Hirdetés

Virtuális feketepiac

|

A világtörténelem mindig is furcsa példákat mutatott nekünk arra vonatkozólag, hogy milyen „érdekes” portékákat lehet eladni… Bizonyos hölgyek a testüket árulták és árulják (a világ legősibb kereskedelme ugye…) másokat másokkal kereskedtek (rabszolga kereskedelem).

Hirdetés



A modern idők gyermeke azonban ennél trendibb dolgokból lesz milliomos: MMORPG-s tárgyakból és fizetőeszközből… Igen, jól olvastátok: a 23 éves Wang Yue Si, Kínából Japánba bevándorolt ifjú „üzletember” ezzel a sajátos üzletággal vált milliomossá!



Arról sajnos nem szól a fáma, illetve e cikk alapjául szolgáló hír, hogy pontosan melyik MMORPG-ről van szó, így ezúttal nem feltétlen a World of Warcraftról, Japánban más MMO-k is pokoli népszerűek. Az viszont biztos, hogy miután hősünk megunta, hogy ő az egyik legnagyobb kocka a játékon belül, és addikciója miatt kénytelen olcsó zacskós kínai levesen, sörön és cigin megélni, úgy döntött, hogy a tömérdek „összefarmolt” (MMO-s kifejezéssel: hosszú és monoton szörnyölésből összeszedett) cuccoktól és aranytól valós pénzért eladja az érdeklődőknek. Ilyenkor szoktuk mondani, hogy „ha egy üzlet egyszer beindul…” És beindult. Yuen Si nem kevesebb, mint 150.000.000 yent zsebelt be az item kereskedelemből, ami 1.3 millió dollárnak felel meg...



A banánhéj…
Durva mi? Hogy Yue Si miképpen úszta meg a szóban forgó MMORPG-t kiadó cég azonnali bannolását, azt nem tudhatjuk, de hát ez is egy „munka”, és gondolom, megvannak a fortélyai… Amit viszont hősünk benézett, de alaposan, az a saját tanulói vízuma. Igen, kedves olvasók, Yue Si nem azért bukott le, mert amit csinál, alapvetően illegális… (Japánban talán nem is az, vagy nem figyelnek rá annyira…) Még csak azért sem, mert az MMO-s cég megcsípte. Nem, egész egyszerűen azért, mert a tanulói vízuma nem engedélyez semmiféle kereskedelmet, tehát ha cigarettát árult volna valamilyen trafikban, akkor azért ugyanígy lebukott volna.
Persze a japán zsaruk nem véletlenül csaptak le rá: a bankjának feltűnt, hogy az otthoni kínai számlájára tetemes pénzösszegeket küldd át, és értesítették a helyi hatóságokat, akik utánajártak a dolognak. Ezek után razziát tartottak a lakásán, és letartóztatták Yue Si-t.



Kínai spam
Furcsa ügy mi? Pedig nem is olyan új keletű: már a Diablo 2 idején eszébe jutott pár „élelmes” emberkének, hogy az értékes virtuális tárgyakat jó pénzért el lehet adni és ezt Interneten meg is hirdették, ám a Blizzard kemény kézzel csapott a „csintalan” illetőkre és rengeteg játékost kibannoltak. Sajnos nem mondhatnánk, hogy ugyanilyen sikeresen visszaszorították volna a World of Warcraft „kínai farmereit”. (Azok a kis keleti emberkék, akik a gép előtt ülve csak az itemek, arany, PVP rang, illetve egyéb javak pénzért árulásával foglalkoznak.) Korábban a játékban szinte óránként kaptam „whispereket” (külön, csak nekem szánt „suttogó” üzeneteket) bizonyos „Xydléaléfjaléjfléaf” nevű playertől, hogy: „Kevés az aranyad? Gyere a WoWgold.com című barátságos site-ra, ahol már akciósan vásárolhatsz goldot!”, ezután pedig az illetők azonnal kiloggoltak. Mostanában már a játékba beépített levelezésen keresztül kapom az újabb és újabb reklám spamet a kínai farmerektől… (A „kínai farmer” szó egyébként enyhén rasszista, ugyanis ezek az emberek nem feltétlen mind kínaiak, de ez a kifejezés annyira elterjedt, hogy már „levakarhatatlan”.)


Jogi eset?
Yue Si tehát valószínűleg jogi úton felel majd tettéért, de nem a farmolásért, hanem az illegális kereskedelemért, ami valahol abszurd, ha belegondoltok. Ezzel nyílván nem oldódott meg az összes többi farmer ügye…
Ezek után már csak két kérdésünk maradt. Mit lehet ez ellen tenni, hiszen gyakorlatilag a letiltáson kívül nincs ez ellen törvény, illetve kell-e bármilyen módon is fellépni az ilyesmi ellen? Hiszen bizonyos tekintetben arról van csak szó, hogy te fizetsz, amiért cserébe mások „játszanak” helyetted… Nektek mi a véleményetek erről?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)