harminc centis fekete gumiököl is megnyugtatóbb hatással van a lélekre, mint amikor valaki németül két centire a monitortól artikulálatlanul üvölt – mert nem indul az Unreal Tournament. Régi videó, klasszikus, ma sem lehet rajta napirendre térni.

Az ádámcsutkán kívül már szinte semmi sem nemspecifikus ebben a világban, beleértve a gamerrage-et is. Sőt! A gyengébbik nem gyakran a legkevésbé sem az (mármint gyenge), kompetitív közegben felforr az amazonvér és az eltartott kisujjal teapartizgató kislányból kikel a Kraken (láttatok már női focimeccset?). A srácot is érdemes figyelni, ahogy 13 másodperc alatt szórakozott mosolyból átmegy döbbent hitetlenkedésbe, mielőtt kiülne az arcára az őszinte félelem. (Ezzel indul az alábbi videó, a többi sem kutya amúgy).  

Persze nem csak magát a játékost őrjítheti meg a videojáték. Ha nincs kész a házi feladat, az életéért küzd a kikönyörgött aranyhal, kupi van a szobában, vagy egy hete nem látott a család, akkor jön apu és megoldja a dolgot. Az apákra jellemző naturalista, „ha eltört megragasztjuk” hozzáállás egy problémához mindenkinek ismerős lehet. Ez a gondolatmenet szépen végigkövethető itt is: sokat lóg a gyerek az Xbox-on, ne lógjon annyit a gyerek az Xbox-on, ha nincs Xbox, nem lóg majd rajta annyit a gyerek. Megdönthetetlen logika, kérem szépen. 

Ha már vagy annyira szerencsés, hogy a játékos karrier mellett egy kapcsolatot is sikerült összefarmolnod magadnak, akkor ne ess abba a hibába, hogy természetesnek veszed a szerencsédet. A kapcsolat olyan, mint az instantcoelho.com és a nő pedig olyan, mint az instantcoelho.com. Ha a bölcs szavak nem győznének meg, akkor gondolj arra, hogy egy nő jéghidegen tálalt bosszújánál kevés dolog fáj jobban.

Azt a bizonyos Isten állatkertjének bemutatását a végtelenségig lehetne folytatni (akár igazi, akár fake az előadás), de itt most megállnék. Vegyünk nagy levegőt, nyugodjunk meg szépen. Hiszen ez csak egy játék...

Még van mit mesélnünk neked, minden érdekességet megtalálsz itt!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd, hogy értesítéseket küldjünk, és cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a GTA VI-ot vagy a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)