Hirdetés

Viszlát és arigató a PS-t!

|

Ken Kutaragi, a Sony elnöke és CEO-ja a mai napon lemondott posztjáról és elhagyja a céget. Kutaragi nevéhez kötődik a kilencvenes években az első Playstation játékkonzol feltalálása, amely 1994-ben jelent meg, és ő dolgozta ki a még sikeresebb Playstation 2-es masinát is.

Hirdetés



A Playstation brand minden idők egyik legsikeresebbike, hiszen a két gépből együtt több mint 200 millió darabot adtak el és 2 milliárd játékszoftver kelt el hozzájuk. Kutaragi ezáltal a játékipar egyik legjelentősebb figurájává vált, legalább annyira, mint Shigeru Miyamoto, igaz, a Playstation atyja kevesebbet szerepelt a médiában, mint Miyamoto.




Plastation 3: a presztízsveszteség?
Ugyanakkor a tavaly novemberben megjelent Playstation 3 a nagy várakozás ellenére sokkal szerényebb bevételeket produkált, amelyek messze elmaradtak a Sony üzleti terveitől. Sokak szerint Kutaragi a PS3 kudarca miatt mondott le posztjáról, bár döntését ő maga nem indokolta.
Kétségtelen, hogy a Playstation 3 piacra való bevezetésének menete Kutaragi döntései alapján zajlott, ezért sokan támadták is emiatt a japán designert és elnököt. A PS3-nak egyértelműen nem sikerült meggyengíteni az Xbox 360 piaci jelenlétét, illetve a Nintendo Wii egyelőre üzletileg mindkét gépnél sikeresebb. Külön presztízsveszteség a Sony számára, hogy a PS3-at saját hazájában is alaposan megverte a Wii: a most megérkezett legfrissebb adatok szerint 7:1-hez arányban többet adnak el a Nintendo gépeiből, mint a Sony-éból. Sokan javuló tendenciára számítottak a rendkívül drága PS3 gépek eladásaival kapcsolatban, ám a tények mást mutatnak: egyre kevesebbet adnak el belőle Japánban és világszerte egyaránt…



Kutaragi elégedett a múltjával kapcsolatban
„Nagyon pozitívnak érzem a Sony-nál töltött éveket, különös tekintettel a Playstation masinák kidolgozására. Izgalmas élmény volt számomra, hogy az egész világ videojátékos szórakoztatóiparát ilyen mértékben befolyásolhattam és a legmodernebb technológiákon dolgozhattam együtt a világ legkreatívabb koponyáival. Ezt a hatalmas tapasztalatot mindenképpen felhasználom majd elkövetkezendő terveimhez.”
Ezekről az új tervekről még nem lehet semmit sem tudni, de Kutaragi állítólag továbbra is támogatja ötleteivel a Sony Corporationt, mint technológiai tanácsadó.
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)