Hirdetés

Zipp’s Café teszt - egy cseppnyi Chicken Police

|

A Chicken Police: Into the HIVE! előjátékaként szolgáló spin-off be fog találni azoknál, akik szeretik a Coffee Talkra hajazó játékokat.

Hirdetés

2020-ban debütált a The Wild Gentlemen névre keresztelt magyar fejlesztőcsapat állatos noir kalandja, a Chicken Police, amelyet az év legjobb magyar játékának választottunk akkor, és nemzetközi szinten is szép sikereket ért el. Ebben ismerhettük meg a legendás Csirkekopókat, Santino "Sonny" Featherlandet és Marty McChickent, Clawville leghíresebb zsarupárosát, akikkel egy fordulatos és hangulatos nyomozásban vehettünk részt egy különleges univerzumban elmerülve.

A bestiális móka olyannyira betalált, hogy a fejlesztőcsapat már dolgozik a folytatáson, ám a Chicken Police: Into the HIVE! felvezetéseként készültek egy kisebb projekttel, a teljesen más játékmenetet kínáló Zipp's Caféval, amivel a rajongók kávéillatba merülve hangolódhatnak rá a következő részre.

Hirdetés

Kávézó a káosz határán

A The Wild Gentlemen kávézómenedzselős játéka természetesen a Chicken Police világában, a World of Wildernessben játszódik, amit már az is egyértelműen jelez, hogy a főszereplője az első játékban megismert simlis mosómedve, Zipp. A célunk egy kis kávéház egyengetése, amely a rovarok gettójának szélén található, egyfajta köztes állomást képezve az állatok és a kiközösített ízeltlábúak között, ahol mindenkit szívesen látnak, mindegy, hogy szőrös, tollas vagy kitines. A hely egyúttal azt is jelképezi, hogy Zipp megváltozott, maga mögött hagyta a sötét múltját, ami viszont nem hagyta magára őt: a Chicken Police eseményeinek következményeként a Kaptárban forrnak az indulatok, egy volt bűnözőtársa, Mick pedig egyike azoknak, akik gyufával a kezükben ugrálnak a lőporos hordókon.

Amikor Mick megjelenik a kávézóban, és ellentmondást nem tűrően bejelenti, hogy megveszi a csehót, kezdetét veszi Zipp életének egyik legnagyobb kihívása: a hely megmentése, amely egyúttal mások sorsát is befolyásolja. Zippen kívül összesen öt karakter kap szerepet a játék során, akikkel beszélgetve egyre többet tudhatunk meg róluk (az adatlapjaik remek kiindulópontot adnak ehhez), és akik ilyen-olyan módon kapcsolódnak egymáshoz. Egy kivételtől eltekintve (ugyanis két befejezés van) nem választhatunk dialógust, végig csak kattintgatni kell és olvasni a kibontakozó dialógust, mint a vizuális regények esetében, de ez a műfaj velejárója. A diskurzusok többnyire szórakoztatóak, és csak néha érződik avíttnak a szöveg (főleg a magyar feliratban), a karakterek pedig vannak olyan érdekesek, hogy szívesen láttunk volna belőlük többet is, de az árazás (egy jobbfajta csésze kávéba kerül) indokolja a játék rövidségét. A sztori így is kellően fordulatos, és utal arra, hogy mi lehet a Chicken Police: Into the HIVE! egyik fő konfliktusa, ráadásul komoly, mindenkit érintő társadalmi kérdésekbe is belekarmol. Viszont a csevegés csak egy része a feladatainknak.

Legendás latték

A vendégek kiszolgálása a másik. A Zipp's Caféban a már említett Coffee Talk játékokhoz hasonlóan különféle kávékat és teákat készíthetünk el sajátos módon, figyelve az egyedi igényekre is - sőt, ez utóbbit még a történetbe is beleszőtték. Háromfajta konyhaképernyőn fordulhatunk meg: az egyikben a forró italokat rakhatjuk össze vizet forralva, kávét őrölve (vagy éppen teafiltert áztatva), a megfelelő eszközt (csészét, poharat vagy bögrét) alkalmazva, és természetesen egy rakás fűszer közül választva; a másikban egy gáztűzhellyel és a környékén található alapanyagokkal állíthatunk össze változatos fogásokat; a harmadikon pedig a nap lezárásaként mosogatunk és elmélkedünk. Mindháromnak megvan a maga metódusa, amit ki kell tapasztalni, viszont csak az első kettő igényel különösebb odafigyelést, hiszen a fűszerek nem megfelelő adagolása vagy éppen az odaégetett étel azt eredményezi, hogy a kuncsaft elégedetlen lesz, ami meglátszik az értékelésén is.

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

Merthogy minden művünkre csillagokat kapunk, maximálisan ötöt, amik beleszámítanak az achievementekbe is, viszont aki nem gyűjti őket, azokat legfeljebb a maximalizmusuk késztetheti arra, hogy a lehető legprofibb módon készítsék el az adott fogást, italt. Jópofák a minijátékok, amik maximum a figyelmetlenségünk következtében jelenthetnek némi nehézséget - legalábbis az általunk is ajánlott normál módban, mivel van egy ennél is könnyebb szint, a sztorimód, amiben még ezen is egyszerűsítettek, így rövidebb és gyorsabb minden, cserébe trófeákat se lehet vadászni. 

Egy csészényi állatság

A játék magával ragadó atmoszférája (beleértve a már-már képregényes grafikát, valamint a tetteinket és szavainkat kísérő lágy dallamokat), továbbá a világ eseményeiről tudósító újságok és lexikon-bejegyzések együttesen elérik, hogy úgy érezzük magunkat két-három órán keresztül, mintha visszatértünk volna egy hosszabb epizód erejéig a kedvenc sorozatunkba, hogy megvizsgáljuk, hol tart éppen az a fantáziavilág és azok a karakterek, amikben örömmel merültünk el korábban.

A Zipp's Cafénak nincs tucatnyi befejezése (csak kettő), nincsenek szövevényes dialógusai, félszáz helyszíne, komoly játékmechanikái és változatos animációi, hiszen a karakterek jószerint pár mozdulatot ismételnek. Ez egy rövid relax-élménynek, egy értékesen eltöltött kávészünetnek felel meg két Chicken Police között, amely kedvező ár-érték aránya miatt a Csirkekopók-rajongóknak kötelező, de azoknak is ajánlott, akik azzal is ki tudnak kapcsolódni, ha a pult mögött állva beszélgetnek.

Zipp’s Café
Egy kis atmoszférikus felvezetés a Chicken Police folytatásához.
Ami tetszett
  • tovább építi az értékes Chicken Police lore-t
  • hangulatos a körítés
  • jópofák a minijátékok
  • csak egy jófajta kávé árába kerül
Ami nem tetszett
  • lehetett volna hosszabb (akár két kávé összegéért)
  • a tea akkor is gőzölög, ha csak filtert teszünk a bögrébe
  • helyesírási hibák, néha kicsit poros szöveg
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)