Hirdetés

Windows: Kínában betiltva

|

Legalábbis az oprendszer egyes változataitn érinti a rendelkezés.

Hirdetés

Kína felháborodott, amikor nyilvánvalóvá vált számukra, hogy Redmond törvényt sértett egyes betűtípuskészletek felhasználásával.

Ezért a kommunista ország bírósága ítéletben kötelezte a Microsoft-ot, hogy bizonyos karakterkészleteket távolítson el a szoftverből, de addig is azok a változatok, amelyekben a kérdéses betűtípusok szerepelnek, tiltólistára kerültek, és a forgalmazásukat betiltották.

Ugyanis a karakterkészleteket még anno egy kínai IT cég készítette, igen régen, úgy a kilencvenes évek közepén. Közvetlenül a Windows 95 megjelenése előtt köttetett a szerződés, amely arra vonatkozott, hogy a Win95-ben használhatják fel  a szóban forgó szoftverkiegéstzítést, ám a jogok nem voltak tisztázottak a soron következő oprendszereknél (Windows 98, Windows 2000, Windows XP, Windows Vista, Windows 7). Ennek ellenére a Microsoft mindegyik operációs szoftveréhez mellékelte a betűtípusokat, mire megelégelte a dolgokat a kínai vezetés, s bíróság elé vitte az ügyet.

Érdekes azonban, hogy az végzés nem érinti a Windows újabb verzióit, mint például a Vista-t vagy a 7-et: ezeket továbbra is lehet kapni országszerte, természetesen az illegálisan használt kiegészítő karakterelemekkel.

A Microsoft nem határolódik el a történtektől, és elsődleges szempontként a szellemi jogok tiszteletben tartása a domináns számukra. Ezzel együtt fellebeznek, ahogyan várható is volt - kíváncsiak vagyunk a végkifejletre.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)