Hirdetés

"When it is done"

|

Duke Nukem története a múlt század végén kezdődött, de az öröklétben folytatódott. A Forever fejlesztése már kereken tíz éve zajlik, látszólag mégsem kerültünk közelebb a játszható verzióhoz. Következzen egy kis összefoglaló arról, hogy mi is történt az utóbbi években.

Hirdetés

Kezdetek
1991-ben megszületett a platform műfaj szőke, izmos hercege, aztán még egyszer színre lépett, hogy megmutassa keményebbik oldalát, 1996-ban viszont már úgy igazán megérkezett: teljes 3D-ben, izgalmas FPS-ben írtotta a gaz idegeneket. Duke beszólásai, a zseniális pályatervezés, a remek játékmenet, a hangulat gondoskodott arról, hogy Duke ne féljen semmiféle Quake-től, ahogy azt ő ízes modorában közli is a játékossal az egyik pályán. Bár a Quake technikailag fejlettebb volt, és multiplayerével elfoglalta a világot, Duke sikere megkérdőjelezhetetlen volt annak ellenére, hogy tartalma miatt rásüthetjük a vörös karikát, benne a 18-assal. A siker egyik fontos eleme volt, hogy igazi humort vitt a műfajba. Rá egy évre, 1997 áprilisában meg is kezdődött a folytatás fejlesztése, aminek a címe mára kétes hírű legenda lett: a Duke Nukem Forever.

 

Csalfa vak remény
Az első hírek és screenshotok alapján látható volt, hogy a DNF a legújabb Quake 2-es motort használja majd, az élvonalbeli grafika tehát adott volt. Scott Miller annak idején még azt nyilatkozta, hogy a játék 1998-ban fog megjelenni. Az első trailer az 1998-as E3 során került bemutatásra, és nagyszerű ingame-jelenetekkel kápráztatta el a közönséget. A 3D Realms viszont bejelentette, hogy a Quake motort lecserélik a szebb Unreal motorra. Aggodalomra semmi ok, mondták, a motorcsere nem tarthat tovább hat hétnél. A DNF megjelenése máris 1999-re csúszott.
A fejlesztők 1999-ben sem nyugodtak, a játéknak mindenképpen a legújabb Unreal engine-re kellett átállnia, így karácsonyi ajándéknak a 2000-es dátumot kapta meg a jónép. Ugyanezt eljátszották a következő évben, miszerint a játék csak 2001-ben fog megjelenni. Duke Nukem tehát végleg belépett a huszonegyedik századba. A 2001-es E3 viszont újabb meglepetéssel szolgált, egy vadonatúj trailert mutattak be, amiben már az új motor mozgatta a játékot. Korához mérten mindenképpen jól nézett ki, rombolható környezet, nagy távolságok, kidolgozott karakterek.

A Gathering of Developers azonban visszalépett, és 2002-ben a Duke Nukem Forever ismét a kukában végezte: miután a Take Two átvette a kiadási jogokat, a fejlesztők az eredeti anyag 95%-át elvetették; ismét nekiültek a terveknek és a rajzoknak, miközben új grafikusokat és programozókat béreltek fel. Ezúttal már az Unreal 2-es motort választották alapnak.
Jeffrey Lapin a Take Two-tól bejelentette, hogy a játék nem jelenik meg abban 2003-ban, sőt év végén értesült a 3D Realms fejlesztőitől, hogy 2004 végén, vagy 2005 elején várható az öröklétű Duke Nukem eljövetele. 2006-ban olyan pletykák keringtek, miszerint a Take Two 500 000 dollár jutalmat ad a fejlesztőknek, ha az év végéig megjelenik a játék. George Broussard viszont azt állította, hogy ennyiért nem fogja előbb kiadni a játékot. Idén csak néhány képpel lettünk gazdagabbak, és azzal a tudattal, hogy még mindig nem akar megjelenni ez a játék.


When it's done...
Ez a fejlesztők válasza arra a kérdésre, hogy mikor jelenik meg a Duke Nukem Forever. Legendássá vált ez a mondat; de valljuk be: nem rossz reklám ez a játéknak. Ha megjelenik, valószínűleg mindenki ki akarja próbálni. És jó lesz majd a kezünkben fogni a játéktörténelem legkésettebb játékát. Amúgy abba sem árt belegondolni, hogy a DNF fejlesztői függetlenek, így akárcsak a Blizzard esetében, jó esély van rá, hogy a sokáig fejlesztett játék végül mégiscsak megéri a pénzét. Ördögi kör, de a 3D Realms mindig törekedett arra, hogy a legkorszerűbb köntösben prezentálja a játékot, és feltételezhető, hogy a tartalomra is hasonlóan nagy figyelmet fordítanak. Noha jelentek már meg további Duke-játékok (pl. PC-re a Duke Nukem 3D Atomic, vagy a Manhatten Project), mégis mindenki ezt a nagyágyút várja a legjobban. Tényleg kicsit gáz már, hogy 10 éve fejlesztik, és talán pesszimista vagyok, de lehet, hogy még ennyit rászámolnak. Mindenesetre mindenki kíváncsian várja, hogy mi is lesz; ami biztos: Duke élt, Duke él, Duke élni fog. Forever.


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)