Hirdetés

Zemeckis: Karácsonyi ének

|

Karácsonyi ének, avagy ilyesmi is csak a mesékben történhet meg

Hirdetés

 

Annyira reklámozták Jim Carrey legújabb, egész estés animációs filmjét, hogy már nagyon kíváncsi voltam rá. Adott egy, már sokszor feldolgozott karácsonyos történet, egy humoros színész és az előkarácsonyos hangulat. Lassan lehet ajándékokat venni!

 

Miről szól?

Ebenezer Scrooge-tól mindenki tart - undok, fösvény és barátságtalan. Az egyik karácsonyi estén meglátogatja otthon a hét éve elhunyt barátjának szelleme - ő az egyetlen esély arra, hogy Scrooge megváltoztathassa az addigi életét. A következő éjszakákban három szellem látogatja meg az öregembert, hogy megpróbálják jó útra terelni az undokságát. Vajon sikerül-e nekik, vagy Scrooge a vesztébe rohan?

Bár olvastam az eredeti művet, akkor még nem esett le az, ami most: az egész történet mintha Freudot idézné: ha jól emlékszem, ő mondta azt, hogy a múltban történő események felidézésével lehet orvosolni a jelenben (jövőben) levő problémákat. Ahhoz képest, hogy Dickens több, mint 50 évvel Freud előtt tálalta ezt az elméletet, jóval megelőzhette a korát.

 

Hogyan?

A film 3D-s animáció. Ezt főleg azért hangsúlyozom, mert tényleg kihasználták a rendelkezésre álló 96 percet: látványos városi, illetve falusi környezetet alkottak, ráadásul tele van a film a levegőben való röpködéssel, ami egy idő után már soknak és oda nem illőnek tűnt. Aki meg akarja nézni, az inkább 3D-s formában tegye, mivel klasszikus módon megtekintve nem igazán jön át a városi látvány. A részletek viszont nagyon szépek voltak, el kell ismernem - kezdve Scrooge orrán levő szőröktől az emberek kidolgozásáig.

 

Kik?

A filmet egyértelműen Jim Carrey személyével adják el. Ő játssza az öregembert és a három szellemet is, így jócskán ő áll a középpontban. Scrooge alakját szerintem túljátszotta: nem igaz, hogy egy zsémbes öreg ilyen sok arcizmát használná és hogy egy vén tata táncolni és ugrálni is tudjon? Háááát... (ráadásul a szokásos magyar Carrey-szinkron túl fiatalos volt ehhez a szerephez)

 

Mellesleg a Bridget Jones naplójából ismerős Colin Firth is kapott egy kisebb szerepet a Karácsonyi énekben. De ezt csak zárójelben.

 

Kiknek? A vetítésen főleg nagycsaládok vettek részt (már kezdtem félni, hogy valami dedósra ültem be). A filmben olyan poénok voltak, amiken leginkább a kisebbek derültek jót, ezzel szemben zombiktól kezdve ijesztő szellemeken keresztül minden volt. Így, bár nem tudom igazán meghatározni, ki is az igazi célközönség, leginkább a 12 éven felülieknek ajánlom. Bár ezt a tényt sajnos nem hangsúlyozták a reklámokban...

 

(Megdöbbenésemnek adok hangot, hogy amikor az egyik félelmetes szellemnek leszakadt az állkapcsa, a körülöttem ülő gyerekek jót derültek. Én inkább borzongtam. Hiába no, ezek a mai fiatalok...)

 

Összességében: jobb volt, mint a Grincs, de még mindig nem tökéletes. Túlspirázott, megható film, amit nem ajánlok a gyerekeknek. Tanulság? Ilyen történetek csak a mesékben léteznek.

 

Ami tetszett
Ami nem tetszett
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)